Automoto

Potvrđen naslov Räikkönena

Marin Vuković • ponedjeljak, 22.10.2007.

BMW Sauber i Williams neće biti kažnjeni, a njihovim vozačima Nici Rosbergu, Robertu Kubici i Nicku Heidfeldu neće biti oduzeti bodovi, odlučeno je nakon provedene istrage. Kimi Räikkönen može odahnuti, njegov naslov prvaka svijeta time je i definitivno potvrđen...

Vijest o nepravilnostima u temperaturi goriva u bolidima Williamsa i BMW-a jučer je podigla puno prašine, budući da su rezultati istrage i eventualne kazne mogli izravno utjecati na konačni plasman vozača u posljednjoj utrci sezone, te tako "za zelenim stolom" ipak donijeti naslov prvaka Lewisu Hamiltonu. Dužnosnici utrke u Brazilu ipak su odlučili kako kazni za momčadi ili vozače neće biti, što znači da je i posljednja prepreka Räikkönenovom slavlju otklonjena.

Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) objavila je nakon utrke da je gorivo u bolidima Rosberga, Kubice i Heidfelda bilo ohlađeno na više od deset stupnjeva ispod izmjerene temperature zraka. Najveća dozvoljena razlika je deset stupnjeva, dok je kod Nicka Heidfelda i Nice Rosberga tijekom dva zaustavljanja u boks temperatura bila 13, odnosno 12 stupnjeva niža. Gorivo u bolidu Roberta Kubice bilo je između 13 i 14 stupnjeva hladnije.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Hladnije gorivo veće je gustoće, što znači da punjenje može trajati nešto kraće nego obično, odnosno da u istom vremenskom razdoblju može biti upumpano nešto više goriva. Isto tako, takvo gorivo može vozačima dati kratkotrajnu prednost u performansama bolida, ali samo nekoliko krugova nakon čega se zagrijava na temperaturu okoline.

Mogućnost diskvalifikacije bolida je postojala, a takva odluka "pogurala" bi Lewisa Hamiltona na četvrtu poziciju, čime bi osvojio dovoljno bodova da preskoči Räikkönena i osvoji naslov. Bila bi to odluka bez presedana na koju čelnici FIA-e ipak nisu bili spremni. Procijenjeno je kako ostvarena prednost u utrci ulijevanjem hladnijeg goriva nije mogla biti veća od jedne sekunde te su vozači i momčadi ipak prošli bez kazne.

Iz momčadi McLarena najavili su žalbu, ali ne iz razloga osporavanja Ferrarijeve pobjede već, kako tvrdi glasnogovornik momčadi, da bi saznali što je dovelo do ovakve odluke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!