Nogomet

Mirna večer u Europi

Zoran Zdelar • četvrtak, 20.09.2007.

Prvo kolo Kupa Uefe nije nam ovog četvrtka donijelo nijedno značajnije iznenađenje. Svi favoriti potrudili su se već u prvim utakmicama osigurati što veću prednost prije posljednje prepreke na ulazu u Ligu Uefe. Pokleknuo je tek engleski Blackburn na gostovanju u Grčkoj kod Larise…

Moskovski Spartak otvorio je prvo kolo Kupa Uefe. Startali su Rusi protiv Hackena već tijekom poslijepodneva po našem vremenu u 16:45 sati. Nešto poslije 17 sati Šveđani su se već mogli oprostiti sa svakom nadom da će nastupiti u Ligi Uefe. Golovima u 6., 13. i 19. minuti uništio ih je Pavlyuchenko, a u drugom poluvremenu dokrajčili su ih svojim golovima Wellinton u 56. te odmah zatim minutu kasnije Titov postavlja konačnih 5:0. Stipe Pletikosa branio je mrežu Spartaka svih 90 minuta.

Bayer iz Leverkusena u svojoj BayAreni također je stigao do prilično ugodne prednosti u prvoj utakmici. Protiv portugalske Leirije slavili su s 3:1, a završetak utakmice obilježila su isključenja. Bayer je stigao u vodstvo u 19. minuti pogotkom Kiesslinga, ali deset minuta nakon toga utakmica se vraća na početak nakon što Paulo izjednačuje na 1:1. U 32. minuti Rolfes vraća Bayer u vodstvo, dok Kiessling svojim drugim pogotkom potvrđuje pobjedu. U 80. minuti drugim žutim kartonom isključen je iz igre Gresko iz redova domaćina, a utakmicu su s deset igrača završili i Portugalci nakon drugog žutog kartona Farije.

Očekivala se prilično izjednačena i tvrda utakmica u Ateni između AEKa i Sazburga, ali to se ipak nije dogodilo. AEK je iskoristio prednost domaćeg terena i s čak 3:0 svladao austrijskog prvaka koji dijeli probleme sa zagrebačkim Dinamom – iznimno slabim koeficijentom. AEK je slavio golovima Giralda, Rivalda i Konea, dok su gosti nastupali posljednjih 20-ak minuta s igračem manje zbog isključenja. Kapetan Hrvatske Niko Kovač igrao je do 60. minute.

Njemački div Bayern slavio je minimalnim rezultatom protiv portugalskog Belenensesa. Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Luca Toni u 34. minuti. Bivši nogometaš Fiorentine olakšao je život svojim suigračima. Njemački bi mediji pokopali igrače Bayerna da nisu stigli do pobjede u ovoj utakmici.

Atletico Madrid je protiv turskog kluba odigrao bez značajnijih problema, što potvrđuje i krajnji rezultat od 4:0. Turski Erciyesspor nije uspio pružiti otpor na Vicente Calderón stadionu. Mista je u 12. minuti doveo Atletico u vodstvo, a na 2:0 povisuje Diego Forlan pet minuta kasnije. Pobjedu u završetku utakmice s dva gola potvrđuje Garcia.

Iznimno uvjerljiv bio je i londonski Tottenham Hotspur. Stigao im je u goste slabašni Anorthosis. Ciprani su na White Hart Laneu primili čak šest golova. Dvostruki strijelac bio je Defoe. Nogometaši Anorthosisa ipak će se kući vraćati s jednim postignutim pogotkom nakon što je pri vodstvo Tottenhama od 5:0 zabio Zlogar za 5:1 u 81. minuti.

Prvo kolo Kupa Uefe:

Spartak M. (Rus) - Hacken (Šve) 5:0
Larisa (Grč) - Blackburn Rovers (Eng) 2:0
Bayer (Njem) - Uniao Leiria (Por) 3:1
Groclin (Polj) - Crvena zvezda (Srb) 0:1
Tampere United (Fin) - Bordeaux (Fra) 2:3
AEK (Grč) - Red Bull Salzburg (Aut) 3:0
Zenit (Rus) - Standard (Bel) 3:0
Mlada Boleslav (Češ) - Palermo (Ita) 0:1
Sochaux (Fra) - Panionios (Grč) 0:2
Hammarby (Šve) - Braga (Por) 2:1
Brann (Nor) - Club Brugge (Bel) 0:1
Bayern (Njem) - Belenenses (Por) 1:0
Aris (Grč) - Real Z. (Špa) 1:0
Toulouse (Fra) - CSKA S. (Bug) 0:0
Groningen (Niz) - Fiorentina (Ita) 1:1
Artmedia (Svk) - Panathinaikos (Grč) 1:2
Sion (Švi) - Galatasaray (Tur) 3:2
Sparta (Češ) - OB Odense (Dan) 0:0
Midtjylland (Dan) - Lokomotiv M. (Rus) 1:3
Sarajevo (BiH) - Basel (Švi) 1:2
Rabotnički (Mak) - Bolton Wanderers (Eng) 1:1
Dinamo Bu. (Rum) - Elfsborg (Šve) 1:2
Lokomotiv S. (Bug) - Rennes (Fra) 1:3
Anderlecht (Bel) - Rapid Beč (Aut) 1:1
Nurnberg (Njem) - Rapid Bu. (Rum) 0:0
Heerenveen (Niz) - Helsingborg (Šve) 5:3
Atletico (Špa) - Erciyesspor (Tur) 4:0
Sampdoria (Ita) - AaB Aalborg (Dan) 2:2
Austria B. (Aut) - Valerenga (Nor) 2:0
Hapoel TA (Izr) - AIK Stockholm (Šve) 0:0
Tottenham Hotspur (Eng) - Anorthosis (Cip) 6:1
Empoli (Ita) - Zurich (Švi) 2:1
Getafe (Špa) - Twente (Niz) 1:0
Aberdeen (Ško) - Dnipro (Ukr) 0:0
Everton (Eng) - Metalist (Ukr) 1:1
Villarreal (Špa) - BATE Borisov (Bje) 4:1
Pacos de Ferreira (Por) - AZ Alkmaar (Niz) 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!