Ostali sportovi

Colts vs. Pats - dvoboj nedodirljivih

Mario Majdić Natrlin • petak, 02.11.2007.

Slijedi najveći dvoboj regularnog dijela sezone. Ovaj je tjedan već prozvan hype week zbog količine interesa i rasprava koje sa sobom donosi ova utakmica. Ovo je trenutno najveći rivalitet u američkom profesionalnom sportu. Dvoboj možda najboljih momčadi koje su ikad igrale američki nogomet...

Teško je bilo suspregnuti razgovor o međusobnom susretu Coltsa i Patriotsa u devetom tjednu, taj je susret cijelo vrijeme bio negdje u pozadini svijesti i igrača i medija, osobito nakon što su obje momčadi počele suvereno dominirati ligom i kada je postalo jasno da možda jedino mogu pobijediti sami sebe, odnosno jedna drugu. Patriotsi imaju omjer od osam pobjeda i nula poraza, ali toj je samo vrh sante leda u razumijevanju svega što je ova momčad napravila do sada ove sezone, Coltsi imaju sedam pobjeda zbog jednog tjedna pauze i također su neporaženi.

Coltsi su trenutni NFL prvaci, Coltsi već godinama dominiraju ligom (barem u regularnoj sezoni, jer bi se u doigravanju, sve do prošle godine, raspali), Coltsi imaju možda i najboljeg dodavača u povijesti ovog sporta u pojavi Peytona Manninga, u prethodne su tri utakmice pobijedili Patriotse, ovoga ih puta dočekuju kod kuće, a Coltsi unatoč svemu tome nisu favoriti. I ne samo to. Dodavač New Englanda Tom Brady opasno prijeti srušiti Manningov rekord u broju TD-a bačenih u jednoj sezoni (49), Patriotsi protivnike često ostavljaju na 34+ razlike, imaju najjači napad lige, te veoma kvalitetnu obranu. Govori se o prvom ikada omjeru 16-0, ukratko Patriotsi izgledaju nepobjedivo.

WR Randy Moss ove se sezone preporodio u New Englandu i pokazao sav raskoš svog talenta. Moss predvodi ligu sa 11 TD-a u sklopu 779 yarda. Sezonu karijere igra i drugi WR Patriotsa Wes Welker sa najviše uhvaćenih lopti (56) u momčadi New Englanda i šest TD-a. Ništa ne zaostaje ni Donte Stallworth (tri TD-a) koji svojom brzinom i prodornošću predstavlja dodatno oružje za New England. Brady je u ovim momcima dobio grupu veoma kvalitetnih „meta“ pa nije nimalo čudno da predvodi ligu sa 2387 bačenih yardi i postotkom upotpunjenih dodavanja od 74.2%.

Coltsi ove godine ne primaju količinu pažnje na koju su navikli, vjerojatno zbog rutinskog načina pobjeđivanja i već dobro poznate lakoće u igri i priznaju da im odgovara status koji imaju ulazeći u ovu utakmicu. Manning i društvo u napadu možda ne igraju tako spektakularno i blještavo kao Patsi, ali rezultati su tu i oni iz tjedna u tjedan upisuju pobjede. Najveće je pitanje WR Marvin Harrison koji zbog ozlijede koljena pauzira već nekoliko tjedana i upitan je za nedjelju. Možda upravo njegova prisutnost bude odlučujuća, jer iako imaju Reggieja Waynea (pet TD-a u sklopu 44 uhvaćene lopte) koji ove sezone igra odlično, i TE-a Dallasa Clarka koji je dodatan impuls Coltsima, Indianapolisu će trebati Harrison i njegovo iskustvo. Ipak, od ove godine, Coltsi imaju novo oružje koje skida pritisak sa Maninga i zbog kojeg Coltsi puno više drže loptu na zemlji. To je 24-godišnji Joseph Addai koji je do sada zaslužan za 7 TD-a, ali i puno više od toga, za novu dimenziju napadu Coltsa i novu brigu obrani Patriotsa.

A upravo su obrane možda i odlučujući faktor u ovoj utakmici. Coltsi su ove godine poboljšali igru svoje obrane koja je protiv dodavanja rangirana kao prva u ligi i Bradyja čeka najveći izazov do sada te će imati puno manje vremena za bacanje lopte. Obrana Coltsa je nevjerojatno pokretljiva i brza predvođena DE-om Dwightom Freeneyjem, LB-em Garyjem Brackettom, i odličnim SS-om Bobom Sandersom. S druge strane Manninga čeka grupa igrača željnih napada i rušenja ovog QB-a. Jasno je da će obrana Patriotsa pod svaku cijenu htjeti probiti napadačku liniju Coltsa i doprijeti do Manninga te ga izbaciti iz „džepa“. U tome će ih predvoditi LB-i Mike Vrabel i Tedy Bruschi.

Ove će dvije generacije nesumnjivo ući u povijest kao jedni od najboljih, na pitanje koji će od njih biti veći i bolji u očima povijesti, dio odgovora bit će i u bitci koju vode u nedjelju u Indianapolisu. Jedno je sigurno, čeka nas najbolje što američki nogomet može pružiti i u najmanju ruku odlična i zanimljiva utakmica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!