Nogomet

Gdje ste bili dosad?

Tomislav Globan • ponedjeljak, 10.12.2007.

Pomalo nestvarnim prosjekom od 5,5 golova po utakmici završen je prvi dio sezone domaćeg nogometa. Polusezona posvemašnje Dinamove dominacije okončana je u posve suprotnom i neočekivanom tonu. Modri su teško stradali u Koprivnici i prvi put otkako postoji HNL primili pet pogodaka u jednoj utakmici. Vatrometno je bilo i u Kranjčevićevoj gdje je Zagreb rijetko viđenom golijadom osvježio zadarska sjećanja na "sedmicu" u vlastitoj mreži...

Slaven Belupo - Dinamo 5:2

Varaždin, Čakovec i Koprivnica. Tri sjevernohrvatska grada jedina su mjesta na kojima je Dinamo "prosuo" bodove ove sezone. Iako subotnji poraz u Koprivnici neće ozbiljnije uzdrmati Dinamov pohod ka desetom naslovu, pet pogodaka u mreži Kocha dodatno će narušiti već ionako nisko samopouzdanje modre obrane. Dinamo je u 19 ovosezonskih kola primio čak 21 pogodak (prosjek od više od jednog po utakmici!), dok je primjerice u cijeloj prošloj sezoni primio 22! Ipak, iz Dinamove perspektive bolje je da se ovakav poraz dogodio u prvenstvu gdje imaju golemu bodovnu prednost, nego u Kup utakmici koja je na rasporedu u četvrtak. Sa subotnjom "traumom" u mislima, momčad Branka Ivankovića bit će motiviranija nego ikad isprati gorak okus Slavenove "petarde" te ući u tjedan pripreme za Rennes u pobjedničkom tonu.

Rijeka - Šibenik 2:0

Nakon razočaravajućeg domaćeg remija s Varteksom prošlog tjedna, Rijeka je protiv Šibenika morala popraviti dojam i završiti polusezonu onako kako ju je i započela - pobjedom. Šibenčani su u prvom dijelu prvenstva svladali Rijeku na Šubićevcu 3:2, no bila su to neka druga vremena. Od tadašnjeg šestog mjesta Kalinićeva je momčad spuznula na deseto s neizvjesnom borbom za opstanak na horizontu. Riječani su golovima Đalovića i Štroka uzvratili gostima za ljetošnji poraz i sačuvali važna četiri boda prednosti pred konkurencijom. Borba za drugo mjesto zahuktat će se odmah na početku proljetnog dijela sezone jer nas u 20. kolu čeka izravni okršaj Hajduka i Rijeke na Poljudu.

Varteks - Hajduk 1:3

Nakon fenomenalna dva mjeseca u kojima nije znao za poraz, Varteks polusezonu nije uspio okončati novim uspjehom. U Varaždinu ih je u subotu porazio Hajduk i tako im prekinuo seriju od sedam utakmica bez poraza te ih vratio na pretposljednje mjesto na ljestvici. Za oba kluba bila je ovo polusezona za što raniji zaborav. Loši rezultati, turbulencije na svim razinama kluba, smjene trenera i neispunjena očekivanja obilježili su prvi dio sezone, no i Varteks i Hajduk postepeno su se dizali što se više bližila zimska stanka. Hajduk je trobodom u Varaždinu uspio spojiti dvije pobjede u nizu što mu je pošlo za rukom tek drugi put ove sezone. Slijede tri mjeseca pauze, no na Poljudu neće čekati skrštenih ruku - napokon se očekuje razrješenje upravljačke krize i kraj sage o nepostojećoj upravi.

Zagreb - Zadar 7:2

Čini se kako je Miroslav Blažević sam krenuo u akciju Vratimo gledatelje na hrvatske stadione. U posljednje dvije prvenstvene utakmice Zagreba postignuto je nevjerojatnih 18 pogodaka, od kojih je njegova momčad sudjelovala s 10. Utakmica sa Zadrom ušla je u povijest HNL-a kao jedna je od najefikasnijih ikad odigranih. Zadru nisu strane "sedmice" u glavnom hrvatskom gradu. U posljednjem kolu sezone 2004/05, Zadrani su u Maksimiru, vidjevši kako njihov brod tone prema nezapamćenom debaklu, pri rezultatu 7:0 sami odlučili završiti utakmicu te zaradili toliko crvenih kartona da je sudac morao prekinuti susret. Ovog puta nije bilo tako "spektakularno", momčad Dalibora Zebića dobro se držala do sredine drugog poluvremena. No, onda je uslijedio veliki blackout u njihovoj igri koji je do maksimuma iskoristio Kruno Lovrek i hat-trickom postao prvi topnik HNL-a.

Osijek - Cibalia 5:1

U Gradskom vrtu utakmicu godine odigrao je Stjepan Jukić. Osječanin je što golovima, što asistencijama, sudjelovao kod svih pet pogodaka svoje momčadi, a da utakmice protiv susjeda iz Vinkovaca u njemu pobuđuju posebne emocije potvrđuje i podatak da je Jukić u dosadašnjim dvobojima s Cibalijom zaradio čak tri crvena kartona. Ovog je puta svoj motiv usmjerio na pravi način i odveo svoju momčad do pobjede koja ih diže na peto mjesto prvenstvene ljestvice i udaljava od ugrožene zone.

Međimurje - Inter 2:3

Ako Međimurje ispadne iz lige, svatko tko simpatizira ovaj klub zasigurno će se u mislima vraćati na 8. prosinca 2007. Čakovčani su u utakmici koja graniči s "biti ili ne biti" imali sve, vodili 2:0 na svom terenu protiv izravnog konkurenta za opstanak i na kraju - sve prokockali. Da stvar bude još gora, Međimurci su Interu zlata vrijednu poklonili sami - autogolom Danijela Štefulja u posljednjim minutama susreta. Dovečerova momčad ostala je tako čvrsto prikovana uz dno sa sedam bodova zaostatka za Varteksom. Žele li se u Prvoj HNL natjecati i petu sezonu, nešto će se u Čakovcu morati drastično promijeniti ove zime.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!