Nogomet

Liga negostoljubivih

Tomislav Globan • ponedjeljak, 03.12.2007.

Novi raritet u hrvatskom nogometu. Od utakmice Osijeka i Hajduka u Gradskom vrtu koju je pogotkom u sudačkoj nadoknadi riješio Igor Tudor, niti jedan gost u HNL-u nije se kući vratio sa sva tri boda. Prošla su tri kola, odigrano je 18 utakmica i baš niti u jednoj domaćin nije pokleknuo. Najbliže tome bio je ovog vikenda Inter koji je do posljednjih sekunda gubio na svom terenu, no baš kao i protiv Hajduka, Osječani ponovno nisu izdržali...

Dinamo - Zagreb 6:3

Uprava Dinama nastavila je s praksom otvaranja vrata stadiona širokom pučanstvu, a okupljenih 5.000 gledatelja na Maksimiru moglo je u nedjelju uživati u čak devet pogodaka. Bio je to najefikasniji gradski derbi u povijesti HNL-a, pa iako utakmica nije pružila niti minimalnu rezultatsku neizvjesnost, bila je to iznadprosječna partija za hrvatske prilike. Prije točno godinu dana Mario Mandžukić je u dresu Zagreba vrtio Jensa Nowotnyja kao na ringišpilu u dvoboju istih suparnika, da bi 365 dana kasnije on bio taj koji je otvorio "slavinu" pogodaka u mreži svog dojučerašnjeg kluba. Mandžukića Zagreb očito jako inspirira jer je i prije tri mjeseca utrpao dva pogotka momčadi Miroslava Blaževića. Njemu se ovog puta priključio i još jedan bivši Pjesnik, Ivica Vrdoljak, koji je trenutak za svoj prvijenac u modrom dresu odabrao upravo utakmicu protiv svog bivšeg kluba.

Branka Ivankovića može veseliti da se nakon gotovo nevjerojatne sedmomjesečne krize prvoligaškim pogocima vratio Josip Tadić. Đakovčanin je posljednji prvenstveni pogodak postigao još 12. svibnja u 32. kolu prošlog prvenstva, zanimljivo, baš protiv Zagreba. Dinamu je tako drugi put ove sezone klub iz Kranjčevićeve došao kao melem na ranu nakon europskog posrtanja (podsjetimo, Modri su slavili u Kranjčevićevoj tri dana nakon maksimirskog poraza od Werdera). Nakon nedjeljne šestice, nadajmo se da su nešto streljiva ostavili i za srijedu.

Hajduk - Slaven Belupo 1:0

Utakmica koja je označena kao derbi 18. kola pretvorila se u utakmicu koju će svi koji su joj prisustvovali ili pratili preko malih ekrana htjeti što prije zaboraviti. Pamtit će se tek tri boda Hajduka kojima su se Bijeli vratili na treće mjesto i iskoristili novi kiks Rijeke te im se približili na četiri boda zaostatka. Poslovično za ovu sezonu, Splićanima je tri boda donio Nikola Kalinić izborivši i realiziravši kazneni udarac. Hrvatski reprezentativac ponovno je sam zasjeo na vrh ljestvice strijelaca i teško je u ovom trenutku zamisliti Hajduk bez, kako mu tepaju, "svetog Nikole".

Rijeka - Varteks 1:1

Nedavno je Zlatko Dalić izjavio kako je igra njegove momčadi pročitana knjiga i kako će na zimskim pripremama morati mnogo toga mijenjati. Da je Rijekin strateg bio u pravu, potvrdila je i subotnja utakmica s Varteksom. Već četvrtu utakmicu zaredom Rijeka se na Kantridi morala suočiti s vodstvom gosta od 0:1. I ovaj put Bijeli su izbjegli poraz, no stječe se dojam kako je samo pitanje trenutka kad će netko s Kantride kući s punim plijenom. Domaći poraz Rijeke nije se dogodio još od 5. svibnja ove godine kada je Cibalia, u za njih utakmici biti ili ne biti, pobijedila 2:1 i spasila se ispadanja. Ipak, čini se kako će pozitivna serija Rijeke potrajati barem do proljeća jer im u posljednjem kolu prije zimske stanke stiže Šibenik, klub bez ijedne pobjede na strani ove sezone.

Zadar - Međimurje 4:0

Puna dva mjeseca trajao je zadarski post. Sedam uzastopnih utakmica momčad Dalibora Zebića nikoga nije pobijedila, da bi "četvorkom" Međimurju ove subote napokon prekinuli crnu seriju. Zadrani su Čakovčanima i u prvom dijelu sezone podarili četiri komada, no ovaj put u prvi plan istaknuo se Želimir Terkeš postigavši prvi hat-trick u prvoligaškoj konkurenciji. Zadar je trobodom vratio nakratko izgubljeno peto mjesto, dok je Međimurje u sve težoj situaciji. Spasonosno 11. mjesto bježi im već ozbiljnih sedam bodova.

Šibenik - Cibalia 2:0

Baš kao i Zadar, i Šibenik je do ovog kola posljednju pobjedu ubilježio 29. rujna. Od pobjede nad Hajdukom na Šubićevcu, momčad Ivice Kalinića zaredala je sedam utakmica bez trijumfa te se dovela u situaciju da je pobjeda nad Cibalijom - imperativ. Loša serija rezultata bacila je Šibenčane na diobu pretposljednjeg mjesta pa bi u slučaju novog neuspjeha, Kalinićeva trenerska pozicija opasno "visila". No, srećom po Plave, Cibalia je bila daleko od izdanja u kojima smo ju imali prilike gledati posljednjih tjedana te je Šubićevac napustila gotovo bez ispaljenog metka, uputivši jedan ozbiljan udarac prema domaćem golu u 90 minuta. Porazu usprkos, Vinkovčani se još uvijek nalaze na odličnom šestom mjestu koje im, sačuvaju li ga do 22. kola, donosi privilegiju jednog domaćinstva više u trećem krugu prvenstva.

Inter - Osijek 1:1

U utakmici ovih protivnika u prvom dijelu prvenstva Osijek je do pobjede došao u posljednjim trenucima susreta zahvaljujući autogolu Starčevića. No, kolo sreće ovog se puta okrenulo protiv njih. Bijelo-plavi držali su sva tri boda u rukama do doslovce posljednjih sekunda susreta kada je Domagoj Verhas Zaprešićanima donio bod koji im na zgusnutom začelju prvenstvene ljestvice znači iznimno mnogo. Inter će jesenski dio prvenstva zaključiti gostovanjem u Čakovcu gdje u izravnom okršaju imaju priliku nokautirati jednog konkurenta u borbi za opstanak te si omogućiti znatno mirniju zimu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!