Ostali sportovi

Sedmi Škot s maksimalnim breakom

Branko Barić • subota, 22.09.2007.

Jamie Burnett, 46. igrač svjetske snooker rang-liste ostvario je maksimalni break na kvalifikacijama za Grand Prix koji se u kolovozu igra u Aberdeenu. To je 57. "maksimum" u službenim natjecanjima u povijesti ove igre i prvi nakon veljače prošle godine kada ga je u Walesu ostvario Alex Higginson...

Burnett je tako postao tek sedmi Škot u povijesti kojemu je pošlo za rukom spojiti čarobni niz od 147 bodova. Da podsjetimo, za maksimalni break potrebno je da igrač u jednom izlasku za stol ubaci 15 crvenih uz 15 crnih kugli, te sve obojene kugle. Iako je Burnett izgubio taj susret 4:3 od Kineza Liu Songa i tako uprskao izglede za plasman na glavni dio turnira, čeka ga nagrada od 1.500 funti ukoliko do kraja natjecanja nitko ne ponovi taj pothvat.

O ovom igraču postoji nevjerojatan podatak da iako mu je ovo prvi "maksimum" u karijeri, to nije i najveći break kojeg je napravio. Prije tri godine u kvalifikacijama za Prvenstvo Velike Britanije Burnett je ostvario break od 148, a pritom mu je pomoglo pravilo "slobodne kugle" (eng. "free ball"). Naime, ukoliko igrač odigra nedopušten udarac ("faul") i pritom ostavi protivniku takvu situaciju da su mu sve crvene kugle na stolu pokrivene, sudac ima pravo dosuditi "slobodnu kuglu" i time omogućiti igraču na potezu da umjesto crvene odigra bilo koju kuglu na stolu koja se tom slučaju boduje kao crvena. Tako je Škot otvorio svoj najslavniji break i zahvaljujući toj "16. crvenoj" došao do 148. To je još uvijek najveći službeni break u povijesti, a Burnett za njega nije dobio "niti lipe" jer nije ostvaren pred tv-kamerama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!