Ostali sportovi

Loš dan Hrvata

Sportnet • nedjelja, 21.10.2007.

Na krilima odličnih rezultata iz prvog, ekipnog dana natjecanja, hrvatski su juniori i juniorke ušli s velikim ambicijama u današnje pojedinačne borbe po kategorijama. No, želje su jedno, a mogućnosti nešto drugo pa su naši na kraju djelovali prilično razočarano...

Najuspješniji borci od svih devet koji su nastupili bili su Pero Vučić i Ivana Goricaj. Vučić je u kategoriji –80 kilograma najprije svladao Poljaka Kedzioru 3:0, potom i Slovenca Toplaka s 1:0 da bi ga u trećem kolu zaustavio dosadašnji svjetski prvak, Španjolac Martinez Alguacil rezultatom 2:0. Najviše je razočaran bio izbornik muške reprezentacije Zdenko Horvat.

"Pero je opravdao svoj nastup, ali malo je pokraden. Pet sekundi prije kraja sudac mu je dosudio nepostojeći prekršaj (simuliranje ozljede) što je rezultiralo kaznenim bodom za Španjolca. No, slaba je to utjeha, a Španjolac je već u sljedećoj rundi ispao tako da možemo žaliti za tom odlukom", rekao je izbornik Horvat.

Ostali hrvatski borci nisu ostvarili očekivane rezultate. Njih čak petorica ispalo je u prvom kolu. To su u kategoriji -60 kg Ismar Čejvanović, u kategoriji -65 kg Matija Horvat, u kategoriji –70 kg Marko Lučić, u kategoriji –75 kg Rene Pernuš i u kategoriji +80 kilograma Goran Patafta. Jedino je kataš Dorian Naletina ostvario prolaz u drugo kolo da bi ga tamo zaustavio Portugalac Caeiros.

"Generalno gledano, zadovoljan sam nastupom jer su svi dečki izgubili od boraca koji su dogurali do borbe za odličja. Međutim, pojedinci koje se svrstavalo u krug potencijalnih osvajača odličja moraju shvatiti da se ne živi od stare slave. Prostora za napredak ima i ja vjerujem da će već u Trstu na Europskom prvenstvu u veljači sljedeće godine biti i pojedinačnih odličja. Kao ekipa funkcioniraju odlično što smo i dokazali osvojivši broncu", sažeo je nastup muškog dijela reprezentacije izbornik Zdenko Horvat.

Vrlo blizu medalje bila je i Ivana Goricaj u kategoriji –60 kilograma. Mladu Nedelišćanku u četvrtfinalu je zaustavila Japanka Furuichi sa 6:1. Do tad je Goricajeva odradila tri odlična meča redom svladavši u prvom kolu Indonežanku Gustin s 3:0, potom u drugom Kazahstanku Berdijevu s 4:0 te u trećem Mađaricu Lassingleitner s 1:0. No, Japanka je ipak bila previsoka prepreka.

"Iako sam povela protiv Japanke, nisam uspjela zadržati to vodstvo. Nekoliko udaraca mi suci nisu priznali i Japanka je to znalački iskoristila i preokrenula. Žao mi je samo što nije otišla do finala jer sam mogla uzeti broncu. No, zadovoljna sam svojim nastupom", raspoložena je bila Ivana Goricaj.

U kategoriji –53 kilograma Opatijka Karmen Radović u prvom je kolu bila slobodna da bi u drugom izgubila od kasnije finalistice, Ekvadorke Cueste tek u produžetku s 1:0. U repasažu je također poražena od Srpkinje Jovanović, inače europske prvakinje iz te kategorije.

U kategoriji +60 kilograma Ana-Marija Čelan također je u prvom kolu bila slobodna, da bi u drugom svladala Kineskinju Zeng bez borbe. No, u trećem je kolu izgubila od Ruskinje Podborodnikove u vrlo kontroverznom susretu. Najprije je morala mijenjati kimono jer joj je bio predugačak, a potom je greškom zapisničkog stola "nestalo" 10-ak sekundi vremena od dvije minute koliko borba traje. Uzaludni su bili protesti, meč je registriran rezultatom 1:0 za Ruskinju.

"Nastupom Ivane Goricaj sam prezadovoljan, dok se Karmen Radović nije snašla. Ovo joj je bilo prvo veliko natjecanje, ali ona može puno bolje što će na sljedećim natjecanjima i dokazati. O meču Ane-Marije Čelan nema se što reći osim – nevjerojatno", rekao je izbornik ženske reprezentacije Josip Makovac.

Katašica Elena Perkić zaustavljena je u prvom kolu. Bolja od nje bila je Slovenka Redžič.

Hrvatski juniori i kadeti na petom su Svjetskom prvenstvu osvojili sveukupno četiri brončane medalje, po dvije ekipne i pojedinačne. Sljedeće veliko natjecanje je Europsko prvenstvo koje će se u veljači sljedeće godine održati u Trstu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!