Nogomet

Sjajni Olić i Rakitić, Bayernu prvi poraz

Petar Plevnik • subota, 10.11.2007.

Dva su susreta bila u središtu zbivanja subotnjih utakmica 13. kola Bundeslige. Branitelj naslova Stuttgart je za samo 45 minuta igre uspio nanijeti Bayernu prvi ovosezonski poraz, dok su u remiju Schalkea i HSV-a glavne uloge pripale strijelcu Ivici Oliću te asistentu Ivanu Rakitiću...

Poljuljan s dva uzastopna remija Bayern je doputovao na noge Stuttgartu, koji je na rasprodanom Gottlieb Daimleru želio potvrditi kako dvije uzastopne pobjede u prvenstvu nisu slučajnost. Od prve minute domaćini su krenuli agresivno prema golu povratnika Kahna, što im se isplatilo već u 10. minuti. Magnin je probio lijevi bok, uputio centaršut na drugu vratnicu, a Gomez iz neposredne blizine dovodi Švabe u vodstvo.

Udvostručenje domaćeg vodstva stiglo je u 30. minuti. Hilbert je odigrao rolicu za Bastürka, a turski reprezentativac preciznim udarcem s ruba 16-erca po drugi put matira Kahna. Vjerojatno najgorih 45 minuta Bavaraca u ovoj sezoni svojim je drugim, a trećim Stuttgartovim pogotkom u 42. minuti zaključio Gomez, nakon loše reakcije gostujuće obrane.

U nastavak susreta Hitzfeld ulazi sa Kloseom i Schweinsteigerom umjesto Podolskog i Lella, no ionako male izgleda Bayerna da učini nešto više upropastio je Lucio crvenim kartonom u 70. minuti. Usprkos igraču manje, Bavarci su do kraja susreta stigli do počasnog pogotka, preko Luce Tonija u 86. minuti.

Odličan susret odigran je i u Gelsenkirchenu, gdje su snage odmjerili i bodove podijelili Schalke i HSV. Svoje mjesto u prvih 11 našli su i Ivan Rakitić i Ivica Olić, koji se vratio na mjesto lijeve polušpice. Susret je bolje otvorio Schalke, koji je u vodstvo stigao u 12. minuti. Rakitić je uputio sjajan centaršut s desne strane, a Krstajić nadvisio Kompanya te glavom doveo domaćine u vodstvo.

Rani pogodak nije šokirao goste, koji preuzimaju inicijativu i u 28. minuti umalo dolaze do izjednačenja, no Van der Vaart je zamalo ostao prekratak. Do zasluženog izjednačenja HSV dolazi sedam minuta kasnije, nakon što domaća obrana loše raščišćava napad domaćina, lopta dolazi do Guerrera, koji na drugoj vratnici pronalazi Olića, a hrvatski reprezentativac u padu glavom zabija za 1:1.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Sjajnu prigodu da ponovno dođe u vodstvo, u posljednjim je trenucima prvog dijela propustio Bajramović, kojeg je potpuno usamljenog još jednim beckhamovskim centaršutom pronašao Rakitić, no udarac BiH-a reprezentativca odlazi iznad gola. Gotovo identičnu prigodu hrvatski je reprezentativac pripremio i Asamoahu u 56. minuti te Rostu u 63. minuti, no ponovno je izostala realizacija.

Najbolju prigodu za pobjedu HSV je imao u 71. minuti, kada Van der Vaart cilja sam gornji kut, no vratar Neuer fantastičnom se reakcijom iskupljuje za nekoliko ranijih nesigurnosti. Bila je ovo definitivno jedna od najboljih partija Ivana Rakitića, koji je zamijenjen u 80. minuti, kao i Ivice Olića, koji je osim postignutog pogotka sjajno odradio defenzivni dio, nekoliko puta zaustavivši Asamoaha.

Za razliku od Lige prvaka, s odličnim igrama u Bundesligi nastavio je Werder, koji je pobjedom nad Karlsruheom došao na samo bod zaostatka za Bayernom. Gotovo pola sata odolijevali su gosti napadima domaćina, no za genijalnost Diega iz 25. minute nisu imali rješenja. Nakon duplog pasa s Almeidom, Brazilac je fantastičnim udarcem s ruba 16-erca doveo Werder u vodstvo.

Lijek za Diega gostujuća obrana nije imala ni u posljednjim trenucima prvog dijela, kada Jensen izbacuje Brazilca u kontru, Görlitz je nedovoljno odlučan i Diego lakoćom pogađa za 2:0. Potvda pobjede Werdera, za kojeg je od 72. minute igrao Jurica Vranješ, stigla je u 66. minuti, kada se u strijelce upisao Almeida, a konačnih 4:0 djelo je Nalda u 76. minuti.

Dvoboj protiv Eintrachta vrlo bi lako mogao biti posljednji u kojem je Borussiju s klupe vodio Thomas Doll. A puno je toga moglo biti drugačije da u drugoj minuti Klimowicz nije sa samo nekoliko metara promašio prazna vrata. Borussia je nastavila s inicijativom, no bolje prigode do kraja prvih 45 minuta imali su gosti, koji su preko Takahare u dva navrata mogli stići u vodstvo.

I drugo poluvrijeme Borussia je otvorila prigodom, no udarac Petrića u 47. minuti odlazi preko vrata. S druge strane, gotovo prvi izlet gostiju u 16-erac Borusije u nastavku susreta završio je pogotkom, a u strijelce se glavom, nakon ubačaja Ochsa, upisao Amanitidis.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Unatoč šokantnom vodstvu, Borussia se ne predaje već sve karte baca u napad. Pröll u 61. minuti sjajno reagira na udarac Tinge, da bi u 71. minuti Robert Kovač glavom pogodio vratnicu. Ipak, sreća se konačno osmjehnula domaćinima u 80. minuti, kada Kringe posprema odbijanac u mrežu gostiju za konačnih 1:1. Robert Kovač odigrao je svih 90 minuta, dok je Mladen Petrić zamijenjen u 67. minuti.

Najmanje pogodaka gledatelji su vidjeli u Berlinu, gdje je Hertha u zimskim uvjetima teškom mukom izborila tri boda protiv Hannovera. Domaćini su do pobjede došli tek tri minute prije kraja susreta, zahvaljujući Brazilcu Limi. Josip Šimunić odigrao je svih 90 minuta za domaćine, ponovno u veznom redu.

Nakon dugo vremena u Rostocku je igran prvoligaški derbi dvaju nekadašnjih istočnonjemačkih momčadi, a uspješnija je bila Hansa. Domaćini su u vodstvo stigli u 18. minuti preko Kerna, da bi Energie do izjednačenja stigao u 59. minuti pogotkom Da Silve. Tek što je Hansa krenula s centra, Kern svojim drugim pogotkom vraća domaćine u vodstvo, da bi sjajnu partiju domaći napadač okrunio hat-trickom u 74. minuti. U posljednjoj minuti Skela tek uspijeva smanjiti na konačnih 3:2.

U redovima gostiju od hrvatskih igrača nastupio je tek Mario Cvitanović, svih 90 minuta, dok su Stiven Rivić i Kristijan Ipša bili na klupi.

Bundesliga, 13. kolo, 10.11.2007.:
Schalke - HSV 1:1, Stuttgart - Bayern 3:1, Borussia - Eintracht 1:1, Hertha - Hannover 1:0, Hansa - Energie 3:2, Werder - Karslruher 4:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!