Tenis

Semafor zamrznut u Beogradu

Ivor Krapac • petak, 21.09.2007.

Otvarajući dan susreta Srba i Australaca u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa prošao je uz ono što se i očekivalo, pobjede vodećih igrača obje reprezentacije. Novak Đoković pobrinuo se za prvi bod domaće momčadi, dok je stvari na početak vratio Lleyton Hewitt...

Dobro ispunjena golema beogradska Arena otvorila je vrata srpskoj i australskoj reprezentaciji dvobojem Novaka Đokovića i Petera Luczaka, koji je okončan sa 6:1, 6:4 i 6:2 u korist glavnog domaćeg aduta. Lleyton Hewitt morao je kopati pet setova protiv Janka Tipsarevića, a na koncu se pokazao dovoljno dobrim za slavlje sa 6:2, 3:6, 4:6, 6:1 i 6:1.

Đoković je potvrdio titulu i ugled trećeg tenisača svijeta protiv Petera Luczaka u meču u kojem je, kako je kazao, imao dodatnog suparnika u pojačanoj nervozi. "Ni kad sam nedavno igrao na US Openu nisam bio toliko nervozan; bilo je dosta pritiska u nastupu pred svojim navijačima, prvenstveno stoga što su svi očekivali da dobijem. Poseban je osjećaj zaigrati pred toliko ljudi."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Jako je dobro i ohrabrujuće početi ovakav dvoboj pobjedom u tri seta. Bilo je i oscilacija, no na kraju sam ostao dovoljno koncentriran", dodao je prvi srpski reket o meču koji će se pamtiti po glatkom prvom i rezultatski nešto zanimljivija ostala dva seta. U drugom je presudio Đokovićev break za 5:4, a u trećem je domaći adut iskoristio svoje prilike za break u prvom i sedmom gemu, dok su sve Luczakove break-lopte, ukupno šest u setu, otišle "u vjetar". Preciznije, odlazile su s kvalitetnim Đokovićevim serviranjem čim je postalo gusto.

"Servis je danas bio najjači element u mojoj igri, pogotovo je bitan na zemlji jer znatno olakšava igru u servis-gemovima. Moje serviranje je i njega tjeralo da pokuša nešto ekstra, morao je dodatno riskirati u želji da mi uđe u servis", zaključio je Đoković.

Sličnog mišljenja bio je i posrnuli Luczak - priznao je da je s druge strane mreže bio bolji od njega: "Kad god je bio pod pritiskom, servirao je najbolje, svi veliki poeni završavali su tako da nisam mogao puno." Drugi australski izbor u ovoj reprezentaciji dodao je da i dalje vjeruje u sretan kraj, uzdajući se u glavnog australskog aduta: "Mislim da će Lleyton biti opasniji kad se u nedjelju sretne s Đokovićem, reternira bolje nego ja, veliki je borac i može nas voditi do pobjede."

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Hewitt je dio borbenih kvaliteta pokazao u drugom meču petka. Janko Tipsarević odigrao je odlično u drugom i trećem setu, no samo dva nisu bila dovoljna - u ostatku meča nije uspio jače parirati prvom gostujućem igraču. U četvrtom i petom setu je sve brzo išlo u Australčevom smjeru.

"Ni u jednom trenutku meča nisam pomislio da bih mogao izgubiti, vjerojatno sam zbog toga i slavio", komentirao je Lleyton uz smiješak: Nikad se ne predajem, to mi je glavna vrlina, nije gotovo sve dok se ne rukujemo nakon meča... On je vrlo kvalitetan, opasan, sjajno udara lopticu i zna zabiti winner, no znao sam da ću dobiti ukoliko uđemo u peti set."

Tipsarević je pad u posljednja dva seta opisao kao "više fizički nego psihički", dodajući da je vjerovao u pobjedu i kad je gubio s 5:1 u petom setu, odnosno - do kraja. Prst kritike više je bio upućen prema tribinama nego činjenici da je on taj koji je pao u igri u završnici meča: "Iskreno, daleko od toga da sam zadovoljan navijanjem, očekivao sam da će s 20.000 ljudi to biti bolje. Osjećao sam se čak kao da igramo na neutralnom terenu... Ideja Davis Cupa je da me publika pokuša dignuti u stanju u kakvom sam bio u petom setu, a ne da Zimonjić niz puta diže publiku gubljenjem glasa na klupi."

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Hewitt je, pak, ponovio ono što je već ranije kazao o zemljanoj podlozi pripravljenoj za ovaj susret. Najblaže rečeno, nije bio zadovoljan: "Ovo je sigurno najlošiji teren na kojem sam ikad igrao u Davis Cupu, to je veliki minus za ovaj stupanj natjecanja... Možda je i zbog ove podloge standard igre padao."

Subota će donijeti dvoboj parova, posebno bitan za obje reprezentacije zbog lagodnijeg ulaska u nedjelju. Za domaće su najavljeni Đoković i Nenad Zimonjić, a za Australce Hewitt i Paul Hanley, čini se da tu neće biti promjena... Zasad su zadovoljni i jedni i drugi, od sutra će netko biti manje zadovoljan od suparnika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!