Nogomet

Skupina C: Slatka grčka osveta

Petar Plevnik • srijeda, 17.10.2007.

Europski prvak Grčka branit će u Austriji i Švicarskoj naslov osvojen u Portugalu. Grci su na najslađi mogući način, pobjedom kod ljutih suparnika Turaka, osigurali nastup na Euru. Drugom mjestu najbliži su Norvežani, koji nakon pobjede u Sarajevu imaju dva boda više od Turaka...

U središtu večerašnjih kvalifikacijskih susreta za odlazak na Europsko prvenstvo svakako je bio sraz ljutih rivala Turske i Grčke. Grci su na užareni Ali Sami Yen doputovali sa željom da se osvete za katastrofalnih 1:4 u Grčkoj te pobjedom i matematički osiguraju plasman na Euro, dok je Turcima pobjeda bila prijeko potrebna kako bi očuvali drugo mjesto na ljestvici.

Iako je lopta u prvom dijelu uglavnom bila u turskim nogama, Grci su već u prvih 45 mogli riješiti pitanje pobjednika, a najbolju prigodu za europske prvake imao je Torosidis u 36. minuti, no domaći vratar Volkan Demirel sjajno reagira u situaciji jedan na jedan. I u drugom dijelu nastavila se ista slika. Turci su imali više loptu u nogama, a Grci su čekali svoju prigodu. Dočekali su je u 79. minuti, kada Samaras pronalazi Amanatidisa, a napadač Eintrachta iz Frankfurta svojim pogotkom odvodi Grke na Euro i zavija Istanbul u crno.

Poraz Turaka odlično je iskoristila Norveška i pobjedom protiv otpisane Bosne i Hercegovine u Sarajevu došla na korak od plasmana na Europsko prvenstvo. Za taj pothvat biti će im potrebna pobjeda protiv Turske na domaćem terenu ili remi i pobjeda na Malti.

Norvežani su u vodstvo došli već u trećoj minuti, kada Hagen koristi nepažnju domaće obrane nakon ubačaja Riisea te glavom dovodi goste u vodstvo. Pobjeda gostujuće pobjede stigla je u 73. minuti, kada najbolji pojedinac susreta John Arne Riise koristi novu grešku domaće obrane i zabija za konačnih 0:2.

U susretu za prestiž, Moldavije sa 3:2 slavila na Malti i tako upisala svoju treću pobjedu u kvalifikacijama. Moldavci su pitanje pobjednika riješili već nakon prvih 45 minuta, koje su pogocima Bugaeva u 24. te Frunze u 31. i 35. minuti sa 3:0 riješili u svoju korist, da bi Maltežani u nastavku pogocima Scerrija u 71. i Mifsuda u 84. minuti ublažili poraz.

Kvalifikacije za Euro 2008., skupina C:
Turska - Grčka 0:1, BiH - Norveška 0:2, Malta - Moldavija 2:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!