Košarka

Izraelski ponos drugorazrednih Amerikanaca

Kristian Hohnjec • četvrtak, 22.11.2007.

Iako je Maccabi još uvijek ime koje izaziva respekt među poklonicima košarke, Izraelci su daleko od dominantne momčadi koja je prije nekoliko godina harala Euroligom. Izostanak jedinog preostalog člana sjajnog terceta, Nikole Vujčića znači da šanse Cibosa nisu samo teoretske....

Neven Spahija prošle sezone osvojio je izraelski naslov, a u četvrtfinalu Eurolige izbačen je od moskovskog CSKA. Objektivni promatrači reći će da je s obzirom na kvalitetu rostera to bio i više nego optimalan rezultat, međutim šibenski stručnjak morao je otići. Nerealna očekivanja i (pre)velike ambicije Izraelaca zadnjih sezona ne prati odgovarajuća igračka podrška.

Na oduševljenje javnosti na klupu je instaliran lokalni heroj Oded Kattash, no već nakon prvih poraza počela su negodovanja o njegovom neiskustvu i (ne)sposobnosti. Maccabi je ovog ljeta puno tržio. Amerikanci poput Cummingsa ili Fizera vrlo dobar su ili izvrstan izbor za klub poput Cibone, ali ne i za momčad koja cilja na krov Europe. Iako je to još uvijek na papiru respektabilna družina, ovaj Macabbi ne spada među creme de la creme europske košarke.

Bivši igrač Partizana Vonteego Cummings nominalno je prvi play, njegova rezerva sunarodnjak mu je Will Bynum, a određeni interval na "jedinici" odrađuje i startni bek šuter Yotam Halperin. Cummings je zasad veliko razočaranje. Šut ga ne služi i još uvijek nije zabilježio dvocifren učinak u Euroligi, a kao velik distributor nikada nije bio poznat. Bynum je ekplozivnija verzija Ciboninog Kelleya s još manje organizatorskih sposobnosti i razumijevanja za igru.

Talentirani Izraelac Halperin tehnički je odličan igrač, koji je tijekom posljednjih sezona stekao reputaciju jednog od najvećih plašljivaca na europskih terenima. Ukoliko je neizvjesna završnica, Halperin je čovjek kojeg želite na liniji slobodnih bacanja. 36-godišnji Derrick Sharp još uvijek je najvažniji igrač s klupe, a uz prepoznatljiv šut za tricu može odigrati i prihvatljivu obranu. Uz Sharpa glavna prijetnja s distance je povratnik David Blutenthal. Vanjsku liniju upotpunjuju najveća izraelska nada Omri Casspi i Brazilac Alex Garcia. Obojica imaju sporadičnu minutažu.

U nedostatku Nikola Vujčića glavna referenca u postu bit će im Marcus Fizer. Nekada igrač na kojem su Chicago Bullsi gradili budućnost, a danas pretili centar upitnih motiva. Njegova talentiranost nije sporna, veoma je dobar napadač, međutim igra u obrani stran mu je pojam. Lior Eliyahu prošle sezone pokazao je sav potencijal iznimno dobro surađujući s Vujčićem. Stoga je veoma čudno nakrcavanje Amerikancima ispod obruča. Još dvojica bivši NBA-ovaca su tu.

Morris je fizički i defenzivni specijalist, dok je Urugvajac Batista slabiji u individualnoj obrani, ali dobro skače i ima solidnu post igru. Iako je bez dvojice najboljih igrača - Vujčića i Bursteina, Maccabi je i dalje veliki favorit. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da Cibona ima jedan od najineptnijih omjera kada odleti s Plesa. Zagrepčanima je ovo idealna situacija. Izgubiti ne mogu ništa, a dobiti mogu sve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!