Košarka

Skupina B: Efes favorit, Cibona u sredini

Kristian Hohnjec • utorak, 23.10.2007.

Ponajveći favorit skupine B upravo je prvi Cibonin protivnik Efes Pilsen. Među one koji bi sigurno trebali proći dalje spadaju obnovljeni Maccabi i španjolska Unicaja, a ostatak društva barem na papiru ima podjednaku vrijednost....

Turski Efes Pilsen ovog je ljeta imao obilan učinak na tržnici. Najvažnija promjena dogodila se na klupi gdje je Oktaya Mahmutija zamijenio europski prvak David Blatt. Prema njegovim željama momčad je amerikanizirana. Pretpostavljena petorka u potpunosti je "made in USA". Za lojalnost domaćih navijača brinu se turski reprezentativci predvođeni Erdoganom i Gonlumom, a njihova uloga igrača s klupe dovoljno govori o kvaliteti rostera. Cilj je Final Four.

došli: Rashad Wright, Scoonie Penn, Loren Woods, Andre Hutson, Ender Arslan, Kenny Gregory, Serkan Erdogan.
otišli: Nikola Prkačin, Antonio Granger, Horace Jenkins, Aleksandar Rašić.


Spahija je postao kolateralna žrtva prevelikog apetita, a Šibenčanina je na klupi Maccabi Tel Aviva naslijedio lokalni junak Oded Kattash. Prva zvijezda momčadi i dalje je naš Nikola Vujčić, koji bi s velikom bivšom nadom Chicaga Marcusom Fizerom trebao činiti ofenzivno najpotentniji centarski par lige. Premda je Cummings mnogo zreliji nego u vrijeme kada ga je Duško Vujošević želio potjerati iz Partizana, čini se da vanjska linija s plašljivim Halperinom i 36-godišnjim Sharpom nema snagu za najveće domete.

došli: Terrence Morris, David Bluthental, Marcus Fizer, Vonteego Cummings.
otišli: Rodney Buford, Jamie Arnlod, Noel Felix, Yaniv Green, Simas Jasaitis, Sharon Shason.


Unicaja je prošle sezone usprkos ne pretjerano uvjerljivim igrama stigla do završnog turnira. U ovu kampanju ulaze s nešto jačim sastavom, međutim i konkurencija je oštrija. Maštovitog dodavača Pepu Sancheza zamijeno je stabilni šuter Davor Kus, a najveća akvizicija je nebeski skakač Marcus Haislip. Sergio Scariolo ima na raspolaganju mnogo kvalitetnih igrača, a uspjeh momčadi ponajviše će ovisi o obrambenom učinku spomenutog Haislipa, Daniela Santiaga i Bonifacea N`Donga.

došli: Davor Kus, Bojan Popović, German Gabriel, Marcus Haislip.
otišli: Marcus Brown, Marko Tušek, Florent Pietrus, Marcus Faison, Kostas Vasiliadis.


Nakon godine izbivanja Lietuvos Rytas vraća se u elitu. Aleksandar Trifunović preživio je finalne poraze od Real Madrida i Žalgirisa, iako predsjednika Vainauskasa prati grgićevska reputacija. Roster je solidne kvalitete, a najjači igrači su Amerikanci Chuck Eidson i razigravač Hollis Price te sve bolji Arturas Jomantas. Prolazak u drugi krug i poneki skalp objektivan su domet.

došli: Hollis Price, Chuck Eidson, Kenan Bajramović, Michailas Anisimovas.
otišli: Kareem Rush, Ivan Koljević, Janis Blums, Tomas Delininkaitis.


U povratničkoj euroligaškoj sezoni Aris je ostavio solidan dojam, a bučni i temperamentni navijači i dalje su glavni forte Solunjana. Gordon Herbert ostao je bez "lučkog" radnika Wilkinsona i strijelca Scalesa, a njih bi trebali zamijeniti iskusni Finac Mottola i NBA otpadak Bracey Wright. Skočni Massey i dalje je glavna referenca na oba kraja parketa. Top 16 sve bi zadovoljio.

došli: Bracey Wright, Hanno Mottola, Reyshawn Terry, Lazaros Agadakos.
otišli: Alex Scales, Mike Wilkinson, Kevin Fletcher, Mahmoud Abdul-Rauf, Giorgio Sigalas, Iannis Giannoulis.


Nakon katastrofalnog starta u talijansko prvenstvo (1-5), Zaretu Markovskom "mač" već visi nad glavom. Armani Milano se isplati pogledati, ako zbog ničeg drugog onda poradi talentiranog Danila Gallinarija. 19-godišnje krilo mnogi uspoređuju s Dejanom Bodirogom. Prolazak prvog kruga limit je prilično skupe momčadi koja je sastavljena od disfunkcionalnih Amerikanaca i preplaćenog Massima Bullerija.

došli: Reece Gaines, Pietro Aradori, Casey Shaw, Dušan Vukčević, Herve Toure, Ansu Sesay, Cheyne Gadson.
otišli: Sven Schultze, Kiwane Garris, Nate Green, Diego Fajardo, Joseph Blair, Dante Calabria.


Le Mans je sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju osigurao zahvaljujući ugovoru, a na papiru spada među najslabije sudionike. Jeftiniji su nego lani. Otišli su odlični Amerikanci Campbell i Gregory, a nova dvojica odazivaju se na ime Clancy i Ricci. Mnogo se očekuje od budućeg NBA igrača Nicholasa Batuma, a na novoj destinaciji dobro se snašao opadajući srpski šuter Luka Bogdanović. Malo tko ih vidi među 16 najboljih.

došli: Sam Clancy, Raviv Limonad, Phillip Ricci, Luka Bogdanović.
otišli: Eric Campbell, Kenny Gregory, Tyson Wheeler, Frederic Adjiwanou, Sandro Nicević, Pape Amagou.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!