Nogomet

"Spektakl za kraj prekrasne jeseni"

Vedran Attias • srijeda, 05.12.2007.

U Maksimiru se osjeća kako je velika utakmica blizu. U svakoj izjavi službenih osoba vidi se veliki respekt prema protivniku iz Njemačke, ali svi se nadaju i vjeruju kako Dinamo može do pobjede. Na konferenciju za novinare prije posljednje utakmice u Maksimiru ove jeseni došli su vratar Georg Koch i trener Dinama Branko Ivanković...

Prvi je pred novinare sjeo vratar Dinama koji se zaista pokazao kao sjajno pojačanje ove sezone: "Ista je situacija kao što smo imali protiv Ajaxa - moramo pobijediti. Pritisak je velik, ali bio je i u Amsterdamu pa smo pobijedili. Za HSV je najbitniji trener Stevens s kojim su poboljšali svoju igru i rezultate. Već godinu dana radi izvrstan posao koji se pokazuje i na rezultatima koji su zaista sjajni. Biti će to veliko iskušenje za nas, ali vjerujem kako možemo do pobjede."

Priznaje kako su gosti favorit, ali to ne znači baš previše: "Isto kao što je Ajax bio favorit, tako je i HSV, što ništa ne znači jer ne pobjeđuju uvijek favoriti na papiru." Nije nikoga posebno istaknuo od gostiju: "Ne bojim se nikoga, osim svojeg trenera.", rekao je u šali vratar Dinama. Smatra kako se HSV neće opustiti i, ako Dinamo hoće do pobjede, mora ju zaslužiti: "Ne smijemo niti pomisliti kako će nam se nešto pokloniti sutra."

Koncentracija će biti vrlo bitna: "Pokazali smo u Amsterdamu kako možemo biti 100 posto koncentrirani i kada tako igramo svih 90 minuta onda nema problema." Usporedio je Werder i HSV: "I jedni i drugi su sjajne momčadi koje igraju brzo i imaju brze igrače. Slični su u obrani jer su sporiji, ali prema naprijed su neugodni. Vole duže igrati u fazi obrane, odlično su organizirani i opasni su glavom u prekidima."

Koch misli kako dosta toga u igri HSV-a ovisi o Van der Vaartu: "Van der Vaarta treba držati i o tome će ovisiti dosta toga jer im je on bitan za igru. On će morati čuvati Luku pa se nadamo kako će se tu istrošiti." Na pitanje o usporedbi Nizozemca i Modrića, u polušali je rekao: " Za mene je Luka najbolji igrač na svijetu."

Nada se kako će se Dinamu vratiti malo sreće koja je nužna za pobjedu: "Dobro smo igrali protiv Basela i Branna i, da je bilo malo više sreće, drugačije bi sutra gledali na utakmicu. Hamburg i Dinamo su bili favoriti prije, bez podcjenjivanja drugih momčadi. U Bergenu smo 44 minute bili puno bolja momčad, ali nismo imali sreće zabiti gol. U europskim utakmicama pola šansi se mora realizirati inače nemate šanse za pobjedu."

Kratko je prokomentirao i skupinu na Euru gdje su Njemačka i Hrvatska: "Bio bih sretniji kada bi te dvije reprezentacije igrale u finalu. Nadam se kako će obje momčadi proći skupinu i opet igrati u finalu. Navijati ću i za jednu i za drugu reprezentaciju."

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Nakon vratara Dinama, pred novinare je izašao trener Dinama: "Ovo nam je zadnja utakmica u Maksimiru i bolji spektakl za oproštaj od sezone nismo mogli poželjeti. Utakmica će biti "točka na i" na prekrasnu jesen koju smo gledali u Maksimiru. Želimo se oprostiti od naših navijača na najbolji mogući način. Svakoga uvažavamo, ali nikoga se ne bojimo."

Puno se pisalo o HSV-u tako da i nema nekih većih nepoznanica: "O HSV-u svi sve znate - momčad koja spada u top njemačkog nogometa. Momčad koja, predvođena Olićem i Van der Vaartom, igra brzi i organizirani nogomet. Nama je to utakmica vrijedna europskog proljeća pa je tako ulog golem."

Osim standardno ozlijeđenih Lončarića i Mikića, još neki igrači neće konkurirati za sastav: "Schildenfeld je suspendiran zbog crvenog kartona,a vjerojatno ni Šokota neće konkurirati za momčad jer je osjetio laganu bol u zadnjoj loži."

Sastav Dinama je očekivan, osim dvije dileme koje će trener razriješiti tek prije utakmice: Koch, Etto, Drpić, Carlos, Čale, Vukojević, Pokrivač, Modrić, Sammir/Guela, Mandžukić, Balaban/Tadić. Dileme između Sammira i Guele te između Balabana i Tadića ovise o procjeni trenera koji bi mogao bolje reagirati u slučaju ulaska s klupe.

Još jednom je pohvalio HSV: "Werder je, po meni, jača momčad, ali u svakom slučaju su u istom rangu. Ogroman motiv koji imaju moji igrači je temelj na kojem gradimo optimizam i nadamo se dobrom rezultatu." Istaknuo je dvojac gostiju na koje će Dinamo morati posebno paziti: "Van der Vaart i Olić su igrači koje je teško zaustaviti. Pokazali smo kako se možemo nositi s najboljim igračima u Europi i siguran sam kako možemo i njih zaustaviti."

Trener Dinama ne očekuje kako će se gosti braniti: "Mislim kako oni neće ništa mijenjati u svojoj igri. Oni su momčad koja puno pažnje poklanja organizaciji igre i sigurno je kako neće srljati u Maksimiru." Nije mogao izbjeći usporedbu Van der Vaart-Modrić: "To su dva igrača koji su trenutno najtraženiji u Europi, ali kad već pitate - Luka Modrić je meni bolji, pa neka se sad i Van der Vaart dodatno motivira. On je odličan igrač i to nije sporno." Nikakve posebne premije nisu u pitanju za ovu utakmicu: "Posebnih premija nema, ali imamo premije u slučaju prolaska u sljedeći krug i nitko od igrača nije niti pomislio na nekakve posebne premije za ovu utakmicu."

Karata za utakmicu još ima, ali bilo bi dobro, tko želi ići na utakmicu kada bi već danas nabavio vrijedan papirić. Igrači i trener Dinama zaslužili su pun Maksimir kao nagradu za prekrasnu jesen koju su priuštili svim navijačima Dinama. HSV je favorit, kao što je rekao Koch, ali u sportu favoriti vrlo često ne pobjeđuju. Nadamo se kako će tako biti i sutra...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!