Tenis

Godina bez Šangaja i Top 10

Branimir Korać • utorak, 20.11.2007.

2007. godinu Ivan Ljubičić obilježio je promjenjivom igrom. Prevelike amplitude u formi izbacile su ga na kraju i sa završnog Masters Cupa u Šangaju gdje je igrao posljednje dvije sezone...

Bilo je turnira na kojima je Ivan svakako mogao doći i do boljeg rezultata, a samim time i do krune sezone, nastupa na Masters Cupu. No nisu samo promjenjive igre i pad forme uzrokovali neodlazak u Kinu već je tome kumovao i problem s bubrežnim kamencom zbog kojeg je morao i propustiti Davis Cup dvoboj s Velikom Britanijom, a problemi su se javili baš uoči početka dvoranske sezone gdje je Ivan najjači. Ovu godinu Ivan će pamtiti i kao posljednju godinu u kojoj je nastupao za Davis Cup reprezentaciju.

Sezona je otvorena prvog siječnja u Dohi. Ljubičić je odigrao vrlo dobar turnir i na kraju ga i osvojio svladavši u finalu Andyja Murraya. U dva navrata Ivan je opasno visio i to u mečevima Mihailom Južnjijem u četvrtfinalu te Jonasom Bjorkmanom u polufinalu. Uspješno se izvukao iz problema te sa 6:4, 6:4 u finalu nadigrao mladog Britanca što mu je donijelo i pomak na ATP ljestvici na četvrto mjesto. Dva tjedna ''Ljubo'' se držao na četvrtoj poziciji, a onda je uslijedio pad na osmu poziciju. Za sve je kriv loš nastup na Australian Openu gdje ga je unatoč velikim očekivanjima već u prvom kolu nadigrao Mardy Fish u četiri seta nakon gotovo tri sata igre. Imao je Ivan dovoljno prilika za preokrenuti meč, ali Fish je ipak bio bolji te je slavio.

Razočaranje nastupom na Australian Openu Ljubičić je isprao u Zagrebu. Na Zagreb Indoorsu branio je naslov iz 2006. godine, no nije ga i obranio. Samo je u prvom kolu imao lagan posao kada je bez problema svladao Karanušića da bi onda uslijedila tri vrlo teška meča s Koubekom, Johanssonom i ponovno Južnjijem. U finalu ga je dočekao Marcos Baghdatis i u tri izjednačena seta odnio pobjedu.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Obveze na Touru Ivan je kratko stavio na stranu i posvetio se Davis Cupu. Hrvatska je u veljači gostovala u Krefeldu kod Njemačke, upisala poraz, a upravo Ivanov poraz od Haasa označio je početak slavlja za Nijemce. Na poraz u Davis Cupu Ljubičić je dodao i poraz u prvom kolu Marseillea od Nicolasa Mahuta u dva lagana seta i tako potvrdio nestalnost forme.

Kako je amplituda forme išla poput sinusoide u prvom dijelu sezone pokazao je i turnir u Rotterdamu. Razočaranje iz Marseillea je zaboravljeno i Ljubičić je u Rotterdamu došao do finala. U polufinalu je u odličnom meču svladao Nikolaja Davidenka, no Mihail Južnji u finalu je bio svježiji i bolji i uzvratio za ranija dva ovogodišnja poraza.

Turnir u Rotterdamu bio je ujedno i posljednji uoči američke turneje gdje je Ivan odigrao vrlo dobro u Indian Wellsu i Miamiju. U Indian Wellsu je došao do četvrtfinala pobijedivši usput i Davida Nalbandiana, ali za ulazak među četiri ispriječio se Andy Roddick. Dobar rezultat polučen je i u Miamiju gdje su pobijeđeni Jarkko Nieminen i Juan Ignacio Chela, ali u polufinalu je Guillermo Canas odigrao odličan meč i Ivana ispratio s turnira.

