Nogomet

U lovu na nemoguće?

Tomislav Globan • četvrtak, 04.10.2007.

Nikada, baš nikada u 49 godina natjecanja u europskim kupovima Dinamo nije prošao dalje nakon što je na domaćem terenu izgubio prvu utakmicu. Nakon što je Ajax prije 14 dana ni kriv ni dužan dohvatio pobjedu na Maksimiru, večeras bi u Amsterdamu Modri trebali učiniti baš to. No, po čemu je baš ova plava generacija tako posebna da od nje imamo pravo tražiti nešto što nijedna prije njih nije uspjela učiniti?

Ako tražite klub za velike preokrete, iznenađenja s happy endom i nevjerojatne pobjede nakon što je sve već bilo izgubljeno, Maksimirsku 128 slobodno možete zaobići. Tradicija nam govori da poraz na domaćem terenu u prvoj utakmici za Dinamo ujedno znači i siguran oproštaj od Europe. Modri su se do sada čak osam puta našli u situaciji u kojoj su danas - na gostujućem terenu pokušati nadoknaditi domaći poraz - i uspjeli nisu baš niti jednom. Štoviše, Modri se nikada nisu uspjeli ni približiti svom cilju te u gostujućim utakmicama u kojima im je igrala isključivo pobjeda nisu slavili nijednom, uz pet poraza i tri remija.

Počelo je još daleke 1963. godine. Dinamo je tih godina bio neusporedivo značajnija figura na europskoj ploči, nego što je to danas. Igrali su Modri u 60-ima dva finala europskih kupova, a u onom prvom, finalu Kupu velesajamskih gradova, Dinamo je doživio prvi europski domaći poraz uopće. Na Maksimiru je u prvoj utakmici s 1:2 slavila Valencia, tada jedan od najjačih europskih sastava, da bi u uzvratu pred 50.000 gledatelja na Mestalli s 2:0 Španjolci obranili naslov pobjednika ovog kupa.

Vezane vijesti

Sedam godina kasnije Dinamo je igrao svoje posljednje europsko četvrtfinale. Ovog se puta radilo o Kupu pobjednika kupova, a Schalke se u Gelsenkirchen vratio s velikom 1:3 pobjedom iz prve, zagrebačke utakmice. Nijemci su slavili i u uzvratu te s 1:0 izborili polufinalni okršaj s Manchester Cityjem.

Nijemci su za Zagrepčane bili kobni i u sezoni 1988/89. Ponovno prva utakmica u Zagrebu, ponovno poraz 1:3, no protivnik ovoga puta nije bio Schalke, već Stuttgart, a natjecanje Kup Uefe, drugo kolo. Dinamo je u uzvratu barem uspio izbjeći poraz te se s 1:1 vratio u realnost domaće lige.

I u novijoj povijesti za Plave bi poraz na svom terenu u prvoj utakmici redovito značio i kraj europske priče. Fulham i Arsenal na potpuno su istovjetan način riješili problem zvan zagrebački Dinamo. Sve su Englezi zapravo riješili još u Maksimiru pobijedivši 0:3, dok su u Londonu najprije dozvolili Dinamu da se ponada čudu, a potom dvama golovima u samoj završnici okrutno razbili modre iluzije.

Na maksimirskom je travnjaku 2003. i ukrajinski Dnipro "omastio brk" te s lakih 0:2 učinio uzvrat u Dnjepropetrovsku nemogućom misijom za zagrebački sastav. Puno drukčije nije bilo ni prošle godine protiv Auxerrea. Francuzi su s osmjehom dočekali tragikomične pogreške Zorana Mamića, Marija Cvitanovića, Ivana Turine i "društva", rekli "Hvala" te se s pobjedom vratili u Auxerre. Uzvrat na stadionu Abbé-Deschamps bio je mučenje...

Što nakon ovoga možemo očekivati večeras u Amsterdamu? Da je Dinamo preko noći napustio desetljećima njegovani gubitnički mentalitet? Da Schildenfeld ispred svog šesnaesterca neće predati loptu u noge Huntelaaru? Da će se ovoga puta lopta nakon Kochove obrane odbiti u korner umjesto suparničkom igraču u noge? Da, imamo se pravo nadati. Lopta je okrugla. Nažalost, najčešće ponešto okruglija za Dinamove protivnike...

Europski dvoboji Dinama s domaćim porazom u prvoj utakmici:
1962/63, finale KVG, Dinamo - Valencia 1:2, 0:2
1969/70, četvrtfinale KPK, Dinamo - Schalke 1:3, 0:1
1988/89, 2. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Stuttgart 1:3, 1:1
1991/92, 1. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Trabzonspor 2:3, 1:1
2002/03, 2. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Fulham 0:3, 1:2
2003/04, 2. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Dnipro 0:2, 1:1
2006/07, 3. pretkolo LP, Dinamo - Arsenal 0:3, 1:2
2006/07, 1. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Auxerre 1:2, 1:3
2007/08, 1. kolo Kupa Uefe, Dinamo - Ajax 0:1, ?:?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!