Tenis

Lloyd: "Čilić odigrao nevjerojatno"

Tea Lokas • petak, 21.09.2007.

Vodstvo Velike Britanije od 2-0 ubilo je one male nade hrvatskih navijača koji su očekivali podvige naših "preostalih" reprezentativaca. Marin Čilić nije uspio izvući taj prvi bod koji bi nam podario još koju željno očekivanu iluziju o budućnosti u Svjetskoj skupini. Teško mu je biti nezadovoljan igrom, ali rezultat govori za sebe...

Čilić je, unatoč dobroj igri, ostao nezadovoljan nekim trenucima koji su ga "koštali" pobjede. Nakon "uskog" poraza izjavio je: "Mislim da sam igrao dobro, ali bilo je i dosta traljavih grešaka te uspona i padova koji mi se ne bi smjeli događati. Meč je otišao na njegovu stranu nakon što sam ga u drugom setu pustio da nametne svoj stil igre, jer sam prestao biti agresivan."

Pomalo neiskustvo, pomalo pogreške; sve je to utjecalo na našeg prvog igrača u susretu s engleskim brojem jedan. Murrayevska igra u određenim trenucima igre bila je jednostavno za tanku liniju više. Jedan od takvih trenutaka dogodio se u drugom gemu petog seta, koji je, kako se poslije iskristaliziralo, bio odlučujuć. Bilo je izuzetno važno i u drugom setu, kada je dva puta Čilić imao Murraya u šaci pri 0:30. "Da, i to je bila prilika. Prve se i ne sjećam najbolje, ali kod druge sam za malo promašio paralelu za 0-40. To su te stvarčice koje su mi pobjegle", rekao je Marin.

Karanušić nije uspio svladati britanskog tenisača, višestrukog polufinalista i četvrtfinalista Wimbledona Tima Henmana. Istina, počeo je dobro, pa je već kod 1:0 u prvom setu imao "break" loptu. Propustio je priliku, onda kod 1:2 nije iskoristio vodstvo 40:0 i nakon toga je Henman bio gotovo nedodirljiv. "Šanse su nam sad sigurno manje nego na početku, ali treba igrati pa vidjeti što će ispasti od ovoga. Prpa mi je u četvrtak oko 23 sata rekao da se spremim jer da ću vjerojatno igrati. Osjećao sam se dobro, nisam ni podlegao atmosferi niti mi je bio problem što prvi put u Davis Cupu igram 'živi' meč. Mislim da je moj otpor bio veći nego što pokazuje rezultat", rekao je Karanušić.

O ovom meču progovorio je i Andy Murray, koji je jako emocionalno doživio ovu tešku pobjedu: "Ovo je nešto ogromno za mene. Ja sam imao tešku sezonu, ali najbitnije u svemu je da je ovo Timov oproštaj i svi želimo odigrati najbolje za njega."

"U meč sam ušao poprilično nervozno, ali stanje se popravilo. Publika je bila nevjerojatna; najbolja Davis Cup publika pred kojom sam ikad igrao", ushićeno je Murray nadodavao dojmove.

Potvrdu je prvi Britanac dobio i od onoga oko koga se neizbježno sve vrti, Tima Henmana. Razdragan pobjedom nad Karanušićem rekao je da je "Wimbledon zaista najbolje mjesto na kojem bi poželio završiti karijeru", i nadodao: "Dugačko je bilo ovo putovanje, a kroz sve me uvijek pratila i podupirala ova publika..."

(Ne)utješnu poruku za naš prvi reket poslao je, pak, izbornik Velike Britanije John Lloyd: "Obzirom da je u Davis Cupu uvijek prisutan veliki pritisak na igrače, kako je to odigrao Čilić bilo je upravo nevjerojatno, no pobijediti Andyja u pet setova nije lagan posao."

Program se nastavlja u subotu u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu okršajem parova. Prijavljeni su Ljubičić, Zovko - A. Murray, J. Murray, no za Hrvatsku će igrati Čilić i Lovro Zovko, a za Britance, kako je rekao Andy Murray, Henman i J. Murray. "Ljubičićevo neigranje je sigurno bio velik udarac. Već smo došli bez dvojice igrača, a onda ni treći nije mogao nastupiti. Imamo kvalitetu da osvojimo Davis Cup, ali spletom okolnosti nijedan od najboljih tenisača ne igra. No nakon oblačnog dolazi sunce", rekao je Goran Prpić.

Govoreći o nastupima Čilića i Karanušića još je dodao: "Danas su za nas igrali tenisači koji još nikad nisu igrali pred 11.000 ljudi. Murray je pobijedio zato što ima više iskustva i što je imao priliku igrati više važnih mečeva. Marin nije iskoristio male prilike koje je imao, pogotovo onih 0:30 kod 1:1 i 3:3 u drugom setu, a prvu dvostruku grešku napravio je kod 4:5. Onaj tko nije u tenisu reći će da su to sitnice, a vidjelo se koliko je nakon toga Murray pustio ruku. Roko je igrao protiv inspiriranog Henmana i pružio ono što se očekivalo. On vrijedi i puno više, ali to se u jednom meču ne može promijeniti. Tih 0:2 danas je realno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!