Nogomet

Skupina A: Napokon Portugal, Srbima teorija

Ivana Spahija • subota, 13.10.2007.

Nakon tri susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo bez pobjede, reprezentacija Portugala napokon je uspjela uzeti sva tri boda, i to u gostima kod Azerbajdžana. Vodeći u skupini, Poljaci, su nakon preokreta došli do pobjede nad izabranom vrstom Kazahstana, a novi remi je udaljio Srbiju od glavnog turnira...

Reprezentacije Armenije i Srbije podijelile su bodove u utakmici koja je završila bez pogodaka. U prvom poluvremenu agresivniji su bili Srbi, koji ipak nisu uspjeli doći do pogotka, a najveću priliku za to imao je Pantelić u desetoj minuti susreta kada je izbio sam ispred vratara domaćina, koji je obranio udarac Srbina. Drugo poluvrijeme pripalo je domaćim igračima, koji su u posljednjih desetak minuta utakmice vršili pritisak na šesnaesterac gostiju, ali ni njima nije pošlo za rukom zatresti mrežu Stojkovića. Nakon ovog remija, reprezentacija Srbije ima vrlo malene šanse za plasman na Euro.

Nakon tri uzastopna remija, reprezentacija Portugala napokon je uspjela doći do pobjede. Na gostujućem terenu u Bakuu, gosti su svladali Azerbajdžan rezultatom 2:0 i tako održali nadu u plasman na Euro. Portugalci su poveli već u 11. minuti susreta, nakon izvedenog udarca iz kuta, Deco je odlično uposlio Alvesa, koji je zatresao mrežu Velijeva.

U 29. minuti domaćini su ostali s igračem manje, izravni crveni karton dobio je kapetan Azerbajdžana Kerimov zbog namjernog udaranja Cristiana Ronalda. Gostima nije trebalo dugo da to kazne, u 45. minuti Luis Miguel je uputio udarac s desne strane, tu je loptu prihvatio Almeida i poslao je u mrežu za vodstvo i konačnu pobjedu Portugala od 2:0 koja ga stavlja na drugo mjesto na ljestvici.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vodeća Poljska kod kuće je dočekala reprezentaciju Kazahstana koju je svladala rezultatom 3:1. Nakon prvih, vrlo loših 20 minuta utakmice, u vodstvo su iznenađujuće došli gosti, koji su poveli preko Byakova. Unatoč pokušajima za izjednačenje, do kraja prvog poluvremena domaćini nisu uspjeli zatresti mrežu Kazahstana.

Ipak, u drugom dijelu uslijedio je preokret, najviše zahvaljujući odličnom Smolareku, koji je ponio titulu igrača utakmice. Smolarek je prvo u 55. minuti doveo Poljsku do izjednačenja, a točno deset minuta kasnije je preokrenuo rezultat i domaćini su poveli s 2:1. Minutu nakon tog pogotka, raspoloženi napadač domaćina je još jednom zatresao mrežu gostiju za svoj hat trick i konačnu pobjedu Poljske od 3:1.

Belgija i Finska podijelile su bodove u susretu bez pogodaka, čime je reprezentacija Finske sebi otežala posao oko plasmana na Euro. Nakon nove pobjede, Poljska i dalje vodi sa 21 bodom, a slijedi je reprezentacija Portugala, koja je danas također bila uspješna i ima 20 bodova. Finci su treći sa samo bodom manje od Portugala, a Srbija je na četvrtom mjestu i ima 17 bodova.

Skupina A, rezultati: Armenija - Srbija 0:0, Azerbajdžan - Portugal 0:2, Belgija - Finska 0:0, Poljska - Kazahstan 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!