Ostali sportovi

Ususret prvenstvu

Ivana Strahija • četvrtak, 04.10.2007.

Nakon ljetnih uzbuđenja i previranja, nakon podbačaja muške reprezentacije i slabe predstave ženske reprezentacije na europskim prvenstvima, konačno je došlo vrijeme za početak još jedne odbojkaške sezone. Od ovog prvenstva Sportnet će iz kola u kolo pratiti najbolje hrvatske odbojkaše i odbojkašice.

6. listopada započet će prvenstvo za ponajbolje odbojkaške momčadi, dok žene startaju tjedan dana kasnije. 'Vozi se' po istom principu kao i prošle sezone, većina je klubova odahnula što ih pred početak ovog prvenstva nije dočekalo još jedno iznenađenje u smislu promjene sustava natjecanja.

U IA muškoj ligi natječu se: Karlovac, Međimurje Centrometal, Mladost (Zagreb), Mladost (Kaštel Lukšić), Mursa, Osijek, Rijeka, Rovinj, Sisak, Šibenik, Varaždin i Zagreb, dok u IA ženskoj ligi nastupaju: Azena, Grobničan, Kaštela D.C., Mladost (Zagreb), Mladost (Duga Resa), OTP Banka Pula, Pivovara Osijek, Rijeka KWSO, Šibenik, Vibrobeton, Vukovar i Zagreb.

Sustav natjecanja jeste nešto kompliciraniji no u drugim sportovima, pa tako deset klubova iz svake lige odigravaju 18 prvenstvenih kola, a po dva igraju Srednjeeuropsku ligu pod ingerencijom MEVZA-e. Nakon regularnog dijela Liga se dijeli na pola, u Ligu za prvaka priključuju se dva 'srednjeeuropska' kluba, dok ostalih šest prvoligaša igra Ligu za ostanak.

Od ove sezone ukinut je play-off, odnosno klub koji nakon deset kola Lige za prvaka osvoji prvo mjesto ljestvice direktno postaje hrvatski prvak. U Ligi za ostanak posljednjeplasirani klub ispada direktno, i liga se popunjava prvakom IB lige. Prva dva kluba konačnog poretka dužna su u idućoj sezoni igrati Srednjeeuropsku ligu.

Za kraj zanimljivost: Upitali smo na par odbojkaških adresa u kolikoj su mjeri prepucavanja na liniji Malević-Rilović-Popović-reprezentacije imali utjecaja na rad u klubovima. Odgovor je pomalo smiješan – nimalo. Naime, hrvatski reprezentativci oba spola većinom igraju u inozemstvu, pa se klubovi nisu morali baktati s pitanjima izbornika i reprezentacija.

Da trenere, igrače i ostale odbojkaške djelatnike smeta takvo prepucavanje na vrhu, posebice kad i Europa shvati koliko smo duboko zaglibili, to je istina, ali na njihov rad ne sreću nije utjecalo. Stoga se i ove jeseni možemo nadati dobrim odbojkaškim igrama, politiku ćemo ostaviti van parketa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!