Rukomet

Na starom mjestu za novi početak

Vedran Stilin, Ivan Ambroš • srijeda, 26.09.2007.

Leon, grad u kojemu je prošlosezonska avantura rukometaša Zagreba okončana u polufinalu Kupa kupova danas će biti mjesto novog početka. Mjesto gdje počinje put ka povratku u sam vrh europskog društva nekada moćnog zagrebačkog stroja…

Nesretni jedan pogodak tada je značio oproštaj od europskih snova, snova koji bi ove sezone mogli postati stvarnost jer rukomet se na velika vrata vraća u najtrofejniji hrvatski klub. Uz sve to, najave su kako će nakon dugo godina i najvatrenija publika dobiti svoje zasluženo mjesto u Domu sportova jer ipak riječ je o rukometnom hramu u kojemu se padale velike momčadi pri samom dolasku na teren čuvši gromoglasan huk s tribina i već legendarnu himnu U boj, u boj, bijeli, bijeli….

Je, lijepo je zavrtiti film unatrag i svega toga se prisjetiti, ali treba zastati i vratiti se u realnost jer od prošlosti se ne živi. Sadašnjost je ta koja piše novu povijest, nadamo se onu koja će ponovno zlatnim slovima biti upisana u anale hrvatskog i europskog rukometa.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Bolji dokaz za optimizam nismo mogli pronaći od pogleda na listu igrača jer imena poput Vorija, Džombe, Špoljarića, Jerkovića i Lazarova već sami po sebi čine jedan moćni sastav, a kada im se još pridodaju Duvnjak, Šola, Bičanić, Horvat, Valčić, Bedekovič i Vukić onda je to momčad koja može dosta toga učiniti ove sezone u europskim razmjerima. O hrvatskima da i ne pričamo.

Naravno, ne treba zaboraviti u cijeloj priči niti velikog stručnjaka Linu Červara čiji povratak na kormilo Croatia osiguranja znači kako su apetiti gotovo dosegli maksimum jer Lino je već provjeren u reprezentativnom svijetu, a nema razloga da tako i ne bude u ovom nešto okrutnijem klupskom.

Sada pod svojom palicom ima veliki dio reprezentativnog kadra te najavljuje kako će s vremenom ovaj sastav postajati sve moćniji i da bi mogao u drugoj fazi natjecanja dosta toga učiniti ukoliko uhvati pravu formu.

S druge strane ove sezone Ademar Leon s novim trenerom izgleda drukčije. Odigrali su dva službena susreta dosad. U prvom nastupu u gostima u španjolskom prvenstvu Šarić je obranio 43% šuteva. Najbolji strijelcu su bili Jakobsen s deset i Garralda s pet golova. U drugom kolu igrali su kod kuće. Susret je označilo čak 52% obranjenih šuteva Šarića iza kojih su slijedile kontre i sedam golova Krivošljikova (iz sedam pokušaja). Najviše lopti na tom susretu potrošio je Garralda, a zbog velikog broja izgubljenih lopti cijela ekipa se nije najbolje predstavila pred svojom publikom.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Uoči dvoboja s našima Španjolci ne pršte od optimizma. Tonči Valčić, koji će večeras ujedno igrati protiv svog brata Josipa, je za španjolske medije rekao da vjeruje u svoju ekipu. Očekuje tešku utakmicu, neizvjesnu do samog kraja.

Claus Jakobsen, po mnogima najbolji pojedinac španjolske ekipe, smatra da će ključ susreta biti obrana i vratari. Dodaje: "Džomba, Lazarov, Vori... To je jedna od najbolji ekipa Europe. A mi možemo igrati protiv svakog. Ako odigramo čvrstu obranu i ako budemo istrčavali kontre, možemo ih dobiti."

Trener Ademar Leona Jordi Ribera ističe značaj domaće utakmice: "Jasno je da igramo protiv najozbiljnijeg protivnika u našoj grupi. Igramo kod kuće i ovako jaka utakmica će nam poslužiti kao svojevrsni test gdje smo zapravo u cijeloj priči. Istina je da je ovo tek prva utakmica i da ima vremena za ispravke. Međutim isto tako ne treba zaboraviti da igramo kod kuće i pošto smo jedan od dva favorita u našoj grupi ova bi utakmica mogla biti ključna za nas."

O Zagrebu kaže: "Očito je da se radi o jakoj ekipi, ali i oni su svjesni da su se namjerili na jakog protivnika. Osnovna stvar za nas će biti obrana koja bi nam trebala omogućiti kontranapade, što je u biti naše najbolje oružje. U napadu ćemo sigurno imati problema s presing obranom Zagreba, ali jednostavno moramo biti koncentrirani i svesti broj izgubljenih lopti na minimum. Dakle, ključ uspjeha će biti: ne gubiti lopte u napadu i odigrati čvrstu obranu na čelu s našim vratarima."

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Sve u svemu najveća opasnost vreba od Šarića na golu, koji zna biti jako neugodan kad se razbrani i kada skida svaki drugi šut, zatim iz kontri koje trči Krivošljikov na kojega će se morati jako pripaziti. I za kraj obrana će morati maksimalno pripaziti na Jakobsena kojemu nije problem zabiti više od deset golova. Dakako ovdje treba napomenuti da igrač odluke u ovakvom susretu može biti bilo tko jer se ovdje jednostavno radi o vrhunskoj ekipi koja se sastoji od igrača kojima se bilo kada može otvoriti. Njihov najveći problem su izgubljene lopte koje su posljedica neuigranosti ekipe na početku sezone. Nadajmo se da će ih biti što više.

Zanimljiva je odluka EHF-a u zadnji trenutak. Nakon što je EHF prvo za utakmicu odredio njemački par Lemme Ulrrich, na kraju je odluka promijenjena i pravdu će dijeliti naši dobri znanci Ukrajinci Vakula i Ludovik.

Ipak, krenimo redom. Večeras, 21 sat, prvi susret prvog kola Lige prvaka u Leonu protiv Ademara. Nastavak prošlogodišnjeg puta na istom mjestu može započeti. Nadamo se, s nešto drugačijim ishodom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!