Tenis

Idealan dan za Amerikance

Tea Lokas • subota, 01.12.2007.

U američkom Portlandu, državi Oregon, 13 tisuća gledatelja u deliriju dobilo je onakva dva dvoboja kakva su i očekivali. Prvi američki reket, Andy Roddick donio je siguran bod svojoj državi, a uslijedila mu je i četverosetna pobjeda timskog kolege Jamesa Blakea. SAD je na korak od velikog, dugo očekivanog teniskog slavlja...

Andy Roddick bez puno je poteškoća slavio u prvom dvoboju protiv Dmitrija Tursunova i tako publiku uveselio prvim bodom za Amerikance. Osveta za prošlogodišnji poraz u polufinalu pristigla je u obliku tri vrlo jednostavne lekcije ruskoj uzdanici u kojima je u jedan sat i 53 minute Roddick upisao 24 as-servisa.

Američki broj jedan je i više nego dobro započeo s ostvarivanjem američkog sna, posljednji put dosanjanog "davne" 1995., i to baš na moskovskom olimpijskom stadionu. Prvi set pokazao je poprilično gustim za Rusa već u trećem gemu susreta. Roddick je napadao sve dok kod 3:2 nije napravio break koji ga je i odveo do prevage u prvom setu. Set napokon uzima nakon četiri izjednačenja pri 5:4.

Veliki je poticaj bio taj prvi set Amerikancu, a uz pomoć fanatične publike istim rezultatom osvaja i drugi set. Treći postaje najobičnija rutina obzirom da se već u prvom gemu Roddick odlijepljuje od Tursunova. Dva oduzeta servisa protivniku i ukupna nadmoć koju pokazuje rezultat 6:2.

Roddick se nakon meča osvrnuo na neizostavan dio svoje pobjede - navijače: "Publika je bila nevjerojatna, u trećem setu sam doživio vjerojatno najbolje iskustvo u svojoj karijeri upravo radi njihovog navijanja."

Na 2-0 "podebljao" je drugi američki reket i broj 13 na svijetu - James Blake. U mnogo žilavijem okršaju s Mihailom Južnjijem osigurao je svojoj državi dragocjen drugi bod u finalu Davis Cupa. U četiri seta svladao je odličnog suparnika koji se dosta dobro opirao "američkoj ruci".

Počelo je obećavajuće za Amerikance, a sve do trećeg seta tako je i ostalo. Činilo se kao da će i to biti jedna rutinska pobjeda uzavrele publike i razigranih američkih uzdanica. Relativno laganih 6:3 u prvom setu i "žilavi" tie-break u drugom bili su prvi korak prema pobjedi Blakea.

No, u trećem setu Južnji oduzima servis Amerikancu, koji ga nedugo potom i vraća, ali ostaje "kratak" u trinaestoj igri koja postaje jedina nada gostujućoj ekipi. U četvrtom setu Blake je oduzeo servis Rusu u pravom trenutku (5:4 i servis za pobjedu), ali nestrpljivost ga košta te Južnji odmah uzvraća breakom. Srećom po Amerikance, Blake se iskupljuje u trinaestoj igri i donosi domaćinima vrlo važan, drugi bod.

"On je igrao odlično, a njegovo iskustvo u ovakvim situacijama puno je veće od mojeg. Ova moja pobjeda mi znači mnogo, kao i mojoj ekipi. Ovo je definitivno moja najbolja izvedba, a igranje kod kuće čini je i vrlo zabavnom." - izjavio je James Blake nakon pobjede nad Južnjijem.

Najbolji par na svijetu odlučivat će o podizanju Davis Cup pokala. Idealna situacija za Amerikance koji nakon 12 godina imaju priliku postati najjača teniska nacija na svijetu. Dugo očekivan epilog za dugo slaganu američku priču iz snova.

Davis Cup, finale, petak:
SAD - Rusija 2-0
Andy Roddick - Dmitrij Tursunov 6:4, 6:4, 6:2; James Blake - Mihail Južnji 6:3, 7:6(4), 6:7(3), 7:6(3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!