Rukomet

Hrvatska - Rusija: Hrabro protiv divova

Ivana Strahija • četvrtak, 06.12.2007.

Hrvatice su u borbi protiv dvostrukih svjetskih prvakinja pokazale da se uistinu mogu nositi sa svima, jer, naše su se sa -7 vratile na svega dva gola zaostatka, da bi u posljednjih tri minute ruska obrana puna divova odigrala ključnu ulogu. Unatoč tome, bravo za Hrvatsku, jedva čekamo subotnji presudni sraz s Angolom.

Hrvatska – Rusija 25:30 (10:16)

Francuska, Metz, Salle les Arenes, gledatelja 2800
Suci: Licis, Stolarovs (Latvija)

Hrvatska: Tatari 1, Golubić, Milanović-Litre 4, Starček 3, Gaće 1, Pušić 3, Palčić 2, Horvat, Pasičnik 4, Penezić 2, Lovrić 3, Zebić 2

Rusija: Vjakireva 4, Romenskaja, Postnova 4, Karejeva 3, Andrjušina 4, Uskova 2, Polenova 4, Turey 4, Šipilova, Muravjeva 2, Dmitreva, Bliznova 3

Obrane
Hrvatska: Grubišić 3, Jelčić 8
Rusija: Suslina 8, Sidorova 7

Sedmerci
Hrvatska: 3/3 (Pasičnik 3/3)
Rusija: 2/2 (Polenova 2/2)

Isključenja
Hrvatska: 4 minute
Rusija: 6 minuta

Premda poraz nikako ne može biti ugodan, pogotovo ne u ovako važnom natjecanju, treba znati da Hrvatice nisu podbacile, čak ni kad je ruska izabrana vrsta gazila sve pred sobom naše su zadržale duh i svim se silama borile za svaku loptu. Valja napomenuti da ni jedan jedini od 25 pogodaka Hrvatske nije bio lagan, za svakog je trebalo naporno raditi.

Za to je dakako zaslužna neprobojna obrana Rusije, posebice dvometrašica Polenova te tek nešto niža Muravjeva, koja je uspješno priječila većinu prolazaka kroz sredinu. Uz to su Ruskinje imale dvije podjednako dobre vratarke, Suslinu i Sidorovu, koje su održale visokih 47% obrana.

U prvom je dijelu susreta jasno da Hrvatska ima problema, sporo su se naše vraćale u obranu, nisu bile dovoljno čvrste i agresivne protiv ruskih teškašica, koje početnom serijom od tri pogotka (Polenova, Vjakireva i Karajeva), te odmah potom još tri gola Andrjušine, Karejeve i Polenove dolaze na solidnih +5 kod 7:2.

Drugi dio naše izlaze mnogo bolje, i premda je u 31. minuti isključena Gaće, a nedugo zatim i Zebić, -6 sa poluvremena pretvaraju na svega –2 kod 16:18 u 41. minuti. U tom su razdoblju Ruskinje izgubile puno lopti, najviše zbog vlastite nespretnosti.

Potom opet nastupa kriza Hrvatske, Ruskinje redaju četiri pogotka i dolaze do nevjerojatnih 24:17. Ni tada se Hrvatice ne predaju, nago još jače grizu, što je najveća kvaliteta ove reprezentacije – nitko je ne može psihički slomiti.

Dokazuju Šojatove djevojke to u pet minuta, kad na golu Jelčić radi čuda, Milanović-Litre iskorištava i najmanju rupicu na šest metara Ruskinja, a Lovrić sa krila izbezumljuje Suslinu. 25:27 u 57. minuti ipak nije bilo ono što su Ruskinje zamislile, pa i one prebacuju u višu brzinu i sa dva odlično postavljena bloka i dvije ukradene lopte rješavaju susret u svoju korist.

Utakmica protiv Rusije trebala bi našima biti na ponos, pogreške će do subote Šojat sigurno pokušati ispraviti, a tada slijedi utakmica za 'biti ili ne biti' – dvoboj protiv Angole odredit će sudbinu Hrvatica na ovom Svjetskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!