Rukomet

Grupa II: Rumunjskoj i Njemačkoj startna prednost

Ivan Ambroš • srijeda, 05.12.2007.

Svjetsko prvenstvo ide dalje. U Dijonu, gradu u središnjoj Francuskoj okupilo se probrano društvo – šest od dvanaest najboljih reprezentacija Svijeta. Rumunjska i Njemačka u grupu II ulaze s dva boda, Mađarska i Španjolska s po jednim, dok će se Korea i Poljska još morati izboriti za svoje prve bodove u drugom krugu Svjetskog prvenstva.

Rumunjke imaju jedan cilj: osvojiti zlato, jer srebro već imaju s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji 2005. Lijevo krilo Ramona Meier je dosad bila njihov najbolji strijelac. Glavni vanjski pucač je Valeria Bese, dok se na liniji nazabijala i Ionela Stanca. Većinu golova zabijaju iz kontri i s devet metara. Dosad nisu briljirale, sigurno je da sve mogu puno više, kao i Luminita Dinu koja zasigurno nije zadovoljna sa svojih 30% obrana. Sve ključne igračice dolaze iz istog kluba, Oltchim Valcea, gdje je trener rumunjski izbornik Georghe Tadici. Rumunjski strateg jako dobro poznaje svoje igračice i s velikim iskustvom tempirao je formu svoje ekipe za ono što slijedi. Za svjetske viceprvakinje Svjetsko prvenstvo tek počinje.

Od 1993. kada su osvojile zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Norveškoj, Nijemice nikad nisu bile bliže ponavljanju tog uspjeha. Njihova tajna je u fenomenalnim vratarkama i razornoj vanjskoj liniji. I Sabine Englert i Clara Woltering (najbolja vratarka na Svjetskom prvenstvu) skidaju svaki drugi šut. Kaže se da su vratari pola ekipe. U njemačkom slučaju druga polovica ekipe je Viborgova bombarderka Grit Jurack. Da ne budemo nepravedni prema ostalima, tu je još dosta reprezentativki koje igraju u danskoj ligi i koje njemačku reprezentaciju mogu povući do kraja.

TRENUTNI POREDAK M2

1. Njemačka 2 (+6)
2. Rumunjska 2 (+5)
3. Španjolska 1 (0)
4. Mađarska 1 (0)
5. Poljska 0 (-5)
6. Koreja 0 (-6)

Iako iz grupe E i Španjolska i Mađarska dolaze s po jednim bodom, trenutno ozračje u ove dvije reprezentacije nije ni blizu isto. Mađarice se još uvijek traže i sudeći po raspoloženju Andrasa Nemetha još se nisu našle. Nakon srebra iz Hrvatske 2003. i bronce iz Rusije 2005. nastavak slijeda bi trebao biti zlato iz Francuske. Jedno je sigurno: Katalin Palinger, Anita Görbicz, Timea Toth i ostale mogu puno. Koliko je to puno, saznat ćemo uskoro.

Ozarena španjolska lica s osmijehom od uha do uha nakon osvojenog boda protiv Mađarica zvone na uzbunu u grupi II. Nakon katastrofalnih rezultata u pripremnim utakmicama, uglavnom uzrokovanih slaganjem ekipe, novi je izbornik Jorge Duenas čini se uhvatio ritam. Vratari Eitxiber Elejaga iz Elde i 38-godišnja Maru Sanchez iz Ribarroje dosad imaju 35% obrana, što će teško premašiti u sljedećim susretima jer jednostavno ne spadaju u svjetski vrh. Prvi strijelac španjolske ekipe a ujedno i Svjetskog prvenstva je Marta Mangue iz danskog Team Esbjerga, dok jeMacarena Aguilar iz španjolskog Sagunta prvi asistent. Španjolska nema kontinuitet, jednim dijelom su pomladili sastav, no vatreni mediteranski mentalitet teško je predvidjeti.

Davne 1985. Korea je bila svjetski prvak. No, sada smo u 2007. godini. Woo Sunshee iz rumunjskog Brasova je dosad zabila najviše, ali jedna od odlika korejske reprezentacije je što pucaju sa svih pozicija i iz svih oružja. Izvrstan asistent je srednja vanjska napadačica austrijskog Hypa Oh Seongok. Vratarke više nego izvrsne: Oh Youngran s 45% i Lee Minhee s čak 50% obrana. No, uz sve to najbolja azijska vrsta nije ostavila dojam da može u četvrtfinale.

Vanjske napadačice Karolina Kudlacz iz njemačkog Leipziga i Dorota Malczewska iz Lublina predvode poljsku artiljeriju. Većinu golova Poljska zabija sa šest metara. Dodatnu snagu im daju tri vratarke Iwona Lacz, Magdalena Chemicz i Malgorzata Sadowska koje se izvrsno nadopunjuju. Lacz dosad ima izvrstan prosjek od 43% obrana. Iako nisu za podcjenjivanje, malo tko od Poljakinja očekuje ulazak u četvrtfinale.

Sve u svemu Rumunjska i Njemačka su veliki favoriti za prolaz dalje, a isto tako i naši potencijalni protivnici u četvrtfinalu. Naravno, ako Hrvatska uspije zgrabiti treće ili četvrto mjesto u grupi I. Teško je povjerovati da među osam najboljih neće biti Mađarska, dok će se Korea, Španjolska i Poljska boriti za posljednju ulaznicu u odabrano društvo osam najboljih ekipa Svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!