Rukomet

Skupina F: Dva mjesta za tri ekipe

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 02.12.2007.

Za grupu F mogli bismo reći da je najravnopravnija na prvenstvu. Tri reprezentacije vjeruju u prolazak u drugi krug. Njemačka se uzda u Krause, Južna Koreja u brzinu, a Ukrajina u iskustvo izbornika i igračica. Igra se u Nantesu, u dvorani Palais des Sports de Beaulieu (4500 mjesta).

Njemačka:
Na valu uspjeha njemačkih rukometaša i njihove će sunarodnjakinje pokušati proboj u svjetski vrh. Četvrte s Eura u Švedskoj prošle godine i šeste sa SP u Rusiji, ciljaju najmanje plasman na kvalifikacije za OI, ali i ne skrivaju namjere prema osvajanju jedne od medalja.

Sastav je gotovo isti kao i lani, a zanimljivo je da glavne poluge ekipe igraju u Danskoj. Predvodi ih najbolja svjetska rukometašica u 2006. Nadine Krause. Igračica Kopenhagena titulu će ove godine pokušati obraniti, a najbolji put ka tome bio bi odličan nastup na Svjetskom prvenstvu. Ona će najveću podršku imati u Stefanie Melback, Grit Jurack i Angie Geschle. Na klupi Njemačke sjedi Armin Emrich kojemu će glavni zadatak biti od vrlo visokih pojedinačnih potencijala igračica stvoriti skladnu i uigranu ekipu.

Rukometaši su pokazali put pa u Njemačkoj vjeruju da bi i ženska reprezentacija barem približno mogla ponoviti rezultat muškaraca. No, Njemice ipak ne igraju na domaćem terenu...

Južna Koreja:
"Vladarice" Azije, svjetske prvakinje iz 1995., srebrne s OI u Ateni, dolaze u Francusku pokazati da i dalje pripadaju svjetskom vrhu i da su spremne na obranu medalje dogodine u Pekingu. Brzina kojoj nitko ne može parirati, no ovo nije atletika.

Od kada sve više igračica nastupa za europske klubove, Korejankama nije strana ni taktička disciplina. "Europljanke" u ovom sastavu su Seong-ok Oh, Soon-young Hoh, Cha-youn Kim i Im-jeong Choi. Igračice su to od kojih najviše očekuje i izbornik Youg-Chul Kim. Koreja je već osigurala nastup u Pekingu tako da je jednim dijelom pod manjim opterećenjem od ostalih reprezentacija slične kvalitete.

U zadnje dvije godine Korejanke nisu igrale na vrhunskom nivou, no u Francuskoj bi mogle podsjetiti na najbolje nastupe.

Ukrajina:
Reprezentacija koja ima najiskusniju, da ne kažemo najstariju, ekipu na prvenstvu. No, sastav koji je u kvalifikacijama izbacio Dansku pokazuje da još uvijek posjeduje kvalitetu koju treba respektirati. Vječni Leonid Rastner nikome neće priznati da je bolji dok to ne pokaže na terenu, a na njegov strogi način vođenja utakmica djevojke su već navikle.

Perjanice Ukrajine i dalje su Maryna Vergelyuk, Olena Iatsenko, Tetiana Vorozhtsova i Olena Radchenko. Igračice koje se zaista već poznaju u dušu. Anastasiya Pidpalova nije se oporavila od ozljede koljena te neće nastupiti na prvenstvu.

Najveći problem bit će im proći grupu, pogotovo bi problema moglo biti s Korejom koja im stilom igre ne odgovara.

Paragvaj:
Momčad za koju je jedino sigurno da će nakon prvog kruga natjecanje nastaviti u President's cupu. Prvi put su na Svjetskom prvenstvu što dovoljno govori o njihovoj rukometnoj tradiciji, ali i vrijednosti. Nastup u polufinalu Panameričkih igara reći će da nisu potpune amaterke, no osvojen bod u prvoj fazi natjecanja bilo bi zaista prvoklasno iznenađenje.

Izbornik reprezentacije je Ruben Diario Subeldia, dok je jedina igračica poznatija rukometnoj javnosti Fabiana Aluan iz Alcobendasa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!