Ostali sportovi

"Pomozi onima koji ne vide kao ti"

Sportnet • četvrtak, 29.11.2007.

"Pomozi onima koji ne vide kao ti" zajednički je projekt tvrtki Procter & Gamble i Konzuma, kojim je prikupljeno 250.000 kuna za obnovu i opremanje spavaonica i učionica u kojima borave korisnici Centra «Vinko Bek» u Nazorovoj, te kuglane u Kušlanovoj. Danas je svečano otvorena obnovljena kuglana koja je već godinama popularno mjesto okupljanja i rekreacije slijepih i slabovidnih osoba. Na svečanom otvaranju, upriličenom nekoliko dana prije obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca, bili su prisutni i neki od najboljih hrvatskih sportaša koji su tako pružili sportsku podršku slijepim i slabovidnim kuglačima, osvajačima brojnih međunarodnih odličja...

Akcija "Pomozi onima koji ne vide kao ti" pokrenuta je u srpnju s ciljem prikupljanja potrebnih sredstava za obnavljanje učionica i spavaonica u Nazorovoj i kuglane u Kušlanovoj ulici koji su bili u izuzetno lošem stanju. U tri mjeseca koliko je akcija trajala, građani su kupnjom posebno označenih P&G proizvoda na Konzumovim prodajnim mjestima također dali podršku ovoj akciji, a organizatori akcije su se obvezali da će, neovisno o prikupljenim sredstvima, donirati iznos od 250 tisuća kuna. P&G je Centru također osigurao zalihu deterdženata za pranje rublja tijekom godine dana.

Na prigodnoj svečanosti kuglanu su otvorili direktor tvrtke Procter & Gamble Dražen Stojanović i predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez, dok je Dijana Kralj, ravnateljica Centra, svoje zadovoljstvo donacijom izrazila riječima: "Donacija P&G-ja i Konzuma najveća je koju je Centar ikad dobio. Njena vrijednost za nas nije samo materijalna. Razumjeti potrebu slijepih i slabovidnih da borave u lijepom ambijentu i da se bave sportom znači razmišljati o njihovim potrebama i mogućnostima na pravi način, bez predrasuda. Onaj tko prihvaća slijepe i slabovidne, a time i sve osobe s poteškoćama, kao ravnopravne članove društva, učinio je za njih najviše što je mogao. Zahvaljujem stoga od srca P&G-u i Konzumu što su doprinijeli boljitku i dostojanstvu naših korisnika."

Slika 1 od 2.

Dražen Stojanović, direktor tvrtke P&G, izjavio je da je posebno ponosan što je ova akcija pomogla jednoj od najstarijih ustanova ovakvog tipa u Europi da svojim štićenicima omogući radne i životne uvjete kakve zaslužuju te dodao: "Osobito nas veseli obnavljanje kuglane jer je ona već godinama popularno mjesto okupljanja štićenika Centra. O popularnosti ovog sporta govori i činjenica da, neovisno o ograničenjima, slijepe i slabovidne osobe mogu postići izvanredne sportske rezultate. Izuzetno mi je drago što je zajednička suradnja P&G-ja i Konzuma, uz veliku potporu kupaca naših proizvoda, pridonijela kvalitetnijim uvjetima za stanovanje i učenje, ali i druženje u obnovljenoj kuglani svim sadašnjim i budućim štićenicima Centra 'Vinko Bek'."

Predsjednik Uprave Konzuma zahvalio je kupcima i tvrtki Procter & Gamble na ovoj vrijednoj suradnji: "Zahvaljujem svim kupcima koji su aktivno sudjelovali u ovoj akciji kupnjom P&G proizvoda u Konzumovim prodavaonicama. Također želim zahvaliti P&G-u, našem strateškom dobavljaču, na odabiru Konzuma kao partnera u ovoj akciji. Nadam se da će obnovljeni prostori omogućiti štićenicima ugodniji boravak, učenje i rehabilitaciju, a djelatnicima ugodniji rad i još bolje sportske rezultate."

Svečanost je protekla u dobrom raspoloženju, za što su se pobrinuli voditelj programa Duško Ćurlić i dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život" izvevši ulomak iz svoje nove predstave "Lopovluku nigdje kraja nema". Nakon toga su neki od najboljih hrvatskih sportaša, plivač Gordan Kožulj, atletičari Danijela Grgić i Siniša Ergotić, svjetski prvak u taekwandou Filip Grgić, boksački svjetski prvak Stjepan Božić, bivši košarkaški reprezentativac Franjo Arapović, bivši vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, Dinamov vratar Filip Lončarić i mnogi drugi, svoje kuglačko znanje i snagu odmjerili sa hrvatskim paraolimpijcima, slijepim i slabovidnim kuglačima, osvajačima brojnih međunarodnih odličja te predstavnicima tvrtki Procter & Gamble i Konzum.

Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", Zagreb, ustanova je za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih. Osnovan je 1895. na inicijativu Vinka Beka, našeg prvog tiflopedagoga, te je u to vrijeme bio jedina ustanova za obrazovanje slijepih u ovom dijelu Europe. Danas je Centar ustanova socijalne skrbi, u kojoj se osobe oštećena vida rehabilitiraju po specifičnim programima, a školuju po programima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!