Rukomet

Poljak i Kavran za Sportnet.hr: "Velika šansa za olimpijske kvalifikacije"

Ivana Strahija • ponedjeljak, 10.12.2007.

I dok se ljubitelji rukometa muče iščitavati hijeroglife zauzlanog sustava rukometnih olimpijskih kvalifikacija, mi smo pitali pravog čovjeka na pravom mjestu: Damira Poljaka, glavnog tajnika Hrvatskog rukometnog saveza. Uz to, iz Francuske nam se javio Željko Kavran, koji je potvrdio svoje razočaranje plasmanom.

Slika 3 od 4.

Kad je propala nada za četvrtfinale, ispada da su Hrvatice ipak pomogle same sebi. Naime, olakšale su put Angoli u sljedeći krug Svjetskog prvenstva, što će u konačnici pogodovati našoj reprezentaciji: "Ukoliko Angola osvoji titulu prvaka Afrike, što bi po prikazanom u Francuskoj trebalo biti lako, onda se sve pomiče za jedno mjesto, pa na kvalifikacije odlazi i devetoplasirana ekipa SP-a", priča Damir Poljak.

No, postoji još najmanje jedna kombinacija: "Ako pak Norvežanke osvoje titulu svjetskih prvaka tada se događa slično kao i u prvom slučaju, a treća je mogućnost da Koreja uđe među osam, pošto su oni već kvalificirani."

Makedonija presudna

Dakle, poručuje glavni tajnik HRS-a, postoje velike šanse za olimpijske kvalifikacije. Tim je važnija utakmica Hrvatske s Makedonijom sutra, koji naše moraju dobiti, a zatim ćemo pobjedu tražiti i protiv pete ekipe iz Dijona, po sadašnjoj tablici bi to mogle biti Korea, Poljska ili Španjolska.

Slika 2 od 3.

No, to je tek pola puta do Olimpijade. Borba će u kvalifikacijama biti nesmiljena, igraju se tri europska turnira, a samo prva i druga ekipa (šest ukupno) idu u Peking.

Ipak, prije svega, treba razmišljati o Makedonkama, i nadati se da naše skoro-pa-susjede neće u inat svemu osvojiti prve bodove u glavnom natjecanju. Glasine koje su jučer izašle u medijima danas su službeno potvrđene, odnosno, izbornik Josip Šojat uistinu je na dan natjecanja otpremljen u bolnicu: "Definitivnih nalaza još nema, Šojat je pušten iz bolnice s privremenom dijagnozom predinfarktnog stanja", potvrđuje Poljak, i dodaje da stanje glavnog trenera naših rukometašica treba pomno motriti.

Na sreću, Šojat ima odlične stručnjake u stožeru ženske reprezentacije, a Mato Matijević je već za susreta s Norveškom dokazao da može donositi pravovremene odluke i davati djevojkama potrebnu podršku s klupe.

Hrvatima je deveto mjesto malo

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Tako je Hrvaticama pružena još jedna šansa da ostvare najveći san svakog sportaša i pokušaju dohvatiti Olimpijske igre. Kako čujemo od čelnog čovjeka Hrvatskog rukometnog saveza, Željka Kavrana, djevojkama je ovo zadnja prilika da zadrže uvjete koje su imale do sad: "Sasvim je prirodno da će Savez promijeniti odnos prema ženskoj reprezentaciji ukoliko ne dohvate deveto mjesto. Hrvati, ni hrvatski rukomet, ne zadovoljavaju se nižim plasmanima, to ne privlači ni sponzore, pa curama više nećemo ni financijski moći osiguravati uvjete kakve ima muška A reprezentacija – najbolji hoteli, oprema i stručni stožer", decidiran je Kavran.

Razočaran je rukometni šef plasmanom, a smatra da je rumunjska sudačka kuhinja Din/Dinu u utakmici s Francuskom otela Hrvaticama pobjedu koja ih je mogla odvesti do četvrtfinala: "Još sam ljut na Rumunje, no upravo unatoč tome su naše trebale biti čvršće protiv Angole i Rusije."

No, ako se Hrvatska dočepa europskih olimpijskih kvalifikacija Kavran je uvjeren da odlaze na OI: "Taj će turnir biti prilika curama da konačno okrenu prekidač u pravom smjeru i pokažu za što su sposobne. Mislim da tu možemo proći i otići u Peking, a tamo moramo pristupom dobiti najmanje jednu jaku utakmicu i tako povratiti vjeru u ženski rukomet", zaključuje Kavran.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!