Nogomet

Skupina A: Portugal jedva, Srbi dočekali "žrtvu"

Petar Plevnik • srijeda, 17.10.2007.

I nakon dvanaestog odigranog kola, u skupini A i dalje četiri reprezentacije ostaju u igri za odlazak na Euro. Nakon posrtanja u Armeniji, Srbi su sav bijes iskalili na Azerbajdžanu, dok je Kazahstan, nakon Srbije, umalo uzeo mjeru i Portugalu. Otpisana Belgija lako se obračunala sa Armenijom...

Nakon što su u subotu uzeli tri boda u Azerbajdžanu, Portugalci su ponovno bez kažnjenog Felipea Scolarija uzeli tri boda i u Kazahstanu te zadržali vrlo dobre izgleda za plasman u Austriju i Švicarsku, za što će im u preostala dva domaća susreta, protiv Armenije i Finske, biti potrebna četiri boda kako bi i teoretski osigurali plasman dalje.

Da je putovanje u daleki Kazahstan sve samo ne izlet, na svojoj je koži već osjetila Srbija, a malo je nedostajalo da bod(ove) u Almaty ostave i Portugalci. Otpor domaćina trajao je sve do 84. minute, kada napadač Seville na posudbi u Maritimu, Ariza Makukula, u svom premijernom nastupu za Portugal dovodi goste u vodstvo. U posljednjoj minuti susreta Cristiano Ronaldo zabija i drugi pogodak, da bi u trećoj minuti sudačke nadoknade domaćini preko Byakova došli do počasnog pogotka.

Nakon razočaravajućih 0:0 u Erevanu, Srbija je bez prava na novi kiks otputovala u Azerbajdžan. Za razliku od subotnjeg susreta, izabranici Javiera Clementea ovaj su put zaigrali puno ozbiljnije i do vrha napunili mrežu domaćina. Već u četvrtoj minuti Tošić je doveo Srbe u vodstvo, da bi Žigić u 22. minuti udvostručio prednost gostiju. Nadu domaćinima pogotkom u 26. minuti vraća Aliyev, no Srbija pogocima Jankovića u 41. i Žigića minutu kasnije već do odmora razriješava sve dvojbe oko pobjednika.

U nastavku susreta mreže su mirovale do 75. minute, kada Jovanović zabija i peti pogodak za Srbiju, da bi konačnih 1:6 u 84. minuti postavio Lazović. Usprkos uvjerljivoj pobjedi, Srbiji za plasman na Euro trebaju dvije pobjede u domaćim ogledima sa Kazahstanom i Poljskom, ali i kiks Poljske ili Portugala.

Belgija, koja je odavno izgubila sve šanse za plasman na Euro, u Bruxellesu je slavila protiv Armenije. Armenci su se dobro držali sve do 66. minute, kada u manje od 10 minuta, Sonck, Dembele i Geraerts zabijaju za slavlje Belgijanaca.

Kvalifikacije za EP 2009.:
Kazahstan - Portugal 1:2, Azerbajdžan - Srbija 1:6, Belgija - Armenija 3:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!