Nogomet

Video: Eduardo odveo Arsenal u četvrtfinale

Marin Vuković • srijeda, 31.10.2007.

Eduardo da Silva definitivno nije zaboravio zabijati pogotke! Naš reprezentativac bio je dvostruki strijelac i najbolji igrač u pobjedi protiv Sheffield Uniteda kojom je Arsenal izborio plasman u četvrtfinale Carling kupa. U pogonu su bila i druga dvojica naših otočkih reprezentativaca, Portsmouth se porazom oprostio od daljnjeg natjecanja, a Manchester City u završnici izborio prolaz...

Već po starom običaju Arsene Wenger je za Carling kup pripremio potpuno izmijenjenu momčad od one koja je istrčala u proteklom kolu Premiershipa. Kako je u proteklih nekoliko tjedana zbog ozljede i nešto lošijih partija izgubio status igrača prve momčadi, među igračima iz Arsenalovih rezervi našao se i Eduardo da Silva te na najbolji način iskoristio dobivenu priliku.

Već u osmoj minuti utakmice Eduardo je nagovijestio da će ovo biti njegova večer. Na dodavanje Nicklasa Bendtnera eurogolom s ruba kaznenog prostora doveo je topnike u vodstvo od 1:0. Bio je to ujedno i prvi Eduardov pogodak u domaćim natjecanjima, iako će na prvijenac u Premiershipu pričekati još neko vrijeme.

Kako je započeo prvo, tako je krenuo i u drugom poluvremenu. U 50. minuti na dodavanje Gibbsa izbjegao je ofsajd-zamku domaće obrane, izbio sam pred vratara Bennetta i bez problema povisio na 2:0. Dvadesetak minuta prije kraja konačnih 3:0 postavio je Denilson, a naš je reprezentativac zamijenjen u 86. minuti, umjesto njega u igru je ušao malo poznati igrač s brojem 43 - Nacer Barazite.

Četvrtfinale kupa neće vidjeti Portsmouth našeg Nike Kranjčara, koji je ponovno odigrao svih 90 minuta utakmice. Iako su, za razliku od Arsenala, zaigrali u prilično jakom sastavu izgubili su od Blackburna na svom Fratton Parku i oprostili se od daljnjeg natjecanja. Već u 11. minuti Benni McCarthy donio je prednost Roversima, a 12 minuta prije kraja Morten Gamst Pedersen povisio na 2:0 i riješio utakmicu. Domaćin je u sudačkoj nadoknadi uspio tek smanjiti pogotkom Nwankwa Kanua.

I treći naš reprezentativac na privremenom radu u Engleskoj Vedran Ćorluka također je dobio povjerenje trenera i odigrao svih 90 minuta susreta u Boltonu, gdje je Manchester City teškom pobjedom i plasmanom u četvrtfinale barem donekle zaliječio rane nakon teškog poraza i šest pogodaka primljenih od Chelseaja proteklog vikenda. Ovoga puta mreža Cityja ostala je sačuvana do samoga kraja, a pobjedu im je donio Brazilac Elano Blumer iz jedanaesterca samo četiri minute prije kraja utakmice.

Momčad Chelseaja umalo je večeras ostala bez prilike da na Wembleyu brani titulu osvajača Carling kupa. Avram Grant drugoligašu je Leicesteru sučelio momčad bez sedam prvotimaca i našao se na rubu poraza, od kojeg ga je ironijom sudbine spasio igrač koji se posljednjih mjeseci našao na marginama londonskog kluba - Andrij Ševčenko.

Gosti su već u šestoj minuti šokirali Stamford Bridge, za 0:1 pogodio je Gareth McAuley. U 20. i 29. minuti Chelsea preokreće rezultat zahvaljujući pogocima Franka Lamparda i na odmor odnosi prednost od 2:1. Posljednjih je 20 minuta utakmice donijelo pak pravu dramu. U razmaku od samo tri minute golovima Campbella i Corta Leicester ponovno dolazi u prednost, no potom podliježe pritisku domaćina i dopušta Ševčenku da s dva pogotka u posljednje tri minute odvede Chelsea u četvrtfinale.

Drugoligaš Cardiff City namučio je na Anfieldu kombiniranu momčad Liverpoola. Nakon prvog poluvremena bez pogodaka, drugi dio Redsi su otvorili pogotkom Nabila El Zhara, no u 65. minuti izjednačenje Cardiffu donosi Darren Purse. Veselje gostiju kratko je trajalo, budući da već u sljedećem napadu Steven Gerrard vraća prednost Liverpoolu i postavlja konačnih 2:1.

Prvu utakmicu na kormilu Tottenhama Juande Ramos okončao je pobjedom nad sudionikom Championshipa Blackpoolom, za što su bili dovoljni pogoci Robbieja Keanea i Pascala Chimbonde u 18. i 58. minuti. Luton Town izdržao je protiv Evertona do produžetaka i zadržao svoju mrežu netaknutom, no u 101. minuti nisu uspjeli zaustaviti Tima Cahilla koji odvodi Everton u sljedeći krug.

U jedinoj utakmici odigranoj u utorak, Coventry City nije uspio ponoviti podvig iz prošloga kola kada su izbacili Manchester United. Iako im je taj rezultat donio domaćinstvo u osmini finala i dodijelio im West Ham i usprkos vodećem pogotku Jaya Stabba, pobjedu su odnijeli gosti golovima Marcusa Halla i Carltona Colea.

Carling kup, 4. kolo, 31.10.2007:
Sheffield United - Arsenal 0:3, Luton Town - Everton 0:1 (p.p.), Portsmouth - Blackburn 1:2, Chelsea - Leicester 4:3, Tottenham - Blackpool 2:0, Bolton - Manchester City 0:1, Liverpool - Cardiff City 2:1; jučer: Coventry City - West Ham 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!