Tenis

Četvorica ostala u igri

Ivor Krapac • četvrtak, 01.11.2007.

Osmina finala Masters Series turnira u pariškom Bercyju dosad je donijela pobjede četvorice kandidata za nastup na Masters Cupu u Šangaju. Tommy Robredo, Andy Murray, Richard Gasquet i Marcos Baghdatis probili su se među posljednju osmoricu, a u večernjem dijelu programa priključit će im se i bolji iz dvoboja Tommyja Haasa i Mihaila Južnjog...

Tommy Robredo dohvatio je novih deset bodova i izbio na osmo mjesto Race ljestvice sa 7:5 i 7:5 protiv Guillerma Canasa, koji je također bio među kandidatima za završnicu sezone u Kini. Argentinac se od svojih šansi oprostio uz dva ključna izgubljena servisa u završnici oba seta, u 12. gemu prvog i drugog, oba puta uz propuštenu loptu za ulazak u tie-break. U prvoj dionici imao je 40:30, a u 12. gemu drugog seta dvije prednosti za poravnanje na 6:6, ali nije držao.

Robredo je pobjedom zadržao prednost pred pratnjom na dva boda više od Andyja Murraya, sedam bodova ispred Gasqueta, a čak 53 boda više od Baghdatisa, koji će mu biti četvrtfinalni protivnik. U toj kalkulaciji treba dodati i Haasa i Južnjog, koji će se sastati u posljednjem meču četvrtka na središnjem terenu. Haas bi se pobjedom vratio na osmo mjesto s bodom više od Robreda, dok bi Južnjog pobjeda lansirala na 16. poziciju s 39 bodova zaostatka za trenutno osmoplasiranim Španjolcem.

Andy Murray i Richard Gasquet ostali su "na životu" uz pobjede u dva seta, a u sutrašnjem međusobnom četvrtfinalnom ogledu odlučit će koji će od njih dvojice nastaviti borbu za Masters Cup.

Murray je sa 6:4 i 6:2 ispratio iskusnog domaćeg aduta Fabricea Santoroa, "krvnika" trećepostavljenog Novaka Đokovića u jučerašnjem drugom kolu. Gasquet je, pak, razveselio francuske navijače prolazom u ogledu kandidata za Masters Cup, sa 6:4 i 6:4 protiv Jamesa Blakea. Amerikanac se ovime oprostio od nastavka utrke za nastup u Šangaju i neće imati priliku braniti prošlogodišnje finale završnice sezone u Kini.

Šanse Marcosa Baghdatisa su najmanje od svih konkurenata, uz već spomenuti zaostatak od 53 boda za Robredom. Cipranin je zadržao teoretske izglede uz glatku pobjedu nad četvrtim nositeljem i braniteljem naslova Nikolajem Davidenkom, koji je stradao sa 6:2 i 6:2. Kao i u prošlotjednom uvjerljivo izgubljenom trećem setu od Marina Čilića u osmini finala St. Petersburga, Davidenko se i danas jako mučio na servisu, s čak 10 dvostrukih pogrešaka u osam servis-gemova. No, za razliku od St. Petersburga, ovog puta nije zaradio opomenu suca zbog nedovoljnog zalaganja.

Uz Blakea i Canasa, među onima koji više nisu u konkurenciji za Šangaj od danas su i Tomaš Berdych i David Nalbandian. Berdychove šanse je sa 6:4 i 6:2 "potopio" peti nositelj David Ferrer, dok je Nalbandian doznao da mu ni naslov više ne može donijeti ulaznicu za Masters Cup nakon što su Murray i Gasquet izborili međusobni susret u četvrtfinalu. Jedan od njih dvojice će u polufinale i iznad 355 bodova na Race ljestvici, koliko Nalbandian maksimalno može skupiti ovog tjedna.

Drugi nositelj Rafael Nadal, koji je već dugo siguran za nastup na Masters Cupu, također se probio u četvrtfinale. Drugi na svijetu okrenuo je zaostatak od 4:2 u prvom setu i došao do 6:4, 6:3 protiv Švicarca Stanislasa Wawrinke, a među posljednjom osmoricom dočekat će jačeg iz dvoboja Haasa i Južnjog.

Masters Series Pariz, 1.11.2007., osmina finala: Ferrer (Španjolska, 5) - Berdych (Češka, 12) 6:4, 6:2, Murray (Velika Britanija, 15) - Santoro (Francuska) 6:4, 6:2, Gasquet (Francuska, 10) - J. Blake (SAD, 6) 6:4, 6:4, Robredo (Španjolska, 8) - Canas (Argentina, 11) 7:5, 7:5, Baghdatis (Cipar) - Davidenko (Rusija, 4) 6:2, 6:2, Nadal (Španjolska, 2) - Wawrinka (Švicarska) 6:4, 6:3.

Poredak tenisača koji još nisu osigurali Masters Cup:
7. Fernando Gonzalez (Čile) 381 bod
8. Tommy Robredo (Španjolska) 353
9. Andy Murray (Velika Britanija) 351
10. Richard Gasquet (Francuska) 346
11. Tommy Haas (Njemačka) 344 *
12. James Blake (SAD) 342
13. Tomaš Berdych (Češka) 337
14. Carlos Moya (Španjolska) 317
15. Ivan Ljubičić (Hrvatska) 316
16. Guillermo Canas (Argentina) 314
17. Mihail Južnji (Rusija) 304 *
18. Marcos Baghdatis (Cipar) 300

Napomena: Podebljanim slovima označeni su igrači koji ovog tjedna još nastupaju u Parizu

* još nisu odigrali osminu finala

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!