Nogomet

Nisu se obrannili

Tomislav Pacak, Marin Vuković • četvrtak, 29.11.2007.

Deja vu, tako se najkraće može opisati Dinamovo gostovanje u Norveškoj. Brann iz Bergena je ni kriv ni dužan upisao tri boda protiv Modrih koji će opet jednu europsku utakmicu pamtiti po propuštenim šansama i glupim pogreškama, a u zrakoplovu se pitati "kako se ovo dogodilo"...

U vrlo čudnoj utakmici u Bergenu, Brann je pobijedio Dinamo s 2:1 i tako napravio ogroman korak prema ostanku u Europi. Dinamo je odigrao vrlo dobrih prvih 45 minuta, propustio niz šansi, a kazna je stigla u sudačkoj nadoknadi kada je Gordon Schildenfeld napravio još jedan veliki europski kiks - skrivio je jedanaesterac i zaradio crveni karton te tako doveo Modre u iznimno tešku situaciju. Iako se pogotkom Vukojevića Dinamo brzo vratio u egal, s 10 igrača hrvatski predstavnik nije izdržao, Bakke je zabio za važnu pobjedu norveškog prvaka.

Dinamo je zaigrao u očekivanom sastavu, sa Sammirom u prvoj postavi, a Guelom na klupi, te s Balabanom kao jedinim isturenim napadačem. Iznenadio je izostanak kiše na samom početku, no ta za Bergen rijetka pojava trajala je tek pet minuta, ali se usprkos tomu travnjak dobro držao. Kako se pokazalo, to je puno više odgovaralo tehnički izuzetno superiornom Dinamu koji se od prve minute nametnuo kao ofenzivnija i dominantnija momčad.

Prvi dio ukratko bi se mogao sažeti na sljedeći način - Dinamo je igrao i promašivao, Brann čekao i - dočekao. Nakon desetak minuta ispipavanja snaga, Modri su zaredali prilikama i pravo je čudo što su sve opet uspjeli promašiti Mandžukić i društvo. Izgledalo je kao repriza Basela, no posljednja minuta prvog dijela učinila ga je i teže prihvatljivijim od remija s Baselom.

Započelo je prigodom Mandžukića, nakon što ga je poslužio Sammir, mladi napadač dobro je pucao iz okreta, ali promašuje suprotni kut za koji metar. Mandžukić prijeti i minutu kasnije, ovoga puta uz malu nesigurnost brani Opdal.

U 17. minuti Mandžukić je katastrofalno loše zahvatio loptu iz voleja, lopta se odbila do Vukojevića koji izvrsno puca s 20-ak metara, a još bolje reagira Opdal i odbija u korner.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Da Dinamo ne zaboravi na obranu domaćini su se pobrinuli u 18. minuti kada je lijepom dubinskom loptom u šansu izbačen Helstaad koji iskosa dobro puca, ali je i Koch na visini zadatka.

Odmah nakon te prigode utakmica se vraća u standardne vode, što će reći - Dinamo puno bolje kombinira, puno više prijeti, Modrić i Sammir neuhvatljivi su za obranu domaćih, izvrsno igraju i Pokrivač, Čale i Vukojević, izostao je tek veći učinak Boška Balabana.

U 25. minuti Sammir puca pored gola, a dvije minute kasnije Modrić krasno vara čuvara u šesnaestercu i ubacuje na drugu vratnicu gdje kasni Sammir. Uslijedio je i novi pokušaj Vukojevića, ovoga puta iznad gola.

Norvežani nisu izgledali posebno opasno, ali su svakih 15-ak minuta dobrom dubinskom loptom izigrali Dinamovu obranu, prije svih Gordona Schildenfelda koji se u takvim situacijama očajno loše postavljao. Tako je u 31. minuti "Schifo" malo zaspao, pobjegao mu je Helstad, ali Koch izlaskom na vrh šesnaesterca spašava svoj gol.

I onda, prema već viđenom scenariju, povratak "viktoriji" pred golom Opdala. Prvo je Modrić iz svoje polovice prekrasnim prodorom stigao do 16 metara, opalio prema golu i pogodio stativu. Potom puca Mandžukić, opet je Opdal na mjestu, a mini-pritisak završava pokušajem Ettoa koji odlazi pored gola.

I dok su se već spremali na odmor pitajući se kako su promašili sve te šanse, Dinamovce je zadesio najveći mogući šok - jedanaesterac za protivnika i isključenje Schildenfelda! Opet je dubinska lopta otkrila slabost obrane, Helstad je pobjegao Schildenfeldu koji ga u šesnaestercu ruši s leđa te sucu Balaju ne ostavlja drugi izbor nego da ga pošalje put svlačionice. Bjarnason je bio uvjerljiv s bijele točke, Dinamo je u šoku i nevjerici otišao na odmor.

Tešku zadaću motiviranja momčadi za drugi dio Ivanković je očito dobro odradio, Dinamo je i u drugi dio ušao hrabro i odlučno da izbori barem bod. Trener hrvatskog prvaka odlučio se uvođenjem Carlosa umjesto Sammira stabilizirati momčad, ali nije umanjio napadačke ambicije Modrih.

Ako je prvi dio završio na najgori mogući način, drugi je započeo po idealnom scenariju. Već u trećoj minuti Modrić je dobro centrirao s lijeve strane, a Vukojević je bio odlučan u namjeri da do lopte dođe prije Bakkea, što mu je i uspjelo, te je glavom sprema u mrežu za 1:1.

Ipak, s desetoricom je Dinamu bilo sve teže, težak travnjak i čvrst protivnik umarali su Modrića i društvo, bilo je jasno da bi u tom trenutku Ivanković potpisao i bod. U 71. minuti opasni Helstad prevario je "tunelom" Drpića, pa gol Dinama u posljednji trenutak spašava Etto.

Solidno se držala obrana Dinama, ali kako je padala moć trkača u vezi, tako je i Brann bio sve više pred golom Kocha. U 72. minuti Norvežani su uspjeli stići do pogotka - vrlo dobri Huseklepp nabacio je s desne strane, Karadasov udarac sa samo nekoliko metara fantastično brani Koch, no odbijanac u mrežu posprema Eirik Bakke.

Bilo je jasno da će se Modri teško vratiti u igru, Norvežani su se pametno branili i na kraju - obranili. Najbliže izjednačenju Dinamo je bio u 87. minuti kada je nakon kornera glavom sa samo nekoliko metara tukao Tadić, no nažalost, ni ovoga puta Đakovčanin nije bio precizan.

Tako je okončana još jedna europska utakmica nakon koje Dinamu ostaje zadovoljstvo radi dojma i igre, no to zadovoljstvo u potpunosti je zatamnjeno rezultatom. Šanse još nisu izgubljene, no protiv odličnog HSV-a, te Rennesa u gostima neće biti nimalo lako uloviti pun plijen, a vjerojatno i nemoguće ponove li se pogreške koje Dinamo ne uspijeva riješiti - lapsusi u obrani i promašaji u napadu...

Kup Uefa, skupina D, 3. kolo:
Brann - Dinamo 2:1 (UŽIVO)
(Bjarnason 45'-11m, Bakke 72'/Vukojević 49')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!