Nogomet

Skupina D: Česi iskoristili njemačko slavlje

Marin Vuković • srijeda, 17.10.2007.

Njemačka je prije nekoliko dana postala prvom reprezentacijom koja je kroz kvalifikacije izborila nastup na europskom prvenstvu, no njihovo slavlje pred domaćim je navijačima pokvarila reprezentacija Češke i uvjerljivom pobjedom također izborila vizu za Austriju i Švicarsku...

Dosad izrazito uvjerljivu njemačku reprezentaciju, koja u dosadašnjem tijeku kvalifikacija nije doživjela niti jedan poraz, Češka je rastavila na sastavne dijelove i nanijela Nijemcima tek drugi domaći poraz u povijesti kvalifikacija za europsko prvenstvo. Česi su znali da će s druge strane imati opuštenu Njemačku lišenu svake neizvjesnosti oko plasmana te su objeručke prihvatili priliku da dva kola prije kraja također osiguraju put na Euro 2008.

Već u drugoj minuti susreta gosti su izbjegli ofsajd-zamku Nijemaca i došli u vodstvo pogotkom Libora Sionka. Do udvostručenja vodstva Česi su došli samo dvadesetak minuta kasnije kada lijepom samostalnom akcijom Marek Matejovski trese mrežu Tima Hildebranda. Potpuni potop njemačke reprezentacije potvrđen je u 63. minuti pogotkom Jaroslava Plašila, a visoka pobjeda anulirala je poraz od Njemačke u prvom dijelu kvalifikacija te u slučaju jednakog broja bodova Češkoj jamči prvo mjesto u skupini.

Ako su prije ove utakmice još i gajili kakvu-takvu nadu da se mogu naći na velikoj europskoj smotri, reprezentativcima Republike Irske bilo je jasno da remi s Ciprom u Dublinu znači i definitivan kraj ambicija. Deset minuta prije kraja utakmice Ciprani su poveli golom Steliosa Okkaridesa i mogli su s Croke Parka odnijeti sva tri boda, no bod je domaćinu spasio Steve Finnan u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Momčad s uvjerljivo najgorom gol razlikom u kvalifikacijama San Marino ugostio je Wales i, ako ništa drugo, barem uspio postići drugi pogodak u kvalifikacijama. Wales je slavio s 2:1 golovima Josepha Ledleya i Roberta Earnshawa iz prvog poluvremena. Utješni pogodak za domaćine djelo je Andyja Selve 17 minuta prije kraja.

Skupina D, rezultati:
Njemačka - Češka 0:3, Republika Irska - Cipar 1:1, San Marino - Wales 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!