Zimski sportovi

Ivica protiv uspomena

Goran Tomičić • srijeda, 28.11.2007.

U američkom Beaver Creeku ovog tjedna su na rasporedu muške utrke superkombinacije, spusta, superveleslaloma i veleslaloma. Naravno, nama će najzanimljivija biti superkombinacija...

Ivica Kostelić će u četvrtak u 19:00 i 22:30 pokušati doći do pobjede u superkombinaciji na stazi Birds of prey, bez obzira na loša sjećanja vezana uz stazu u Beever Creeku na kojoj se teško ozlijedio prije nekoliko sezona. Utrka počinje spustom, na čije bi odvijanje veliki utjecaj moglo imati loše vrijeme, koje je uzrokovalo otkazivanje drugog treninga.

Naš najbolji skijaš s punim pravom se može nadati odličnom rezultatu, a možda i najbolji dokaz toga je nedavno 32. mjesto na spustu u Lake Louiseu. Naravno, u superkombinacijskom spustu najvažnije je biti brži od ostalih slalomaša, a najopasniji konkurenti su Raich i Miller. U krugu favorita bio bi i Svindal, ali aktualnog osvajača Velikog kristalnog globusa će ozljeda na dulje vrijeme odvojiti od utrka. Ivica je prošlosezonsku superkombinaciju u Beever Creeku propustio upravo zbog loših uspomena, ali ta odluka ga je u završnici sezone stajala gubitka Malog kristalnog globusa.

U prošlosezonskim utrkama superkombinacije u Wengenu i Kvitfjelu Ivica je ostvario solidne spustaške rezultate (25. i 28. mjesto) i to je najbolji putokaz prema pobjedi u Americi. U Reiteralmu se superkombinacija sastojala od superveleslaloma i slaloma, a to je onda sasvim drugačija utrka. Paradoksalno je to što će Ivica rezultat tražiti u spustu, a slalom bi trebao poslužiti za očuvanje prednosti, što je najbolje izvesti sigurnim, no ipak ne preopreznim nastupom. Ivica to svakako može.

U superkombinaciji nastupa i Natko Zrnčić-Dim, koji je prošle sezone upravo na ovoj stazi 23. mjestom osvojio svoje prve bodove u Svjetskom kupu. Radi stjecanja iskustva nastupaju Ivan Ratkić i Tin Široki, ali ni njihov dobar rezultat nije nemoguć.

Petak donosi izuzetno zanimljivu utrku spusta. U Lake Louiseu su se nova imena priključila vrhu kraljevske discipline. Malo je stručnjaka očekivalo plasman Hudeca, Sullivana i Budera na postolje, ali dokazali su da na njih vrijedi računati. Favorite je gotovo nemoguće prognozirati, ali svakako vrijedi izdvojiti Cuchea, Walchhofera i Raicha, za kojeg je teško vjerovati da će opet ostati bez bodova, a Miller je favorit u gotovo svakoj utrci na kojoj nastupa. Zanimljivo će biti vidjeti nastupe Amerikanaca na domaćem terenu, jer uz Millera, koji će vjerojatno voziti svojim prepoznatljivim stilom, do vrha mogu Ligety i odlični Nyman. Ivica Kostelić če vjerojatno biti jedini hrvatski predstavnik, a mogao bi osvojiti prve spustaške bodove u karijeri. Mnogo toga će ovisiti i o nastupu u superkombinaciji.

Subota je dan za superveleslalom i lov našeg najboljeg skijaša na nove bodove u brzim disciplinama. Biti će jako zanimljivo vidjeti može li ponoviti odlično 28. mjesto iz Lake Louisea. Vjerojatno će nastupiti i Natko, budući da je Ivica odličnim nastupom otvorio Hrvatskoj još jednom mjesto u ovoj disciplini. Prvi favoriti su isti kao u spustu - Raich, Cuche i Miller. Iznenaditi bi mogao Jerman, a od Maiera se očekuje povratak u formu. Kanađani se mogu nadati novim dobrim rezultatima, budući da su Kucera i Hudec u sjajnoj formi.

Veleslalom je posljednja utrka programa na stazi Birds of prey, a biti će to i jedina utrka bez naših skijaša. Kao najveće kandidate za pobjedu treba izdvojiti Millera i Raicha, koji nakon ozljede Svindala ostaju najveći favoriti za ukupnu pobjedu. Najvećeg suparnika će svakako imati u Palanderu, a tu su i talijanski predstavnici Simoncelli i Moelgg, dok je favorit iz sjene Berthod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!