Tenis

Preokret za korak do pobjede

Ivor Krapac • subota, 22.09.2007.

Meč parova u kvalifikacijskom ogledu Srba i Australaca za ulazak u Svjetsku skupinu Davis Cupa donio je prednost domaćoj reprezentaciji. Srpski dvojac Novak Đoković i Nenad Zimonjić svladao je australsku kombinaciju Lleyton Hewitt/Paul Hanley i time osigurao vodstvo domaćina od 2-1 prije nedjeljna posljednja dva singla...

Domaći par pobrinuo se za slavlje u ovog puta bučnijoj beogradskoj Areni uz pobjedu u četiri seta, s 3:6, 6:4, 6:3 i 6:2. Otvaranje im nije bilo najbolje, no sve ostalo jest, Hewitt i Hanley nisu ih mogli pratiti do kraja.

U prvom setu i početkom drugog, sve je izgledalo kao nemoguća misija za par Đoković/Zimonjić. Iskusnom Zimonjiću trebalo je vremena da se zahukta, nije krenuo najbolje, Đoković se na startu borio s nervozom, dok su Australci izgledali dobro. Ustvari, jako dobro.

Na semaforu se to pretočilo u osvojeni prvi set i break i vodstvo od 2:0 u drugom, uz šansu za dvostruki break na Zimonjićevom servisu u trećem gemu tog seta. Hewitt je u prilici za dupli break poslao prekratki lob, Zimonjić ga dočekao i kaznio smešom, a pokazalo se da je to bio prvi korak domaćeg preokreta. Odnosno, početak kraja za australski par.

Nakon što su spasili prijetnju dolaska u dvostruki break minusa, Đoković i Zimonić brzo su anulirali zaostatak u drugom setu, a breakom Hanleyjevog servisa u desetom gemu i definitivno okrenuli stvar i zaključili set u svoju korist. Od tog trenutka, postalo je jasno da je sve krenulo na mlin domaće reprezentacije.

U trećem setu Srbi su nastavili uspješnu seriju breakom Hanleyjevog servisa u drugom gemu, što se pokazalo dovoljnim u toj dionici, dok su u četvrtom s još dva breaka, po jednom na Hanleyjevom i Hewittovom servisu, izgradili nedostižno vodstvo od 4:0.

Do kraja su domaći jedine prave prijetnje imali iz svog tabora. Na Hewittovom servisu u sedmom gemu stigla je opomena zbog ometanja Australca s tribina prilikom pripreme za servis, a nešto kasnije i kvrga na glavi koju je Đoković zaradio nakon nesporazuma i odlaska na isti smeš sa suigračem, od kojeg je u toj situaciji primio udarac reketom. Srećom za srpski par, ni te dvije sitne neugodnosti više ih nisu uspjele usporiti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon pobjede, oba domaća igrača pohvalila su pomoć publike, koja je imala važnu ulogu u preokretu nakon seta zaostatka i breaka minusa u drugom. "Vidjeli ste i sami kakva je atmosfera bila danas, puno bolja nego jučer", komentirao je Đoković: "Sigurno je da naša publika nije teniski najobrazovanija, još ne poznaje sva pravila, no upravo publika je jedan od glavnih, ako ne i glavni razlog što smo danas dobili. Ovo su bili navijači koji dižu igrače."

Ni Zimonjićevo mišljenje nije bilo drugačije: "Nisam se nadao da ćemo imati ovakvu podršku, izgledalo je zbilja fenomenalno... Navijači su nam pomogli da ostanemo u igri, dobijemo drugi set i nastavimo podjednako kvalitetno do kraja meča."

Australci su mogli samo žaliti za propuštenim prilikama. "Imali smo dosta šansi u drugom setu, mogli smo doći i do dva breaka prednosti, dok nas je puno koštao slabiji servis-gem u kojem smo ispustili vodstvo... Bilo je potpuno otvoreno, drugi set mogao je otići na bilo koju stranu", kazao je Hewitt.

Izbornik John Fitzgerald dodao je da je to bio meč visoke kvalitete: "Bilo bi nam draže da smo poveli s 2-1, ali moram odati priznanje suparnicima koji su ga zaslužili. Mi smo otvorili bolje, no čim su oni uhvatili zamah sve se okrenulo na drugu stranu."

Srbija je, tako, stigla bod do ukupne pobjede, a taj bod pokušat će osigurati Đoković u susretu s Hewittom u prvom sutrašnjem singlu. Ukoliko tu ne padne konačna odluka, pobjednika će presuditi posljednji meč, u kojem su najavljeni Janko Tipsarević i Peter Luczak.

Domaći izbornik Bogdan Obradović vjeruje u Novaka Đokovića, koji je i sam istaknuo da je u maloj prednosti pred Hewittom koji je u petak igrao drugi meč dana u pet setova, a danas nastupio i u susretu parova. Prvi srpski reket mogao bi biti odmorniji, a ako ne uspije, na svoje će doći Tipsarević i Luczak.

Obradović vjeruje u oba svoja aduta: "Sigurno smo u prednosti, ne samo zbog 2-1, nego i zato jer se Novak manje potrošio od Lleytona, a i psihološki ga je podignula današnja pobjeda. Što se tiče Janka, on je danas normalno trenirao, bit će tjelesno spreman bez obzira što mu fali mečeva zbog problema s ozljedama u prethodnim mjesecima. Vjerujem da je kvalitetniji od njihovog drugog igrača."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!