Tenis

Federerova argentinska noćna mora

Ivor Krapac • petak, 02.11.2007.

David Nalbandian je drugi put u posljednja tri tjedna bio prejak za Rogera Federera. Nakon finala Madrida prije manje od 14 dana, prvi tenisač svijeta zapeo je na Argentincu i među posljednjih 16 Masters Series turnira u Parizu. Mihail Južnji slavio je u borbi za Šangaj u posljednjem meču programa...

Svaki poraz prvog na svijetu je vijest dana, a bilo je tako i ovog četvrtka kad se Federer ponovno "nasukao" na Davidu Nalbandianu. Argentinac je reprizirao Madrid uz još jedan odličan nastup i prolaz sa 6:4, 7:6(3), a mogao je slaviti i lakše.

U prvom setu Nalbandian je izgradio rano vodstvo od 5:2, pa iskoristio drugi servis za set, dok je u drugoj dionici breakom u devetom gemu poveo sa 6:4 i 5:4. No, prvopostavljeni Švicarac odbio se predati bez nastavka otpora. "Preživio" je Argentinčev servis za meč i okrenuo na 6:5, u 12. gemu propustio loptu za ulazak u treći set, dok u tie-breaku ipak više nije mogao puno, uhvatio je samo tri poena.

Nalbandian je drugom uzastopnom pobjedom nad Federerom poravnao ukupni međusobni omjer na 8-8, a idući izazov bit će mu četvrtfinalni ogled protiv petog nositelja Davida Ferrera, koji je ranije u četvrtak eliminirao Tomaša Berdycha. No, na Argentinčevu žalost, štogod napravio do kraja tjedna, više nema izgleda dohvatiti osmo mjesto Race ljestvice i plasman na Masters Cup u Šangaju. Dolazak Andyja Murraya i Richarda Gasqueta do pariškog susreta u četvrtfinalu eliminirao ga je iz konkurencije.

U borbi za put u Kinu više nije ni Tommy Haas, koji je uoči osmine finala bio osmi na Race listi, na posljednjoj poziciji koja osigurava Masters Cup. Nijemca je u posljednjem meču dana oko jedan iza ponoći u petak sa 6:4, 1:6 i 6:3 "dokrajčio" Mihail Južnji.

Bio je to meč s nekoliko preokreta. U prvom setu je Rusu bio dovoljan break već u prvom gemu, koji je trajao čak deset minuta, dok je u nastavku Haas propustio nekoliko break-lopti za povratak. U toj fazi meča je promašio previše i puno toga poklonio suparniku, no sve se promijenilo u drugom setu i početkom trećeg, kad se Nijemac činio kao izgledniji pobjednik. U drugoj dionici projurio je sa samo jednim izgubljenim gemom, dok je u trećoj priprijetio već u prvom gemu, u kojem je Južnji "preživio" 15:40 i još dvije break-lopte.

Haas je imao i 30:40 kod 2:2, a naplata za te propuštene šanse dogodila se samo gem kasnije, uz break Južnjog za 4:2 koji je nepovratno usmjerio stvari u njegovu korist. Slaveći gotovo svaki dobro odigrani poen kao da je na pragu osvajanja naslova, Rus je do kraja meča ostao čvrst i uzeo vrijednu pobjedu.

Koliko je točno vrijedna, bit će poznato tek u nastavku turnira. Južnji je i dalje u konkurenciji za nastup na Masters Cupu, no zaostatak za Tommyjem Robredom, koji se nalazi na osmom mjestu Race ljestvice, iznosi prilično velikih 39 bodova.

Već u petak slijedi još jedan ozbiljan izazov, četvrtfinale protiv Rafaela Nadala, protiv kojeg je dosad slavio u tri od osam međusobnih susreta. Izdvaja se prošlogodišnji prolaz u četiri seta u četvrtfinalu US Opena kad je Rus odigrao vrlo inspirirano, ovog petka bi mu moglo trebati nešto slično...

Masters Series Pariz, 1.11.2007., osmina finala: Nalbandian (Argentina) - Federer (Švicarska, 1) 6:4, 7:6(3), Južnji (Rusija) - Haas (Njemačka, 9) 6:4, 1:6, 6:3.

Parovi četvrtfinala: Nalbandian (Argentina) - Ferrer (Španjolska, 5), Murray (Velika Britanija, 15) - Gasquet (Francuska, 10), Robredo (Španjolska, 8) - Baghdatis (Cipar), Južnji (Rusija) - Nadal (Španjolska, 2).

Poredak tenisača koji još nisu osigurali Masters Cup:
7. Fernando Gonzalez (Čile) 381 bod
8. Tommy Robredo (Španjolska) 353
9. Andy Murray (Velika Britanija) 351
10. Richard Gasquet (Francuska) 346
11. Tommy Haas (Njemačka) 344
12. James Blake (SAD) 342
13. Tomaš Berdych (Češka) 337
14. Carlos Moya (Španjolska) 317
15. Ivan Ljubičić (Hrvatska) 316
=16. Guillermo Canas (Argentina) 314
=16. Mihail Južnji (Rusija) 314
18. Marcos Baghdatis (Cipar) 300

Napomena: Podebljanim slovima označeni su igrači koji ovog tjedna još nastupaju u Parizu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!