Nogomet

Iz derbija u derbi

Tomislav Globan • nedjelja, 30.09.2007.

Jesenska polusezona napokon ulazi u svoj najzanimljiviji dio. Nakon Rijeke i Hajduka prošlog tjedna, Dinama i Rijeke ovog vikenda, sljedeće je nedjelje na redu ono što većina hrvatskih ljubitelja nogometa iščekuje s ipak najvećim nestrpljenjem - klasični derbi Hajduka i Dinama. Nažalost po sav bili puk, Hajduk se pobrinuo da derbi dočekaju daleko od euforije koja uobičajeno prati ovaj dvoboj. Dinamo je, pak, u derbiju koji je puno obećavao, a malo dao, pokazao da se neke stvari u hrvatskom nogometu još uvijek nisu promijenile...

Dinamo - Rijeka 1:0

Teško se sjetiti kada su posljednji put igrači Dinama bili ovako motivirani za susret s Rijekom. Sve što se u i oko kluba događalo u posljednjih 10 dana, sve gadosti koje su u pojedinim medijima sasute po treneru koji se nakon 28 uzastopnih pobjeda usudio izgubiti jednu utakmicu pa na kraju i neprimjereni verbalni ispad Zdravka Mamića, našpanao je igrače i stručni stožer Dinama do krajnjih granica.

No, u svih 90 minuta derbija s Rijekom bilo je očito kako Modri igraju u grču. Porazi od Ajaxa, Varteksa i produžeci u Virovitici morali su ostaviti traga na momčad koja je sve donedavno pobjeđivala - po inerciji. Pobjeda nad prvim pratiteljima u prvenstvu neobično je važna ne samo zbog bijega na sedam bodova prednosti, već i zbog Amsterdama. Iako će u Nizozemsku biti otpraćeni s velikom dozom skepse, subotnja pobjeda nad Rijekom vratit će mir i osmijehe u svlačionicu. Tretman "janjeta pred klanje" samo će dodatno motivirati Ivankovićeve trupe da na Areni pokušaju i daju sve te natjeraju brojne "klupske dušebrižnike" i dežurne pljuvače na jednu veliku knedlu u grlu.

Šibenik - Hajduk 1:0

Osam i pol godina Šubićevac je čekao. Od 7. ožujka 1999. Šibenik nije na svom terenu svladao Hajduka, no ono što su prošli put u Šibeniku izbjegli pogotkom za 2:2 u sučevoj nadoknadi, Bijeli ove subote nisu mogli izbjeći. Doduše, dojam je kako su arbitri oštetili Splićane ne priznavši im pogodak u završnici susreta, no ni eventualni remi ne bi promijenio sliku današnjeg Hajduka na gostovanjima - anemija, bljedilo i nemoć. Hajduk ove sezone, izuzev Kup izleta u Molvama, nikoga nije pobijedio u gostima. Početkom sezone Splićani su gubili bodove zahvaljujući nevjerojatnoj neefikasnosti, ali, ako ništa drugo, barem su - stvarali prigode. Danas su i one sve rjeđe pa praktički više nema tko ni promašiti šansu.

Što ovakva silazna forma splitskog sastava može značiti pred vječiti derbi koji je pred vratima? Vjerojatno ništa. Derbi je utakmica za sebe i to uistinu nije fraza. Hajduk je i u puno lošijem sastavu pobjeđivao Dinamo na Poljudu, a domaći teren u derbiju kao malo gdje igra toliko veliku ulogu. Nadajmo se samo da nas ne čeka 90 minuta još jednog "nogometnog holokausta".

Zadar - Varteks 2:0

Nakon što su u prošlom kolu oboje prekinuli velike serije, Zadar i Varteks ovog su se vikenda vratili starim navikama. Zadrani pobjedničkim vrativši se na diobu drugog mjesta, a Varaždinci poraznim i gubitničkim ostavši tako na začelju s fenjerom u rukama. Varteks je propustio iskoristiti psihološki i emotivno veliku pobjedu nad Dinamom kao točku velikog preokreta i izlaska iz rupe u kojoj su se našli. Srećom po momčad Dražena Beseka, susjedno Međimurje u još je goroj formi pa ni devet poraza u deset kola nije Krojače ostavilo same na dnu. Varaždincima slijede domaće utakmice s Interom i Cibalijom nakon kojih će biti jasnije ima li se Varteks čemu nadati ove sezone osim borbe za goli život do samoga kraja.

Inter - Slaven Belupo 1:0

Iako je Slaven Belupo u šest dojučerašnjih zaprešićkih dvoboja tek jednom izbjegao poraz, subotnja pobjeda Intera nad Koprivničanima vjerojatno je najveće iznenađenje 10. kola. Preporođenom Interu otkako ga je preuzeo Milivoj Bračun ovo je treći uzastopni trijumf na domaćem terenu i polako, ali sigurno Žuti odmiču od zone najugroženijih. Slaven je, pak, propustio iskoristiti poraze Rijeke i Hajduka i približiti se željenom drugom mjestu na samo bod zaostatka. No, Podravci četiri od sljedećih pet utakmica igraju na domaćem terenu i prilikâ za popravak ni u kom slučaju neće manjkati.

Cibalia - Zagreb 3:1

Cibalia je u naletu. Već više od mjesec dana, od onog nesretnog poraza u Zaprešiću u sudačkoj nadoknadi, Vinkovčani nisu teren napustili pognute glave. Nakon Osijeka i Međimurja, pod vinkovačkim nasrtajima pao je i Zagreb. Četiri godine "nebeskoplavi" nisu bili ovako visoko na ljestvici, dok klub iz Kranjčevićeve proživljava sasvim suprotan bioritam. Četvrti poraz u pet posljednjih utakmica bacio je Ćirine sinove na deveto mjesto. Zagreb je sličan blackout u isto ovo vrijeme imao i lani, no Pjesnici su se znali izvući. Miroslav Blažević zaslužuje barem toliko kredita da mu vjerujemo da će isto moći učiniti i ovoga puta.

Osijek - Međimurje 4:0

Ni treći trener u deset kola nije uspio zaustaviti međimursku agoniju. Na svojoj premijeri na klupi Međimurja (tko zna kojoj po redu), dežurni čakovečki "vatrogasac", Miljenko Dovečer, teško je stradao u Osijeku. Međimurje do svibnja ove godine nikada nije izgubilo u Gradskom vrtu, no u posljednjih 180 minuta "crveno-crni" su u Osijeku inkasirali čak deset golova. Subotnji poraz Čakovčanima je peti uzastopni ove sezone i zona opstanka čini se sve daljom. Inter bježi već šest bodova, a pogled na raspored koji ih čeka sugerira da bi vrlo brzo mogli u leđa gledati i - cijeloj ligi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!