Košarka

Ludilo u Draženovom domu

Bojan Poturica • četvrtak, 25.10.2007.

Naviknuli smo se na mečeve umirovljenog Gorana Ivaniševića, navikli smo se i na rukometnu reprezentaciju koja svojim igrama redovito oduševljava, ali i "ispija živce", a slično bismo ove godine mogli gledati i u Domu Dražena Petrovića...

Jučerašnja utakmica Cibona i Efes Pilsena ponudila je pravi košarkaški spektakl. Josip Vranković vješto je sakrio svoje adute uoči susreta da bi njegove taktičke ideje mnoge iznenadile. No pokazalo se na kraju da je Joke pogodio i Cibona je u najtežem ispitu dosadašnjeg dijela sezone pobijedila 93:85.

Na zagrijavanju se ozlijedio ponajbolji pojedinac Cibone u ovom trenutku, Amerikanac Sam Hoskin. "To je za rubriku vjerovali ili ne. Sam je prvo na večernjem treningu u utorak ozlijedio rame, a nakon toga je na zagrijavanju iskrenuo zglob. Nisam nikad čuo za takav slučaj", rekao je Vranković nakon susreta. "Izgubiti svog ponajboljeg igrača je veliki šok. Ja sam ostao šokiran, kako ne bi bili igrači koji su prvi put nastupali u Euroligi."

U pravu je bio Joke, a pokazalo se to i u prvih 20 minuta kad je Cibona primila 54 koša. Uzme li se u obzir da je Efes Pilsen promašio samo pet šuteva u prvom poluvremenu te da je šutirao fascinantnih 79% iz igre, zaostatak od sedam koševa je bio i više no prihvatljiv. Doduše, treba biti iskren, možemo kritizirati Ciboninu obranu koliko god želimo, ali kako je jedan kolega novinar rekao šutirati 79% na treningu je vrlo dobro, a da ne govorimo o slučaju kad se radi o jednoj euroligaškoj utakmici.

Drugi dio donio je nastavak priče iz prvog poluvremena. Iako je igra malo "usporila" te je Efes počeo promašivati, turska momčad je imala prednost 55:68. Jedini potez Cibone koji će se pamtiti do tog trenutka je no-look polaganje Kaštropila s dvije ruke uz prekršaj suparničkog igrača.

Nitko nije mogao predvidjeti što slijedi. Cibona je serijom 9:0 koju je započetio Larry Ayuso stigla na 64:68, a nakon pogotka Kuqa uslijedila je mini-serija Tre Kelleya koji je prvo zabio tricu, a potom i dva slobodna bacanja za 69:70. Američki razigravač je "usput" blokirao 30 centimetara višeg Woodsa.

Trica Krasića donijela je vodstvo Ciboni, a sa zvukom sirene Larry Ayuso je spektakularno iz pada zabio tricu preko dvojice igrača za 75:70 nakon tri četvrtine. Bile su to nezaboravne tri minute, minute zbog kojih se igra i zbog kojih se dolazi gledati košarka. Nešto što će sasvim sigurno natjerati gledatelje da u velikom broju ove sezone posjećuju Draženov dom.

Krasić je početkom četvrte četvrtine zabio još jednu tricu za +8, nakon čega je Efes prekinuo nevjerojatnu 23:2 seriju Cibone. Do kraja je domaća momčad održala kontrolu rezultata, a da je Marin Rozić bio malo prisebniji pri šutiranju dvije otvorene trice i izvođenju dva slobodna bacanja, možda smo mogli svjedočiti i rezultatskom potopu Efesa. No gledatelji su sigurno dvoranu napustili zadovoljni, zbog spektakla koji su samo dodatno "zasladile" zanosne Cibonete.

Jasno je da ćemo ove sezone gledati drukčiju Cibonu koja će biti atraktivnija no posljednjih sezona. Iako se ne bi očekivalo da će momčad Vrankovića, koji je kao igrač bio poznat po odličnoj obrani, igrati na puno koševa, zbog igrača koji se nalaze na rosteru, Joke nema puno izbora. Cibona s Larryjem Ayusom, Samom Hoskinom, uznapredovalim Lukšom Andrićem i Marinom Rozićem, iskusnim Damirom Mulaomerović i ostalima ima ekipu koja je u stanju svaku utakmicu zabiti preko 80 koševa.

Ipak, želi li Cibona pobijeđivati svakako će morati popraviti obranu i neće smjeti dopustiti da primi 85 koševa na susretu. Treba reći i da je igra u drugom poluvremenu u ovom segmentu bila vrlo dobra, a sigurno je da će Joke okušati "instalirati" dio svog mentaliteta u momčad.

Vranković je iznenadio s Tre Kelleyem koji je vrlo loše odigrao prvih šest utakmica NLB lige. Malo tko bi očekivao da će Amerikanac odigrati više od 6-7 minuta protiv Efesa, no 22-godišnji razigravač je na terenu proveo 33 minute te je bio jedan od ključnih igrača Cibone. Krenuo je Kelley u susret s nekoliko diskutabilnih poteza, ali Joke je odlučio tolelirati njegove pogreške ("mlad je, tek su mu 22 godine") te mu se Kelley kasnije odužio s 14 koševa i pet asistencija.

Veseli i što je Vranković odlučio "razvijati" Lukšu Andrića za kojeg je kasnije izjavio da je hrvatski Andrea Bargnani. Usporedba koja će Lukšu natjerati da još više radi. Igra s "pet malih" u kojoj je Krasić igrao centra pokazala se kao pun pogodak u određenim trenucima i ova taktička ideja je nešto što bi Joke mogao često koristiti kad želi nametnuti jak ritam.

Detalj s utakmice koji vrijedi spomenuti je činjenica da je Draženov dom odlično prihvatio Larryja Ayusa koji je cijelu hrvatsku košarkašku javnost oduševio svojim izvedbama u dresu Split CO-a prošle sezone. Svoje odobravanje Portorikanca gledatelji su prezentirali skandiranjem imena 30-godišnjeg košarkaša koji još ima mnogo rezerve u sebi i koji je jučer prezentirao samo dio svog arsenala. Treba spomenuti da je Ayusa ponovno lopta "preskakala" u drugoj četvrtini i taj bi se problem morao popraviti. Za pohvalu je obrana koju Larry igra u Ciboni te se može reći da je u dosadašnjem dijelu bio jedan od boljih obrambenih igrača "cibosa".

Ciboni slijedi gostovanje u Malagi kod Unicaje koja je poražena u Grčkoj od Arisa 87:83. Bit će to veliki test za ovu momčad koja ove godine mora početi pobjeđivati na gostovanjima ako želi napraviti korak dalje. Unicaja je uz Efes Pilsen i Maccabi glavni favorit skupine, pa na Ciboni svakako neće biti imperativ pobjede, što znači da će u Španjolskoj igrati rasterećeni. Hoskin bi dotada treba ponovno biti u pogonu i to će biti dodatan plus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!