Rukomet

Skupina A: Hrvatska i protivnice

Goran Markuš • ponedjeljak, 19.11.2007.

Uoči nadolazećeg Svjetskog rukometnog prvenstva za žene Sportnet vam donosi kratak pregled preliminarne A grupe u kojoj se uz Hrvatsku nalaze reprezentacije Francuske, Argentine i Kazahstana.

Hrvatska: Organizacijom ženskog svjetskog rukometnog prvenstva 2003. godine Hrvatski rukometni savez (HRS) je očekivao uzdizanje hrvatskog rukometa u međunarodnim vodama. Nakon ispadanja u preliminarnoj grupi Hrvatice su pokazale kako još nisu bile spremne učiniti taj iskorak.

Dvije godine kasnije, na svjetskom prvenstvu u Rusiji naše reprezentativke uspijevaju, kao treće u preliminarnoj skupini proći u glavni krug natjecanja. Nažalost, to je bio i kraj naših uspjeha pošto smo nakon pet utakmica u skupini skupili jednako toliko poraza.

Trener, Josip Šojat ima velike ambicije no naglašava kako se ne smiju zanositi dobrim predstavama na Croatia Cupu već treba krenuti utakmicu po utakmicu. Uistinu, očekivanja su velika i biti će ih vrlo teško opravdati, no želja i snaga su tu i samo ih trebamo znati pametno i korisno iskoristiti.

Francuska: Nakon drugog mjesta 1999. i petoga 2001. ženski rukomet u Francuskoj dostiže svoj vrhunac i 2003. u Hrvatskoj osvajaju Svjetsko prvenstvo. Nakon toga priznanja Francuskinje su bile sigurne kako ih ništa ne može zaustaviti, no prevarile su se. 2005. godine u Rusiji izbačene su iz glavnog kruga natjecanja bez ijedne pobjede. Bio je to veliki udarac za tadašnje svjetske prvakinje.

Kao domaćini ovogodišnjeg svjetskog prvenstva Francuskinje su opravdane favoritkinje u skupini. Pružena im je prilika da se vrate u sam vrh svjetskog rukometa, a hoće li ju iskoristiti ovisi samo o njima.

Argentina: Mlada momčad Argentine nikada nije imala zapaženu ulogu u svjetskom rukometu. Nakon 2001. u kojoj nisu nastupile na svjetskom prvenstvu, 2003. ispadaju iz preliminarne grupe kao najlošija momčad sa deset poraza i niti jednom pobjedom. 2005. godina je bila sitnicu bolja pošto su uspjele savladati slabašnu reprezentaciju Kameruna sa rezultatom 21-20 i tako prikupiti jednu pobjedu.

Na ovo prvenstvo dolazi mlada momčad, sa nekoliko djevojaka iz juniorskog sastava koji je nedavno bio vrlo uspješan na Južnoameričkim igrama. Njihova lepršavost i mladost glavni su aduti ove reprezentacije u nadolazećem prvenstvu i ako im se ponudi prilika za prolaz grupe sigurno će ju objeručki prihvatiti.

Kazahstan: Najveći uspjesi ove reprezentacije su dva finala (2002. i 2006.) na Azijskim igrama gdje su oba puta poražene od Južne Koreje. Trener, Lev Yaniyev je uvjeren kako ih je preveliki respekt prema momčadi Južne Koreje stajao prvenstva, no naglašava kako se ista pogreška neće ponoviti i na ovogodišnjem svjetskome prvenstvu.

Upravo njihova rasterećenost na ovom prvenstvu čini ih potencijalnim bombama, a činjenica da se finale svjetskog prvenstva održava na 16. godišnjicu nacionalne nezavisnosti samo pojačava ovaj dojam. Kakvo bi to slavlje bilo?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!