Rukomet

Skupina D: Rumunjska i Poljska veliki favoriti

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 02.12.2007.

Grupa D igrat će se u Toulonu, u dvorani kapaciteta 4200 mjesta. Dvije europske reprezentacije ne bi trebale imati problema s prolaskom u drugi krug, no Kina i Tunis spremno čekaju moguće opuštanje favorita. Rumunjke brane srebro osvojeno u Rusiji prije dvije godine.

Rumunjska:
Ovo im je sedamnaesto Svjetsko prvenstvo za redom. Rumunjke su uvijek spremne za velike stvari, ali mogu biti i neugodno iznenađenje. Još uvijek je u sjećanju srebro sa Svjetskog prvenstva 2005., ali i ispadanje u kvalifikacijama za Euro 2006.

Najveći broj igračica dolazi iz Valcee, a trener istoga kluba Gheorghe Tadici je i izbornik reprezentacije. Tako im je najveći adut uigranost donesena iz kluba. Pojedinačno, predvodnice sastava trebale bi biti Valentina Ardean-Elisei (po mnogima nabolje svjetsko lijevo krilo), Luminita Hutupan i Ionela Stanca te na majstorije uvijek spremna, iskusna golmanica Luminita Dinu. Nedostajat će im ozljeđene Cristina Varzaru i Roxana Gatze te suspendirana Carmen Amariei.

Oduvijek su Rumunjke igrale atraktivan rukomet s filozofijom "zabiti gol više" pa bi im napad i na ovom natjecanju mogao biti najjača karika. U svakom slučaju prve su favoritkinje ove skupine.

Poljska:
Poljakinje su stalne gošće na velikim natjecanjima zadnjih godina. No, na Svjetskim prvenstvima i dalje ne uspijevaju napraviti pravi iskorak tako da im kao najbolji rezultat još uvijek stoji peto mjesto iz 1973. Na zadnjem Europskom prvenstvu pobijedile su reprezentacije poput Austrije, Slovenije i Makedonije, dok su u kvalifikacijama za ovo natjecanje izbacile Srbiju. Baš im to daje nadu da će na ovom prvenstvu biti ravnopravne i najboljima.

Izbornik Zenon Lakomy najviše povjerenja ima u igračice iz domaćeg kluba Lublina. Prije svih to se odnosi na Dorotu Malczewsku o kojoj najviše ovisi igra reprezentacije. Žele li Poljakinje ući u ravnopravnu borbu s ostalim reprezentacija kojima su cilj kvalifikacije za OI, uz Malczewsku će sve ostale morati će dati svoj doprinos.

Ipak, iako su im želja OI, Poljskoj je jedini pravi imperativ prolazak u drugi krug.

Kina:
Premda nemaju veliku rukometnu povijest, Kineskinjama će ovo biti deseti nastup na Svjetskim prvenstvima. Pritisak za bilo kakav rezultat kod njih ne postoji. To će reprezentaciji dobro poslužiti kao priprema za Peking.

Da Kinezi i u rukometu namjeravaju postizati velike rezultate potvrđuje i dovođenje Kang Jae-Wonga na kormilo reprezentacije. Ovaj Koreanac, nekada najbolji rukometaš svijeta, u zadatak je dobio reprezentaciju što bolje pripremiti za OI. Najbolja igračica im je Mi Wei-Wei, najbolji strijelac Azijskih igara prošle godine.

Velika predolimpijska ulaganja pretpostavljaju razvijanje kineskog rukometa u budućnosti, no za neki bolji rezultat možda je još uvijek prerano.

Tunis:
Rukometašice Tunisa još uvijek nisu na razini svojih zemljaka te na natjecanje dolaze prvenstveno pod parolom "važno je sudjelovati". Ekipa je mješavina igračica koje kruh zarađuju u Francuskoj te amaterki iz nacionalne lige. Izbornik Bogoslav Perić iz Srbije nada se da bi Tunižanke mogao odvesti do Pekinga, no to će biti puno lakše ostvariti preko kontinentalne kvote.

Što se igračkog kadra tiče, najbolja rukometašica Tunisa i nije na prvenstvu. Radi se o Rafiki Marzouk koja je operirala koljeno. Od onih koje su tu, najviše se očekuje od Ines Khouildi, Raje Toum i Noure Ben Slama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!