Automoto

Titula u džepu Hamiltona

Ante Kojundžić • nedjelja, 30.09.2007.

Britanac Lewis Hamilton na kišnoj je utrci u Japanu odnio vrlo važnu pobjedu u borbi za naslov. Njegov glavni konkurent Fernando Alonso odustao je te na taj način dopustio Hamiltonu da pobjegne u ukupnom poretku svjetskog prvenstva...

Počelo je potom na stazi Fuji. Kiša je bila toliko jaka da je vodstvo utrke odlučilo da start bude iza sigurnosnog automobila. Vozači su tako kružili 19 krugova, a onda je utrka mogla početi iako uvjeti nisu bili ništa bolji. Hamilton je poveo utrku i izgradio prednost od tri sekunde u odnosu na momčadskog kolegu Alonsa.

Do sjajnog trećeg mjesta došao je Sebastian Vettel u Toro Rossu ispred Marka Webbera i Jensona Buttona. Ferrarijeva momčad napravila je veliku pogrešku na samom startu. Bolide svojih vozača opremili su intermediate gumama koje su odmah nakon starta morali zamijeniti u boksu za kišne. Tako cu crveni bolidi bili bačeni na začelje iako su se brzo penjali u poretku poslije povlačenja sigurnosnog automobila.

McLarenovi vozači odlučili su se nešto prije polovine utrke otići u boks i napunili su rezervoare do vrha čime su najavili da više neće svraćati u boks. Bolje je u svemu tom prošao Hamilton koji nakon izlaska izbio na treće mjesto, a Alonso je zapeo na osmom.

Vodstvo je preuzeo Vettel da bi nakon toga i on otišao u boks, a na čelo zasjeo Webber koji je također primoran na nadolijevanje goriva pa vodstvo opet dolazi u ruke Hamiltona. Dvadeset pet krugova prije kraja utrke Alonso doživljava gadan sudar i prosipa dijelove McLarena po stazi. Dvostruki svjetski prvak sudarom je titulu praktički predao svom kolegi.

Sigurnosni automobil morao je opet izaći na stazu. U kruženju iza sigurnosnog automobila mladi Vettel, koji se našao na trećem mjestu, udara u Webbera ispred njega i obojica moraju odustati. Ne treba opisivati ljutnju Australca i tugu Nijemca zbog propuštene prilike za odličan plasman. Bila je to prava šteta jer su obojica vozili vrhunski do tog trenutka.

Utrka je nakon pet krugova ponovno mogla početi. Hamilton je odjurio naprijed, a pratiti ga nisu mogli Kovalainen, Massa, Coulthard i Räikkönen koji deset krugova prije kraja prestiže Coultharda. Massa je uskoro opet morao u boks što znači da je Kimi bio na trećoj poziciji i u lovu na sunarodnjaka Kovalainena. No, Ferrarijev vozač nije mogao protiv Heikkija koji se odlično branio od svih napada.

Nakon dva sata vožnje po natopljenoj stazi Lewis Hamilton došao je do četvrte pobjede ove sezone fantastičnom vožnjom bez ijedne pogreške. Drugi je ciljem prošao Kovalainen odmah ispred Räikkönena koji je do zadnjeg zavoja pokušao doći ispred Renaulta.

David Coulthard potpomognut velikim iskustvom stigao je do četvrte pozicije na kraju utrke te doveo Red Bull nadomak podija, a iza njega se dovezao Giancarlo Fisichella u drugom Renaultu. Borba za šesto mjesto trajala je do samog cilja. Robert Kubica i Felipe Massa nisu popuštali ni metra staze. Bilo je tu izlijetanja, zatvaranja, guranja, ali na kraju je cilj ipak prije ugledao Massa ispred Poljaka.

Osmo mjesto pripalo je Vitantoniu Liuzziju u Toru Rossu, momčadi koja je mogla imati puno bolji plasman da Vettel nije napravio početničku pogrešku. Glupost, bolje rečeno.

Dvije utrke prije kraja, dvanaest bodova prednosti Hamiltona nad Alonsom. Sve što treba Lewis napraviti je voziti konzistentno u zadnje dvije utrke, baš kao što je vozio i cijelu sezonu i prvenstvo je njegovo.

S druge strane Alonso će se moliti da njegovog kolegu zadesi bar jedno odustajanje. Pogrešku koju je napravio u Japanu dugo će pamtiti ako zbog tog izgubi naslov. Sjetimo se kako je prošle godine zahvaljujući odustajanju Michaela Schumachera u Japanu dobio titulu, tako bi je ove godine vrio lako mogao izgubiti zbog sudara na stazi Fuji.

Sljedeća utrka je za tjedan dana u Kini.

Rezultati utrke:
1. L. Hamilton (ŠPA/McLaren) 2:00:34.579
2. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 8.377
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 9.478
4. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 20.297
5. G. Fisichella (ITA/Renault) + 38.864
6. F. Massa (BRA/Ferrari) + 49.042
7. R. Kubica (POL/BMW) + 49.200
8. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso) + 55.600
9. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 1:01.100
10. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1:28.300
11. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
12. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1) + 1 krug
13. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
14. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 2 kruga
15. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
Nisu završili:
16. N. Heidfeld (NJE/BMW)
17. A. Davidson (VBR/Super Aguri)
18. N. Rosberg (NJE/Williams)
19. S. Vettel (NJE/Toro Rosso)
20. M. Webber (AUS/Red Bull)
21. F. Alonso (ŠPA/McLaren)
22. A. Wurz (AUT/Williams)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!