Nogomet

Za prekid negativnog niza

Ivana Jurica, Sanja Čalić • utorak, 30.10.2007.

Nakon gostovanja u Kranjčevićevoj nogometaši Šibenika u 14. kolu na svom terenu dočekuju Zadar. U susjedskom derbiju Šibenik će tražiti pobjedu za mirniji nastavak prvenstva i bijeg sa začelja tablice, dok Zadrani također teže prekidu serije od tri uzastopna poraza na za njih uvijek neugodnom Šubićevcu ...

Umor i velik broj ozlijeđenih igrača bili su najveća prepreka Šibenčanima u posljednjem kolu. Za utakmicu u srijedu stvari bi se trebale popraviti jer u konkurenciju će se vratiti poneki sa liste ozlijeđenih. Vraća se Milanović koji je odradio kaznu crvenog kartona, vjerojatno i Raič koji bi trebao zaigrati sa zaštitom na ozlijeđenoj ruci. Postoji mogućnost da zaigra i dvojac Roglić-Kulušić koji se je ozlijedio u posljednjoj utakmici.

No, bez obzira na to koji sastav će trener Ivica Kalinić poslati u vatru od prve minute jedini cilj je pobjeda. Dva posljednja poraza gurnula su Šibenčane na neugodnu devetu poziciju na ljestvici. Uoči sljedećeg kola i gostovanja u Koprivnici apsolutno je imperativno osvojiti tri boda protiv Zadra koji se na početku prvenstva u sudačkoj nadoknadi izvukao na svojim Stanovima.

Iako je pobjeda Dinama nad Zadrom bila realna za očekivati, obzirom na pozicije na ljestvici i kvalitetu igrača, ostaje dojam da je utakmica mogla krenuti sasvim drugim tijekom. Vrlo agresivna i borbena igra Zadrana rezultirala je nedosuđenim jedanaestercem u četvrtoj minuti susreta, a potom i ranim vodstvom domaćina. No, Dinamo se vrlo brzo prilagodio atmosferi na Stanovima, razigrao se i nametnuo ritam igre. U samo pet minuta zadarska je obrana dvaput bila izigrana, te su Zagrepčani, nakon posljednjeg sučevog zvižduka, mogli pridodati nova tri boda na svoj račun.

Junak zadarske momčadi ponovno je bio vratar Danijel Subašić koji s nekoliko sjajnih intervencija u završnici utakmice nije Dinamovcima dopustio da iz Zadra odu s više od dva gola. Probleme je obrani Modrih stvarao svojim kombinacijama trojac Surać - Župan - Terkeš, a jedna od brojnih akcija rezultirala je i vodećim pogotkom Terkeša.

Upravo je najbolji strijelac Zadra bio glavni akter i akcije koja je morala biti kažnjena jedanaestercem, a našao se i u vrlo izvjesnoj prilici dovesti Zadar u veće vodstvo. Vrlo je dobar nastup zabilježio i mladi Marin Tomasov čiju je sjajnu asistenciju na najbolji način iskoristio Terkeš. Zadrani ipak nisu uspjeli odigrati utakmicu u ritmu kojim su započeli, a u drugom poluvremenu nisu stvorili niti jednu izgledniju i povezaniju akciju.

No već im srijeda nosi novu priliku za osvajanje bodova, i to na Šubićevcu. U odnosu na protekli tjedan dogodila se jedna promjena u momčadi na koju Dalibor Zebić može računati. Naime, Matija Štefančić koji je ljetos doveden kao pojačanje više nije član kluba iz razloga što Zadrani žele prednost pružiti mlađim igračima iz svog pogona. Štefančićevim odlaskom najviše bi tako trebao profitirati Ante Mitrović kojem je klub ovim postupkom još više ukazao povjerenje.

Šibenik i Zadar sastali su se do sada 23 puta: Šibenik ima devet pobjeda, Zadar pet, dok je devet utakmica završilo podjelom bodova, gol razlika 47:33. Na Šubićevcu Šibenik je, kao pravi domaćin, Zadranima dopustio da tek tri puta uzmu bod. Iz 11 utakmica Šibenik ima osam pobjeda uz vrlo uvjerljivu gol razliku 35:15.

Uvijek su to bile vrlo efikasne utakmice, pa se nikada nije dogodilo da na utakmicama prvih susjeda na Šubićevcu padne manje od dva pogotka. Bilo je tu utakmica i sa pet, šest golova, jednom čak i sa devet. Zabilježeno je to u posljednjem susretu ovih dvaju protivnika u Šibeniku 31. svibnja 2003. godine. U tom posljednjem kolu prvenstva Šibenik je bio vrlo uvjerljiv protiv Zadrana (6:3), no, ta im pobjeda nije puno značila jer je Pomorac iz Kostrene slavio u Koprivnici (0:1) čime je Šibenik izgubio prvoligaški status.

Utakmicu dva dalmatinska kluba i sudit će Dalmatinac, Splićanin Edi Šunjić. Prvi je to put ove sezone da će jedan sudac s mora suditi Šibeniku, do sada su to uvijek bili suci s kontinenta. Zadru, s druge strane, već su pet puta sudili suci iz Dalmacije ili Kvarnera.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!