Nogomet

Toplina doma ili prašnjava sjedalica?

Tomislav Globan • četvrtak, 01.11.2007.

Što se polusezona bliži kraju, sve je manje gledatelja na tribinama hrvatskih stadiona. Ne, nije problem u sve slabijoj kvaliteti našeg nogometa, već u zastarjelosti, nekomforu i općenito iznimno lošem stanju prvoligaških "arena" u nas. Šest utakmica 14. kola HNL-a uživo je gledalo tek oko 10.000 gledatelja, a vjerojatno prvi put u povijesti naše lige, najgledanija utakmica kola bila je ona u kojoj nisu sudjelovali Hajduk, Dinamo, Rijeka ili Osijek...

Dinamo - Inter 5:0

Nakon 32 dana Dinamo se vratio u Maksimir. No, ni uz besplatne ulaznice to nije dovoljno dobar razlog Zagrepčanima da u većem broju pohode utakmice svojeg kluba. Slab protivnik, radni dan, izvjesnost ishoda utakmice, hladno vrijeme i katastrofalan stupanj komfora na stadionu privukao je na maksimirsko "gradilište" jedva 2.000 najvjernijih. Šteta, jer uistinu se imalo što vidjeti. Lepršava igra, prekrasni pogotci, minijature Mandžukića, Guele i Pokrivača (!) zagrijali su dlanove promrzlih Dinamovih fanova. Modri su došli do 27. uzastopne domaće pobjede u HNL-u, a serija traje od 25. ožujka 2006. kada je Rijeka posljednja napustila Maksimir s bodovima u džepu.

Rijeka - Osijek 1:1

U vrijeme kada je počinjala utakmica na Kantridi, Rijeka je već znala da je Hajduk kiksao na Poljudu i da ih pobjeda nad Osijekom vraća na velikih šest bodova prednosti nad Splićanima. No, momčad Ilije Lončarevića imala je drugih planova. Već tradicionalno, Osječani dobro prolaze pod stijenama pa bod osvojen u srijedu, gledano s tog aspekta, i nije veliko iznenađenje. Momčad Zlatka Dalića tako je prekinula savršeni učinak na svom terenu, povećala zaostatak za Dinamom na 12 bodova, ali i ostala četiri boda ispred Hajduka i Slavena Belupa. Slijedi im gostovanje u Čakovcu gdje će tražiti prvu gostujuću pobjedu nakon dva mjeseca, dok Osijek u derbiju kola dočekuje Hajduk.

Hajduk - Cibalia 2:2

Tri uzastopne pobjede u prvenstvu, odnosno Kupu bez primljenog pogotka te uspon na treće mjesto ohrabrile su bijeli navijački puk. Očekivao se nastavak pozitivne serije i u srijedu, no ove godine iznimno solidna Cibalia pokvarila je planove Roberta Jarnija i otela mu dva boda na koja je novopečeni trener Hajduka već računao.

Vinkovčani nikada u prvenstvu nisu slavili na Poljudu, a teško se sjetiti jesu li ikada bili bliže nego ovaj put. Dojučerašnji igrač petoligaša, Željko Malčić, dvama golovima doveo je Cibaliju na prag velikog iznenađenja, ali Maris Verpakovskis za svoj prvijenac u bijelom dresu odabrao je za Slavonce najgori mogući trenutak. No, bodu na Poljudu nikada se ne gleda u zube i Vinkovci će u odličnom raspoloženju dočekati subotnji festival nogometa - na Bosut stiže Dinamo!

Varteks - Međimurje 2:0

74 dana boravio je Varteks na posljednjem mjestu prvoligaške ljestvice. Tom najgorem nizu u klupskoj povijesti kraj je došao na vrlo sladak način za Varaždince - pobjedom nad susjednim rivalom Međimurjem te još k tome i izravnim suparnikom u borbi za opstanak. Bio je to dvoboj do ovog kola najdarežljivijeg domaćina i najslabijeg gosta, no sve je u potpunosti otišlo na domaćinovu stranu. Varteks je posve nadigrao Čakovčane, ubilježio treću uzastopnu pobjedu i prepustio im prvoligaški fenjer. Spasonosno deseto mjesto Besekovim igračima sada je tek bod udaljeno, a prije samo tri kola Inter im je bježao čak 10 bodova.

Slaven Belupo - Zagreb 1:0

Otkako su Kranjčevićevu ljetos napustili Mandžukić i Vrdoljak, postalo je jasno da će Zagreb u ovoj sezoni uglavnom ovisiti o jednom čovjeku. Zagreb s ili bez Krune Lovreka dvije su posve drukčije momčadi. Ekipa Miroslava Blaževića u Koprivnicu je otputovala bez strijelca 50% svih ovosezonskih pogodaka i u 13. sekundi - izgubila utakmicu. Matu Jajala klub iz Kranjčevićeve očito posebno inspirira jer je jedine ovosezonske pogotke postigao upravo njima. Slaven je ovom pobjedom napravio odličan posao jer su svi klubovi u njegovom okruženju prosuli bodove u ovom kolu. Drugo mjesto ponovno ne izgleda tako daleko.

Šibenik - Zadar 0:0

Najslabiju utakmicu 14. kola vidjeli su gledatelji na Šubićevcu. No, to i ne čudi jer su vremenski uvjeti u Krešimirovu gradu u srijedu bili uistinu jedva podnošljivi. Kiša, hladnoća i vjetar koji ledi krv u žilama natjerala je većinu gledatelja da ostane u svojim domovima, a nogometaše da se na "nemogućem" terenu hrvaju za bodove. U takvim okolnostima puno se bolje snašao Šibenik te cijelu utakmicu dominirao i više želio pobjedu. Međutim, kao i u subotu protiv Dinama, ponovno je briljirao Zadrov vratar Danijel Subašić i sačuvao Zadranima vrijedan bod kojim su prekinuli niz od tri uzastopna poraza.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!