Automoto

Tko čeka dočeka

Ante Kojundžić • ponedjeljak, 22.10.2007.

Pred zadnje dvije utrke Kimi Räikkönen imao je 17 bodova zaostatka za vodećim čovjekom prvenstva Lewisom Hamiltonom, no dvije pobjede Finca za redom i problemi koji su zadesili Britanca doveli su do Kimijevog osvajanja naslova prvaka…

Kimi je kroz čitavu sezonu ponavljao kako neće odustajati, kako borba i dalje traje unatoč njegovom velikom bodovnom zaostatku. Vjera i trud su se isplatili, Räikkönen je svjetski prvak. ''Teško je riječima opisati što trenutno osjećam'', rekao je Kimi nakon utrke.

Finac je dvaput bio nadomak titule – prvi put 2003. godine u McLarenu kada se borio protiv Michaela Schumachera, no ostao je kratak za dva boda. Zanimljiva je činjenica da je Kimi te godine osvojio samo jednu pobjedu i to u Maleziji koja je ujedno bila i njegova prva pobjeda u F1.

Drugi put Kimi se borio s Fernandom Alonsom 2005. godine kad je McLaren bio najbrži bolid, ali i jako nepouzdan što je Räikkönena i koštalo naslova pa je Alonso pobjegao na 21 bod na kraju sezone.

Ove godine Iceman je prešao u Ferrari, ali u prvenstvu se činilo kao da se glavna borba vodi između dva McLarenova vozača, kako na stazi tako i u medijima. Nevjerojatnim spletom okolnosti u zadnje dvije utrke ipak je Finac taj koji se dokopao naslova, svog prvog nakon 122 nastupa i 15 pobjeda i to u svojoj prvoj sezoni u novoj momčadi.

Ali Kimi kaže kako: ''Titula neće previše promijeniti moj život. Neću se mijenjati, nisam prije, a neću ni u budućnosti. Živim svoj život kako želim.'' Dolazak u momčad iz Maranella mu je godio: ''Uživao sam u F1 ove godine više nego prijašnjih godina i to ne zbog vožnje nego zbog drugih razloga'', objašnjava Kimi.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

''Više sam nego sretan što sam osvojio naslov u svojoj prvog godini u Ferrariju. Oni su tako draga velika obitelj. Radije bih pobijedio s njima nego s bilo kojom drugom ekipom. Hvala momčadi za sve što su napravili ove sezone.''

Svi silni pehovi koji su ga znali zadesiti tokom prošlih sezona su ga ove godine uglavnom mimoilazili, a u ključnim trenucima pogodili upravo njegove suparnike. Räikkönen je vrlo brz vozač, možda trenutno najbrži u Formuli 1 i sigurno zaslužuje naslov prvaka.

Da li će stati na jednom ili će ih zaredati nekoliko ostaje za vidjeti. S obzirom na momčad u kojoj se nalazi ne bi bilo pogrešno razmišljati kako mu ovo neće biti posljednja titula. Čestitke Kimiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!