Rukomet

Vlada će graditi športsku dvoranu u Osijeku

HINA • subota, 13.10.2007.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa raspisat će natječaj i financirati kompletnu izgradnju, nadzor i opremanje nastavno-športske dvorane u Osijeku, odlučila je hrvatska Vlada.

Vlada preuzima obvezu da u stopostotnom iznosu financira izgradnju te dvorane, istaknuo je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade još jednom poručujući da Vlada želi da se Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. igra i u Osijeku.

"Ne želimo ulaziti u ove sukobe, političku prljavštinu, sve što se događa i što je postalo i degutantno, a sve na leđima građana Osijeka i športske dvorane koja bi trebala biti žrtva ili politička tema i u izbornoj kampanji. To nećemo dopustiti", naglasio je premijer, dodajući da se Vlada ne odlučuje ni za jedan od predložena dva modela za dvoranu u Osijeku (javno privatno partnerstvo i kreditni model).

Vlada je, naime, danas i formalno izvan snage stavila svoj zaključak iz kolovoza ove godine o zajedničkom financiranju izgradnje nastavno-športske dvorane Gradski vrt u Osijeku po modelu javno privatnog partnerstva, te zaključila da će Ministarstvo obrazovanja raspisati natječaj i financirati kompletnu izgradnju, nadzor i opremanje osječke dvorane.

Ministar financija Ivan Šuker podsjetio je da grad Osijek šalje zahtjeve Ministarstvu obrazovanja, te da je država već uplatila 15 milijuna kuna za zemljane radove i betoniranje dvorane u Osijeku.

Sredstva za to osigurat će se u proračunu za 2008. i 2009., a ministar Šuker objašnjava da je uvrštena i 2009. s obzirom da je rok za završetak dvorane prosinac 2008., pa kako se svi obračuni neće moći završiti u 2008. sredstva će se osigurati i u 2009.

To je, istaknuo je premijer, najbolji model u ovom trenutku i može jamčiti da će dvorana biti gotova.

Ministar Šuker ističe da Vlada, s obzirom na stanje u državnim financijama, može osigurati sredstva da građani i djeca Osijeka dobiju dvoranu, a rukometaši igrati rukometno prvenstvo u tom gradu.

Vlada je danas na sebe preuzela i obvezu da sudjeluje u sufinanciranju troškova izgradnje višenamjenske Gradske dvorane športsko-rekreativnog centra Višnjik u Zadru.

Točan iznos troškova utvrdit će posebno povjerenstvo u kojem će biti predstavnici Vlade i Zadra, a Vlada će i Zadru pomoći sufinanciranjem 50 posto troškova.

Premijer Sanader dodaje da će u konačnici i financiranje za Osijek vjerojatno doći do 50 posto, s obzirom da će država izgraditi, a tu nisu troškovi za održavanje.

Vlada je prihvatila i sporazum sa Gradom Zagrebom o izgradnji građevine Hrvatskog rukometnog doma, koji je, odmah nakon Vladine odluke, i potpisan u Banskim dvorima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!