Automoto

Ni Lewis ni Fernando nego Kimi

Ante Kojundžić • nedjelja, 21.10.2007.

Nevjerojatna završnica ovogodišnje sezone u Formuli 1! Nakon uzbudljive i sadržajne utrke do pobjede na VN Brazila došao je Finac Kimi Räikkönen ispred svog momčadskog kolege Felipea Masse. S obzirom da je Lewis Hamilton završio tek na sedmom mjestu, to znači da je Kimi postao prvak!

Nakon što su se crvena svjetla na Interlagosu ugasila Massa je odmah zatvorio Hamiltona čime je pomogao Räikkönenu da obrani svoju drugu poziciju. U gužvi kroz prvi zavoj Alonso je pronašao način i prestigao momčadskog kolegu te uzeo treće mjesto.

Lewis se nije htio s tim pomiriti pa je u sljedećem zavoju odmah pokušao vratiti poziciju, no kasno je kočio i izletio na kratko sa staze te pao na osmu poziciju. Brzo je prestigao Jarna Trullija pa se našao iza leđa Nicka Heidfelda. Nijemac je odolijevao par krugova, a onda je Hamilton prestigao i njega.

No, u sedmom krugu na njegovom McLarenu javlja se problem, Hamilton ne može mijenjati brzine te rapidno pada u poretku. Ipak se nekako snašao pa je uspio nastaviti, ali s 18. pozicije.

Naprijed su dva Ferrarija daleko pobjegla trećeplasiranom Alonsu koji ih nije mogao pratiti. U dvadesetom krugu u boks odlazi Massa, a krug poslije to čini i Räikkönen. Alonso na kratko preuzima vodstvo, ali u 23. krugu i on odlazi u boks. Hamilton se probio nadomak bodova kada je odlučio u 24. krugu ući u boks gdje je izabrao strategiju tri ulaska u boks s vrlo malo goriva što bi mu trebalo pomoći da se lako probija u poretku.

S druge strane Alonso vozi sporo u odnosu na Ferrarije, ali i na vozače iza njega. Zahvaljujući tom Robert Kubica u BMW ga sustiže te naposlijetku i prestiže što degradira Španjolca na četvrto mjesto. Ali ne za dugo, Kubica je morao u boks pošto je bio na taktici tri ulaska u boks.

U 50. krugu Massa po drugi put ulazi u boks, a za to vrijeme Räikkönen radi strašne krugove u cilju da u trenutku svog izlaska iz boksa izbije ispred Brazilca. Kako je planirao tako je i napravio, u 54. krugu Räikkönen preuzima čelo utrke te se na taj način maksimalno približuje naslovu svjetskog prvaka jer Alonso nije mogao dalje od trećeg mjesta, a Hamilton je zapeo na osmom mjestu.

Vjerujemo da je to bilo najduljih 17. krugova u Kimijevoj karijeri, 17. krugova koje je morao odvoziti bez greške ako je htio naslov. Hamilton je u natrag u poretku pokušavao napredovati, ali nakon odlaska Trullija u boks, koje ga je promoviralo na sedmo mjesto, Britanac nije uspio ništa napraviti jer je bio daleko od konkurenata ispred njega.

Nakon 71. kruga Kimi Räikkönen prolazi prvi ciljem utrke i odnosi pobjedu na VN Brazila, a ujedno i svoj prvi naslov svjetskog prvaka nakon što je toliko puta bio blizu. Finac je svoj naslov potpuno zaslužio govoreći tokom cijele sezone da će se boriti do kraja te je pritom odnio šest pobjeda – najviše od ikog ove sezone.

Da Kimiju pobjeda nije bila od značaja za naslov sigurni smo da bi Massa još jednom pobijedio pred domaćim gledalištem. Brazilac je suvereno vodio utrku do drugih ulazaka u boks kada je, vjerujemo, malo popustio gas da bi omogućio Kimiju preuzimanje vodstva.

Fernando Alonso osvojio je treće mjesto što znači da nije uspio obraniti svoj naslov. Pred njim je dosta stresno razdoblje kada treba odlučiti gdje će nastaviti svoju karijeru dogodine.

Nico Rosberg (Williams) sjajnim je pretjecanjem Kubice dospio na četvrto mjesto i zaokružio vrlo dobru sezonu. Kubica je, dakle, završio utrku na petom mjestu ispred svog momčadskog kolege Heidfelda.

Razočarani Hamilton ciljem prolazi kao sedmi vozač nakon što je uoči utrke imao najveće šanse za osvajanje naslova. Greške na početku utrke, kao i misteriozno trenutno zatajanje bolida koštale su ga bodova i naslova. Iako je sigurno tužan zbog raspleta, Hamilton ne treba brinuti jer je ove sezone pokazao kako je svakako materijal za svjetskog prvaka.

Najmanje očekivan rasplet sezone u kojoj je dominirao McLaren. Nakon što su kontruktorski naslov izgubili zahvaljujući FIA-i, neočekivanim raspletom događaja izgubili su i vozački. Teško ih je ne proglasiti gubitnicima sezone nakon izgubljena dva prvenstva i nakon cijele špijunske sage kao i razmiricama među vozačima.

Rezultati utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:28:15.270
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1.493
3. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 57.019
4. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:02.848
5. R. Kubica (POL/BMW) + 1:10.957
6. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:11.317
7. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 1 krug
8. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
9. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug
10. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
11. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1 krug
12. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
13. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso) + 2 kruga
14. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 3 kruga
Nisu završili:
15. A. Sutil (NJE/Spyker F1)
16. R. Barrichello (BRA/Honda)
17. H. Kovalainen (FIN/Renault)
18. S. Vettel (NJE/Toro Rosso)
19. J. Button (VBR/Honda)
20. M. Webber (AUS/Red Bull)
21. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1)
22. G. Fisichella (ITA/Renault)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!