Rukomet

"Virtus Unita Fortior"

Ivana Strahija • petak, 07.12.2007.

Moto afričke države Angole najbolje opisuje i rukometnu reprezentaciju te zemlje. Angolke su do sada na Svjetskom prvenstvu napravile veliko iznenađenje, a najjači im je adut svakako bila ujedinjenost i pravi timski duh. Mogu li Hrvatice protiv takve reprezentacije?

Premda će svaka ekipa reći da ima dobar duh zajedništva, Angolke to svakom utakmicom potvrđuju i na terenu. Trener reprezentacije, Jeronimo Neto, je nakon zaprepašćujuće pobjede nad Francuskom u četvrtak rekao: "Ostvario nam se san. Ova pobjeda nije samo za rukometašice, već za cijelu Angolu i cijeli kontinent Afriku." Angolke su upisavši dva boda sebi otvorile širok put u četvrtfinale, prvo kojim će se moći pohvaliti nakon osam svjetskih prvenstava, kad su uvijek završavale od 13.-16. mjesta.

Tri puta veća od Hrvatske, barem po broju stanovništva, Angola ipak nema previše rukometaša. Zemlja je tek unatrag posljednjih nekoliko godina prosperirala, najviše zbog proizvodnje nafte i njenih derivata, no još uvijek posrće pod velikim pritiskom izbjeglica iz obližnjeg Konga.

Poredak grupe M1 u Metzu

1. Norveška 4 (+18)
2. Rusija 4 (+10)
3. Francuska 2 (0)
4. Angola 2 (-4)
5. Hrvatska 0 (-7)
6. Makedonija 0 (-17)

Čak deset igračica reprezentacije dolazi iz Petro Atlético Luanda, pa su uigrane, 'osjećaju jedna drugu' i nema problema u komunikaciji.

Meč Hrvatske i Angole bit će presudan za naše reprezentativke, ukoliko žele imati makar i minimalnu šansu za ulazak u četvrtfinale. Šojatove se djevojke u toj važnoj utakmici moraju pod svu silu ostati maksimalno koncentrirane, pošto Angolke znaju iskoristiti i najmanju priliku koja im se pokaže, što su jasno dokazale protiv Francuske.

U izjavama koje su dale medijima hrvatske su igračice svjesne da samo pobjedom nad Angolom i potom Makedonijom mogu ostvariti prolaz u idući krug. Drugi poraz za redom nije dobro sjeo ni jednoj reprezentativki, tim više što im je u obje utakmice nedostajalo samo malo više borbenosti, malo više kretanja, malo više…

Današnji je dan za našu reprezentaciju dan odmora, 24 sata da se usredotoče na najvažniju utakmicu prvenstva. Josip Šojat napominje da porazom od Francuske i Rusije još nije sve izgubljeno: "Samo moramo uzeti svoje najbolje igre, najbolje trenutke i pretvoriti ih u 60 minuta nesmiljene borbe."

Ipak, onime što su Hrvatice pokazale protiv Francuskinja i Ruskinja, da mogu i znaju zagristi i ne puštati kad gori pod petama, oduševile su ljubitelje rukometa. Jedino takvom igrom, i maksimalnom koncentracijom može se u utakmicu protiv Angole.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!