Nogomet

Derbi koji to i nije

Tomislav Globan • ponedjeljak, 08.10.2007.

Kolo su obilježila dva derbija. Prvi, onaj kojemu rado tepamo "vječni", između Hajduka i Dinama završio je povijesno gledano najrjeđim, ali i očekivanim ishodom - pobjedom gosta. Kao rijetko kada dosad, ova utakmica koja pobuđuje najviše strasti među nogometnim pukom prošla je mirno, bez grubosti, pritužbi na suđenje i u potpunoj dominaciji jedne momčadi. Drugi derbi, koji po stanju na ljestvici to uistinu i jest, odigran je na Kantridi gdje su Rijeka i Zadar odlučivali tko će dvotjednu reprezentativnu stanku dočekati uživajući u drugom mjestu...

Hajduk - Dinamo 1:2

Na miran, gotovo rutinski način Dinamo je odnio bodove iz Splita, kao da mu je to četrnaesta, a ne tek četvrta pobjeda na Poljudu otkako je HNL-a. Motiv pobjede na gostujućem terenu u najvećoj utakmici koju hrvatski nogomet može pružiti nadišao je umor i psihofizičko pražnjenje kod Zagrepčana nakon pobjede nad Ajaxom. Modri su djelovali suvereno i potpuno kontrolirali utakmicu pa, iako statistika govori da su Splićani uputili više udaraca u okvir gola te izveli više kornera, dojam igre na terenu bio je potpuno drukčiji. Gostujuće su prigode bile zrelije i opasnije, a teško je shvatljivo kako su Tadić i Modrić u razmaku od minute uspjeli promašiti prazan gol s udaljenosti od jednog metra.

Krešić je upisao treći poraz uzastopce, a momčad mu nakon 11 kola ima identičan učinak kao i prije dvije sezone kada je Hajduk jedva izbjegao Ligu za ostanak. Jedina je razlika što su Bijeli tada za Dinamom zaostajali 12 bodova, dok je danas ta razlika dva boda veća. Iako je tek trećina sezone za nama, Hajduk je u realnoj opasnosti da drugi put u tri godine ostane bez Europe što je za klub njegova ranga i klub s toliko navijača neprocjenjivi gubitak. Iluzije o naslovu prvaka na Poljudu više nitko ne gaji, no Splićani se neće i ne smiju odreći drugog mjesta. Rijeka im bježi sedam bodova što ni izbliza nije neuhvatljivo, no Hajduk to neće uspjeti ne počne li pobjeđivati u gostima.

Rijeka - Zadar 2:0

Da nije vječnog derbija ovog vikenda, susret Rijeke i Zadra bio bi derbi kola. Zadrani su i na Kantridi dokazali da su s razlogom trenutno treća momčad Hrvatske, ali nedostatak iskustva, mirnoće i sreće koštao ih je trećeg poraza u sezoni. Momčad Dalibora Zebića tako je ostala jedina gostujuća ekipa koja u ovom kolu nije postigla pogodak, dok su, zanimljivo, svi ostali gosti postigli čak dva.

Rijeka nije bila na razini prijašnjih predstava na Kantridi, ali uspjeli su Bijeli sačuvati savršeni učinak na svom terenu te u petoj utakmici peti put upisati tri boda. Ono što impresionira je samo jedan do sad primljeni pogodak riječke obrane na svom travnjaku (jedini gol zabilo im je Međimurje), no na gostovanjima je priča sasvim drukčija. Dragan Žilić je u šest utakmica loptu iz svoje mreže vadio devet puta. Rujanska reprezentativna pauza došla je u nepovoljnom trenutku za Rijeku jer je u to vrijeme bila u velikom naletu. Ova listopadska, pak, čini se kako će Zlatku Daliću jako dobro doći jer je evidentan pad u formi njegovog sastava. Bijeli su u kratkom vremenskom razdoblju ubilježili dva poraza, protiv Zadra su imali dosta sreće, dok dojam ipak popravlja blistava i uvjerljiva pobjeda nad blijedim Hajdukom.

Slaven Belupo - Cibalia 2:2

Idila koja je vladala u koprivničkom prvoligašu posljednjih mjeseci, završena je. U posljednjih šest kola Slaven Belupo je uspio pobijediti samo Zadar, a to je premalo za ekipu koja ima ambicije i objektivnu snagu boriti se za europske pozicije u prvenstvu. Novo razočaranje stiglo je u subotu kada su u završnici utakmice prokockali dva pogotka prednosti protiv Cibalije i propustili odvojiti se od brojne i izuzetno zgusnute pratnje u sredini ljestvice. S druge strane, bod u Koprivnici kruna je odličnog niza Vinkovčana kojima reprezentativna stanka stiže u nezgodnom trenutku. Cibalia je, naime, već pet kola neporažena, a sljedeće kolo im nosi i gostovanje kod najslabije momčadi lige - Varteksa.

Zagreb - Osijek 0:2

Čini se kako je vrijeme za uzbunu u Kranjčevićevoj. Peti poraz u šest utakmica bacio je Zagrebaše na deseto mjesto, a igra koju trenutno pružaju ne budi nadu da će uskoro biti bolje. Utakmica s Osijekom bila je prva od tri u nizu koju Pjesnici igraju na domaćem terenu i u računici Miroslava Blaževića devet bodova bila su već uračunata. Međutim, Ćiro se spotaknuo već na prvoj stepenici pa u naredne dvije utakmice na svom stadionu protiv Međimurja i Šibenika Zagreb ulazi s teškim teretom imperativa na leđima. Posebice se to odnosi na utakmicu s Čakovčanima sljedećeg kola jer izgube li i od njih, kriza bi mogla prerasti u - borbu za ostanak u ligi.

Varteks - Inter 1:2

Ako je netko pomislio kako će senzacionalna pobjeda nad Dinamom potaknuti Varteks i promijeniti u tom klubu nešto na bolje, grdno se prevario. Igra protiv najboljeg hrvatskog kluba očito je bila labuđi pjev Besekove momčadi jer u svih 10 preostalih utakmica Krojači su zasluženo izgubili. U subotu ih je porazila ekipa koja do sada ove sezone nikome u gostima nije uzela ni boda, uz gol razliku 1:14. No, Inter je u Varaždinu dočekao svojih "pet minuta" te čak i s igračem manje očuvao pobjedu i trećom se pobjedom u posljednje četiri utakmice priključio sigurnosti sredine ljestvice.

Međimurje - Šibenik 2:2

Jedna minuta dijelila je Međimurje od prve pobjede nakon više od dva mjeseca posta. Crveno-crni nisu slavili od trećeg kola kada su deklasirali Varteks, no bodom protiv Šibenika ipak su prekinuli crni niz od pet uzastopnih poraza. Srećom po Miljenka Dovečera, Varteks je u ovom kolu napravio još veći kiks pa su Čakovčani na kraju još i povećali prednost pred susjedima i vjerojatno jedinim rivalima za ostanak. S druge strane, Šibenik uspješno slijedi plan "bod u gostima, tri kod kuće" te su neporaženi već sedam kola. Jedini poraz u gostima ove sezone Šibenčani su doživjeli u prvom kolu u Maksimiru, a sa svih pet gostovanja koja su uslijedila Kalinićevi momci su se vratili s bodom u džepu. I više nego dovoljno za mirnu sezonu bez briga o ostanku u ligi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!