Ostali sportovi

NFL: Patriotsi nakon špijunskog skandala pokazali moć

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 17.09.2007.

Fenomenalnom predstavom protiv (ne)moćnog San Diega, New England Patriotsi na najbolji su način odgovorili "ostatku svijeta" nakon što su kažnjeni zbog neovlaštenog snimanja protivničke momčadi. Drugdje, Cleveland i Cincinnati postigli su čak 96 poena, Coltsi su se izvukli na teškom gostovanju kod Titansa, a Brett Favre postao je QB s najviše pobjeda u povijesti lige...

Daleko najveća priča početka nove NFL sezone je spygate, afera u kojoj je otkriveno da je pomoćni trener New Englanda neovlašteno snimao obrambene signale New York Jetsa, s kojim su Patsi igrali prvo kolo prošlog tjedna te ih lako pobijedili. "Gazda" lige, Roger Goodell Patriotsima je uzeo pick u prvoj rundi drafta (ako se plasiraju u doigravanje), a tako strogo nije kažnjena niti jedna momčad do sada. K tome, trener Bill Belichick platit će NFL-u 500.000 dolara, a klub još 250.000. Iako je kazna zaista rigorozna, mnogi su bili nezadovoljni što nije bila još - drastičnija.

Patriotsi su se tako našli pod udarom javnosti, posebno trener Belichick, a nad njihovu dominaciju NFL-om proteklih sedam sezona (tri osvojena Super Bowla) nadvio se veliki oblak sumnje. Možda je Belichick "najbolji trener na svijetu" zahvaljujući špijuniranju protivnika, a New England najbolja momčad zahvaljujući neovlašteno prikupljenim podacima - tako je razmišljao dio stručnjaka tijekom tjedna. A onda su na na New Englandov Foxboro stigli San Diego Chargersi, po mnogima najdublja momčad u ligi, i uz Coltse i Patriotse, glavni favorit za naslov prvaka. Nakon utakmice, u kojoj su Patsi nedodirljivom igrom otpuhali Chargerse s 38:14, pitanja o Belichickovim sposobnostima ne bi trebalo biti. Pogriješio jest, ali reputacija koju su zaslužili on i njegova momčad ne može biti nazvana nezasluženom.

Patriotsi su se itekako pojačali ovog ljeta, posebno s tri izvrsna hvatača, a QB Tom Brady, s tri prstena na ruci, konačno ima priliku pokazati koliko bi tek sjajan QB bio da je uvijek imao tako kvalitetne hvatače. Patriotsi su motivirani činjenicom "cijeli svijet je protiv nas" odmah zaskočili Chargerse i na odmor otišli s 24:0. Brady je briljantno vodio napad, do kraja je skupio 279 yardi, imao tri TD dodavanja i jedno presječeno. Randy Moss opet je otišao preko 100 yardi (105), uhvatio je i dva TD-a, a obrana Patsa, predvođena Adaliusom Thomasom i Roseveltom Colvinom, u potpunosti je zaustavila napad Chargersa i njihovog RB-a LaDainiana Tomlinsona.

Ako je suditi po startu sezone, Patriotsima bi najveća prepreka na putu prema Super Bowlu trebao biti aktualni prvak, Indianapolis, koji je s 22:20 slavio protiv nezgodnog Tennesseeja. Titansi su se lani uspjeli vratiti i pobijediti Coltse, ovoga puta mladom QB-u Vinceu Youngu ponestalo je "magije" koju je lani imao, pa su se Coltsi izvukli s pobjedom. Peyton Manning osvojio je standardno puno yardi (312), ali uz jedno TD dodavanje imao je i jedno presječeno, što će reći da je ipak odigrao ispod svoje standardno visoke razine.

Na visokoj razini, pak, cijelu karijeru igra legendarni QB Green Baya Brett Favre, a to mu je omogućilo da pobjedom Packersa u New Yorku s 35:13 postane QB s najviše pobjeda u povijesti - sa 149 pobjeda sada ima jednu više od Johna Elwaya. Favrea su proteklih godina očito stisnule godine i više nije bio onaj pravi, ali da je još uvijek sposoban odigrati izvrsne utakmice pokazao je protiv Giantsa, koje je "secirao" kratkim dodavanjima te je na kraju skupio 286 yardi te imao tri TD dodavanja. Packersi su tako krenuli s 2-0 i u vjerojatno Favreovoj oproštanoj godini mogli bi igrati važniju ulogu nego proteklih sezona. Giantse, pak, sa startom od 0-2 čeka težak uspon ako misle doći do doigravanja.

Sjajno je u sezonu krenuo Houston, koji nakon pobjede protiv Caroline po prvi puta u klupskoj povijesti ima omjer 2-0. Novi QB Matt Schaub pokazuje se se kao veliko pojačanje, protiv Panthersa je vodio Texanse od 0:14 do pobjede od 34:21 s 227 yardi i dva TD pasa, oba za sjajnog Andrea Johnsona. Kod Caroline je dobro funkcionirao samo briljantni hvatač Steve Smith (153 yarde, tri TD-a), a posebno je razočarala obrana koja bi trebala biti forte Carolinine igre.

Nevjerojatnu utakmicu odigrali su Cleveland i Cincinnati, a nakon pravog vatrometa polaganja, Brownsi su slavili s 51:45. Bengalsima nije bilo dovoljno ni šest TD dodavanja Carsona Palmera, koji će sjajnu utakmicu ipak pamtiti po tome što mu je 21 sekundu prije kraja presječeno dodavanja što je ugasilo nade Bengalsa da mogu doći do pobjede. Nakon što su preko tjedna odlučili poslati QB-a Charliea Fryea, koji je prošli tjedan startao protiv Pittsburgha, u Seattle (prvi puta u povijesti da je QB starter nakon prve utakmice mijenjan u drugu momčad), protiv Cincinnatija je priliku dobio Derek Anderson te je u potpunosti iskoristio - s pet TD dodavanja (i jednim presječenim) vodio je Brownse do čudesne pobjede. Ipak, s takvim obranama niti jedna niti druga momčad neće daleko dogurati...

San Francisco je, usprkos još jednoj slaboj ofenzivnoj partiji, došao do 2-0 pobjedom u St. Louisu, dok je na 2-0 i Pittsburgh, siguran pobjednik protiv Buffala. Najugodnije iznenađenje prošle sezone, New Orleans Saintsi, opet su razočarali navijače porazom u Tampi, a Arizona je dugačkim field-golom Neila Rackersa iznenadila Seattle. Drugi tjedan zaredom, Jason Elam donio je pobjedu ne baš uvjerljivim Broncosima, ovoga puta u produžetku protiv Raidersa.

National Football League, 2. tjedan:
St. Louis - San Francisco 16:17, NY Giants - Green Bay 13:35, Pittsburgh - Buffalo 26:3, Tampa Bay - New Orleans 31:14, Carolina - Houston 21:34, Jacksonville - Atlanta 13:7, Cleveland - Cincinnati 51:45, Tennessee - Indianapolis 20:22, Arizona - Seattle 23:20, Detroit - Minnesota 20:17 (pr.), Miami - Dallas 20:37, Baltimore - NY Jets 20:13, Chicago - Kansas City 20:10, Denver - Oakland 23:20 (pr.), New England - San Diego 38:14.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!