Rukomet

Skupina E: Mađarska se još uvijek nada

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 02.12.2007.

U skupini koja će se igrati u Nimesu (dvorana s četiri tisuće mjesta), Mađarska će pokušati pokazati da i dalje pripada svjetskom vrhu, Španjolska želi izboriti kvalifikacije u Peking, dok će Japan i Kongo čekati krivi korak europskih favorita.

Mađarska:
Zemlja s velikom rukometnom tradicijom i ovaj put puno očekuje od svojih rukometašica. Iako, realno, nakon nevjerojatnih prilika propuštenih u finalima Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj i Olimpijskih igara u Ateni, teško će ova mađarska reprezentacija otići do kraja.

Izbornik Andras Nemeth najviše nada polaže u sjajnu srednju vanjsku Anitu Görbicz. Ona u svojim rukama drži igru reprezentacije i o njoj će najviše ovisiti dometi Mađarske. Naravno, očekuje i da će se Görbicz dobrim obranama pridružiti jedna od najboljih svjetskih vratarki Katalin Palinger. Na njih dvije biti će usmjerena i najveća pažnja protivnica tako da će ostale igračice (Bulath, Kirsner, Toth...) morati u pojedinim trenucima ponijeti veći teret.

Mađari sanjaju naslov od 1965., ima li ova generacija snage i znanja za to?

Španjolska:
Jedna od reprezentacija koja se rado prisjeća Hrvatske. Kod nas su Španjolke 2003. ostvarile najbolji plasman na svjetskim prvenstvima – peto mjesto. Ponavljanje toga rezultata značilo bi ostvarenje glavnog španjolskog cilja na ovom prvenstvu, a to je plasman na kvalifikacije za OI.

Španjolska je reprezentacija koja već nekoliko godina igra u sličnom sastavu. Susana Fraile, Marta Mangue i Isabel Ortuno glavne su uzdanice izbornika Jorgea Duenasa de Galarze. Obrana iz koje kreće opasna kontra te Fraile sposobna zabijati desetak pogodaka po utakmici (sjetimo se prošlog Eura i utakmice s Hrvatskom) ključ su uspjeha Španjolske.

Španjolska na velikom natjecanju nikada nije prošla četvrtfinale. Izbornik de Galarza najavljuje veliki korak naprijed baš u Francuskoj.

Japan:
Prošlogodišnja pobjeda nad Južnom Korejom istaknula je Japan kao moguće iznenađenje Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Najbolje igračice japanske lige pojačane "europskim trojcem" Taniguchi, Komatsu i Kinjo predstavljaju za ostale reprezentacije veliku opasnost, ako ih se ne shvati ozbiljno.

Brzina im je najveći adut. Ukoliko im se dopusti trka po terenu, sposobne su svakoga zaviti u crno. No, ostali elementi rukometne igre nisu im na razini ozbiljnijih ekipa, pa će teško u drugi krug ako pristup Mađarske i Španjolske bude pravi.

Kongo:
Reprezentacija koja će teško do bodova u ovoj skupini. Drugo mjesto na Afričkim igrama zvuči upozoravajuće, no nije za očekivati da bi se mogli nositi s ostalima iz skupine. Možda će President's Cup biti prilika da pokušaju ostvariti koju pobjedu.

Najbolje igračice igraju u Francuskoj, a to su Chantal M’bon, Gisèle Donguet, Léontine Kibamba i Patricia Yende dok im je izbornik Rumunj Georghe Ionescu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!