Tenis

Britancima velika prednost

Branimir Korać • petak, 21.09.2007.

Velika Britanija napravila je veliki korak prema ukupnoj pobjedi u dvoboju s Hrvatskom. Kvalifikacijski dvoboj za ostanak u Svjetskoj skupini otvorili su Andy Murray i Marin Čilić, a u pet setova uspješniji je bio Britanac. Roko Karanušić nije uspio iznenaditi Tima Henmana koji je odveo Britaniju do velikih 2-0 nakon prvog dana...

Nakon što je Ivan Ljubičić morao otkazati nastup u Davis Cupu u posljednji trenutak zbog urinarne infekcije, najveći teret pao je na leđa Marina Čilića. Za ostanak u dvoboju, tražila se imperativno pobjeda protiv Andyja Murraya, prvog britanskog reketa, ali u pet setova slavio je Britanac.

Murray je pritisnuo već u prvom gemu i došao do dvije break lopte, ali Čilić je uspio izvući gem i povesti s 1:0. Prve prilike za break Marin ima kod vodstva 2:1 i odmah ih koristi. Čilić je brzo došao do 15:40, iskoristio već prvu priliku i poveo s 3:1. Do kraja seta uspio je uz dobar servis sačuvati prednost i sa 6:3 uzeti prvi set. Marin je u prvom setu imao laganu dominaciju, natjerao je Murraya na ukupno 19 pogrešaka i stigao do prednosti.

Odlično je Čilić krenuo i u drugom setu. Kod 1:1 imao je 0:30, ali Murray se s dva sjajna servisa izvlači te spriječava break.. Gotovo identična situacija kod 3:3 kada ponovno Murray ulazi u zaostatak, ali uspijeva na kraju sačuvati servis. Kad već Marin nije uspio doći do breaka, radi ga Murray. Kod 5:4 dolazi do 0:30 nakon sjajnog napada i dvostruke pogreške Čilića. Čilić servis winnerom smanjuje na 15:30, ali Britanac koristi lošu reakciju Čilića na njegov izlazak na mrežu i dolazi do dvije set lopte. Prvu je Marin spasio dobrim servisom, ali na drugu šalje predug forhend i Murray uzima set sa 6:4.

Izgubljeni set loše je djelovao na Čilića koji igra vrlo loše u trećem setu. Murray je lako iskoristio veliku krizu Čilićevog servisa i dojurio na 5:0 te kod 5:1 prvi put servirao za set. Međutim radi tri dvostruke servis pogreške i Čilić smanjuje na 5:2. No malo je to Marinu značilo kad je već u sljedećem gemu ponovno vrlo loše servirao i Murray dolazi do 0:40 te uzima treći set sa 6:2. Čak 17 pogrešaka napravio je Marin u trećem setu dok je Murray tek pet puta pogriješio i tu je bio ključ seta.

Iako je Murray ušao u četvrti set s psihološkom prednosti i u prilično dobrom ritmu, Čilić odmah radi dvostruki break i dolazi do velikih 3:0. Murray se tu ne predaje, dolazi do 3:2 i na Marinov servis ima 30:40. Na break loptu Murray odigrava dugačak forhend, loptica pada oko aut linije i unatoč protestima Murraya i izbornika Lloyda, dosuđuje se aut i Čilić se izvlači iz neugodne situacije. Ponovno dolazi do dvostrukog breaka, ima 5:2, Murray dolazi do 5:4, ali Čilić preokreće kod 5:4 0:30 i uzima set sa 6:4.

Odlučivao je peti set u koji Murray ulazi ranim breakom i vodstvom 3:0 nakon što je Marin kod 2:0 propustio realizirati break loptu. Do kraja seta i meča Murray je odličnim servisima održavao visoku prednost i slavio sa 6:3.

Pogled na statistiku otkriva puno toga. Marin je daleko više griješio, upisao 52 neforsirane pogreške i tu je Murray ostvario najopipljiviju prednost.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivor Krapac

Nakon Čilićevog poraza na teren je izašao Roko Karanušić. Iako se još rano jutros činilo kako će Karanušić u Londonu imati tek ulogu gledatelja, ipak je morao na teren uslijed Ljubičićevih zdravstvenih problema. Tim Henman pokazao se na ovoj podlozi prevelikim zalogajem za Roka koji je ipak pokušavao pružiti što jači otpor.

Prvu break loptu u meču imao je Roko Karanušić koji je iskoristio loše otvaranje meča Henmana i kod 1:0 došao do 30:40. Ipak Britanac tada malo podiže ritam i uzima gem. Kod 1:1Karanušić ima 40:0 i lagan volej na mreži, ne uspijeva to realizirati i Henman velikim nizom dolazi do breaka i 2:1. U samoj završnici seta ukazala se Karanušiću mala prilika, došao je na 5:4 do 0:30, ali nije uspio uzeti servis Henmanu i Britanac sa 6:4 uzima prvi set.

U drugom setu Karanušić je kod 0:0 i 1:1 u teškoj situaciji, Henman dolazi na korak od breaka, no Roko spašava. Kod 2:2 spasa nije bilo. Imao je Karanušić u tom gemu 40:15, ali Henman po istom scenariju kao u prvom setu radi break i mirno privodi set kraju. Kod 5:3 radi još jedan break i sa 6:3 dolazi do 2:0 u setovima.

Igra Karanušića tada se potpuno raspala. U trećem setu Roko je uspio uzeti svoj prvi servis gem, ali Henman tada radi dvostruki break i dolazi do 5:1 i servisa za meč. Prvi servis gem ne koristi za završetak meča, ali u drugom kod 5:3 bez većih problema završava posao i sa 6:3 dnosi Velikoj Britaniji ogromnih 2:0 nakon prvog dana.

U subotu je na rasporedu dvoboj parova u kojem će za Britaniju nastupiti braća Murray dok će za Hrvatsku najvjerojatnije igrati Lovro Zovko i Marin Čilić.

Davis Cup, kvalifikacije za ostanak u Svjetskoj skupini:
Velika Britanija - Hrvatska 2:0 - (Andy Murray - Marin Čilić 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 6:3, Tim Henman - Roko Karanušić 6:4, 6:3, 6:3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!