Povratak iz SAD-a označio je početak zemljane sezone koja nije bila uspješna. U Monte Carlu svladan je Stepanek, ali već u drugom kolu previsoka prepreka bio je Richard Gasquet. U Rimu je Ivan zapeo već na prvoj stepenici na kojoj je stajao Jose Acasuso da bi u Hamburgu svladao Florenta Serru, ali i imao nesreću da odmah ide na Davida Ferrera protiv kojeg nije imao šanse. Tjedan dana uoči Roland Garrosa Ivan je igrao u austrijskom Portschachu i upisao razočaravajuć rezultat. Teško je izborio startnu pobjedu protiv Amera Delica da bi u drugom kolu upisao neočekivan poraz od Peruanca Luisa Horne.

Na drugom grand slamu sezone ne može se reći kako je imao sreće sa ždrijebom. Unatoč tome došao je do trećeg kola gdje ga je u iscrpljujućem meču u pet setova svladao talijanski specijalist za zemljanu podlogu Filippo Volandri. Prije toga Ivan je nadigrao dvojicu respektabilnih igrača - Arnauda Clementa i Stanislasa Wawrinku. Poraz u trećem kolu Roland Garrosa je ujedno i značio ispadanje iz prvih deset na ATP entry ljestvici obzirom da je od prošle godine branio polufinale.

Slika 2 od 3.

Travnatu sezonu Ivan je otvorio ispadanjem u osmini finala Queen'sa od Nicolasa Mahuta da bi nakon toga u Hertogenboschu osvojio svoj prvi turnir na ovoj podlozi. Istina, ždrijeb mu je bio otvoren, do finala je svladao četvoricu igrača koji neće baš travu odabrati kao svoju najdražu podlogu, a u borbi za naslov igrao je protiv već pomalo zaboravljenog Petera Wesselsa. Uz dosta problema Ivan je došao do pobjede u tri seta protiv tipičnog igrača travnatih podloga. Ovaj rezultat davao je nadu u konačno odličan nastup u Wimbledonu, no baš i nije bilo tako. Spadea i Hernych očekivano su bili inferiorni, no neočekivano je upisan poraz od Paul-Henrija Mathieua u trećem kolu u četiri seta.

S velikim nadanjima i željom da ne razočara navijače, van je doputovao u Umag. No već u prvom kolu naletio je na minu i upisao poraz u dva seta od iskusnog Rumunja Andreia Pavela. Nije se dugo Ivan zadržao u Hrvatskoj već se zaputio odmah prema Sjevernoj Americi pripremajući se tamo za nastupe na Masters Series turnirima i US Openu. No rezultat nije bio niti tamo dobar. U Montrealu je već u prvom kolu iznenađujuće poražen od skromnog Amerikanca Waynea Odesnika da bi neočekivano izgubio i u Cincinnatiju od zemljaša Nicolasa Almagra već u prvom kolu. Nisu to bili dobri znakovi uoči US Opena gdje je Ivan imao velike planove. Krenuo je dobro i očekivano lako svladao Vliegena i Pavela, ali u trećem kolu neočekivano je poražen od Chele u pet setova i tako i na posljednjem grand slam turniru sezone ostao bez zapaženog rezultata.

Postalo je već tada jasno kako će Ivan teško do završnice sezone i Masters Cupa u Šangaju, no nada je trajala. Naznake povratka u formu stigle su u Šangaju gdje je svladao na putu do polufinala i Marcosa Baghdatisa, no za ulazak u finale bolji je bio Fernando Gonzalez.

Na žalost to je bilo sve. Do kraja sezone Ivan je bio dosta daleko od prave forme iako je upisao dva četvrtfinala u Beču i Lyonu. U Beču je lako poražen od Seppija, a u Lyonu od Falle što su svakako razočaravajući porazi. U međuvremenu je Ivan izgubio i u Madridu od Koubeka da bi sezonu završio ispadanjem u drugom kolu Pariza porazom od Marcosa Baghdatisa.

Ivan je sezonu završio kao 18. igrač svijeta na ATP entry ljestvici što mu je najlošiji ranking još od 2004. godine kada je završio godinu kao 22. igrač svijeta. Servis je i ove godine bio Ivanov forte što pokazuje i drugo mjesto (iza Ive Karlovića) po broju pogođenih aseva, treće mjesto po postotku osvojenih poena nakon prvog servisa i četvrto mjesto po postotku osvojenih servis gemova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!