Nogomet

Dobar stari HNL

Tomislav Globan • ponedjeljak, 22.10.2007.

Nije ga bilo 14 dana, a kada se konačno vratio, dočekao nas je onako kako mu to najbolje ide. Riječ je dakako o HNL-u. Derbi 12. kola domaće lige pamtit će se ponajviše po raspravama o suđenju, privilegiranosti i protežiranju, pravdi i nepravdi... No, u sjeni priča o lopovluku s jedne i slobodnom sudačkom uvjerenju s druge strane, jedan talentirani "klinac" polako izrasta u najveću nadu hrvatskog nogometa...

Šibenik - Dinamo 0:2

U nedostatku dobrog i atraktivnog nogometa, medijski prostor nakon derbija 12. kola HNL-a zauzimaju priče o - suđenju. Draženko Kovačić uz Alojzija Šuprahu najveći je magnet za sudačke kontroverze u hrvatskom nogometu (sjetimo se primjerice prošlosezonskog 2:2 derbija Hajduka i Dinama u Splitu). Iako ponekad neopravdano kritiziran, križevački arbitar ovog se puta s razlogom spominje u negativnom kontekstu jer subotnji je dvoboj Šibenika i Dinama odsudio loše.

Nepovoljni vremenski uvjeti, loš teren i visoko motiviran protivnik koji sedam kola nije izgubio utakmicu dočekali su hrvatskog prvaka u Krešimirovom gradu. Branko Ivanković u potpunosti je točno predvidio sve što ga čeka na Šubićevcu, no njegova momčad na to svejedno nije znala odgovoriti. Jedno od najbljeđih izdanja Dinama u ovoj sezoni na kraju nije kažnjeno gubitkom bodova, ali odigraju li i u Kupu na sličan način, Zagrepčani bi se već u srijedu mogli oprostiti od dvostruke krune. Nema dvojbe da će Šibenčane subotnji poraz samo još više motivirati u želji da pomrse račune Dinamu.

Rijeka - Inter 2:1

Šest od šest - pobjednički je učinak Rijeke na Kantridi ove sezone. Nakon Cibalije, Međimurja, Slavena, Hajduka i Zadra, u subotu je pod stijenama pao i Inter. Strateg gostiju, Milivoj Bračun, imao je dodatan motiv pobijediti svoje bivše poslodavce, no njegova momčad nije izdržala. Minimalna prednost Žutih s poluvremena, u nastavku se istopila pod snažnim i kontinuiranim naletima riječkih napada. Ponovno je igrač odluke bio Radomir Đalović. Napadač Bijelih osmim je pogotkom zadržao Rijeku na -7 od Dinama, ali i udvostručio prednost Riječana nad pratnjom u borbi za drugu poziciju.

Hajduk - Zadar 4:1

Dva čovjeka obilježila su dalmatinski mini-derbi Hajduka i Zadra. Nikola Kalinić prvim je hat-trickom u bijelom dresu još jednom potvrdio kakvog dragulja u svojoj svlačionici ima Sergije Krešić. Najmlađi član Hajdukove udarne postave od subote je prvi strijelac lige, a golove nemilice "trpa" i u mladoj reprezentaciji. Nastavi li ovim ritmom, nema sumnje da ga ni u budućnosti Bilićevi pozivi neće mimoilaziti.

Drugi najspominjaniji čovjek na Poljudu je Igor Tudor. Popularni Tušo u subotu je istrčao na travnjak prvi put nakon utakmice Hrvatske i Australije na prošlogodišnjem Mundialu, odigrao 15 minuta i - pobrao pljesak s tribina. S razlogom, jer Hajdukov kibic zna da će, postane li Tudor s vremenom ponovno "onaj stari", Hajdukova momčad dobiti golemo pojačanje, vjerojatno najveće ove sezone. Splićane sljedećeg vikenda čeka Zaprešić, teren na kojem Bijeli tradicionalno dobro prolaze. Je li došlo vrijeme i za prvu gostujuću pobjedu ove sezone?

Slaven Belupo - Osijek 2:0

Koprivnički prvoligaš u prošlom je kolu protiv Cibalije u finišu prokockao prednost od 2:0 i prosuo dragocjena dva boda. Slaven Belupo se ne odriče ambicija borbe za drugo mjesto pa je subotnja utakmica s Osijekom za Koprivničane nosila teret imperativa pobjede. Dva jedanaesterca koja je realizirao jedan od najiskusnijih Farmaceuta, Srebrenko Posavec, uvela su utakmicu u mirne vode. Krunoslav Jurčić nije dozvolio da mu momčad dvaput zaredom učini istu pogrešku i kompromitira veliku prednost te se iskoristivši Zadrov poraz u Splitu pobjedom vratio na treće mjesto.

Zagreb - Međimurje 1:1

Razočaranjima u Kranjčevićevoj nema kraja. 14 dana stanke nije bilo dovoljno Miroslavu Blaževiću da vrati momčad na pobjednički kolosjek. Pjesnici nisu uspjeli pobijediti momčad koja je do ovog kola na pet gostovanja ubilježila jednako toliko poraza. Zagreb je u osam posljednjih utakmica pobijedio samo jednom te se opasno približava ugroženoj zoni. Veliki problem Ćirinih "sinova" su utakmice u Kranjčevićevoj. Na domaćem travnjaku osvojili su tek pet bodova u šest utakmica, što je najgori učinak u ligi. Za tjedan dana u goste im dolazi Šibenik, klub kojeg je kao gosta ove sezone svladao jedino Dinamo.

Varteks - Cibalia 2:1

Bila je to najdramatičnija utakmica 12. kola. Gotovo je nevjerojatan način na koji su Varaždinci umalo izgubili utakmicu koju su u potpunosti kontrolirali 89 minuta, vodili 1:0 te promašili jedanaesterac i još mnogo izglednih prilika. Cibalia cijelu utakmicu nije pokazala gotovo ništa, no u sučevoj nadoknadi centrimetri su je dijelili čak i od pobjede. Ipak, u infarktnoj završnici Varteks je došao do zlata vrijedna tri boda i Dražena Beseka može radovati način na koji je njegova momčad reagirala nakon šoka uzrokovanog primljenim pogotkom u 90. minuti. Cibalia je tako prekinula seriju od pet utakmica bez poraza, a sljedeće subote čeka ih vrlo težak posao - u Vinkovce stiže Rijeka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!