Nogomet

Promjene u Ligi prvaka i Kupu Uefa, ukinut Intertoto

HINA • petak, 30.11.2007.

Europska nogometna federacija (UEFA) zaključila je prvi dan zasjedanja Izvršnog odbora u Luzernu nizom promjena u europskim nogometnim kupovima. Došlo je do promjena u Ligi prvaka i Kupu UEFA, Intertoto Kup ukinut, a nova pravila startat će 2009. godine.

Engleska, Italija i Španjolska imat će po tri direktna sudionika u natjecanju po skupinama Lige prvaka, no osvajači četvrtog mjesta u tim ligama imat će daleko teži put.

"Liga prvaka je vrhunsko natjecanje, no morali smo ga približiti manjim klubovima. Sada će u skupinama biti više nacionalnih prvaka", najavio je Platini. Po novom prijedlogu 22 kluba će direktno po koeficijentima dobiti mjesto u skupinama, a ne 16 kao do sada. Novih šest će biti trećeplasirani klubovi iz Italije, Engleske i Španjolske, te prvaci zemalja rangiranih od 10. do 12. mjesta. Za pet mjesta će razigravati klubovi koji nisu prvaci zemalja od 1. do 15. mjesta na ljestvici UEFA-e, dok će za još pet mjesta razigravati prvaci od 13. do 53. mjesta na ljestvici izuzev Lihtenštajna.

Novosti ima i u Kupu UEFA u kojem će se u natjecanju po skupinama boriti 48 klubova, a ne više 40 kao dosad. Klubovi će biti podijeljeni u 12 skupina po četiri i igrat će se dvokružno. Po dva kluba iz svake skupine plasirat će se u nokaut fazu zajedno s osam trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka. Kvalifikacije će imati četiri kruga, a poraženi klubovi iz drugog i trećeg pretkola Lige prvaka nastavit će natjecanje u četvrtom pretkolu Kupa UEFA i natjecanju po skupinama.

Prema novom sustavu ukida se Intertoto kup, a finale Lige prvaka će se od sezone 2009(10 igrati subotom, a ne više srijedom. Finale Lige prvaka, a prije i finala Kupa prvaka, tradicionalno se igraju srijedom navečer od prvog finala 1956. godine. Međutim, predsjednik UEFA-e Michel Platini od prvog je dana preuzimanja mandata najavio kako će pokušati promijeniti to pravilo.

"Na posljednjem finalu u Ateni bio sam zbunjen jer nije bilo obitelji s djecom u gledalištu. To bi se moglo promijeniti kada bi se finale igralo vikendom", izjavio je nedavno slavni Francuz.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!